Als een antibioticum te vaak wordt gebruikt, gaan de bacteriën zichzelf beschermen tegen het geneesmiddel. Ook bij verkeerd gebruik kunnen resistente bacteriën ontstaan.
Wanneer u een infectie krijgt met zo'n resistente bacterie, helpen de antibiotica niet meer. De resistente bacteriën worden niet geremd, waardoor u erg ziek kunt worden. Gelukkig worden er af en toe nieuwe antibiotica uitgevonden. Maar steeds meer bacteriën reageren niet meer goed op antibiotica.
Sommige antibiotica maken de huid namelijk gevoeliger voor uv-licht, waardoor de huid extra kwetsbaar wordt voor de zon. Het is dus verstandig om bij antibiotica uit de felle zon te blijven en niet onder de zonnebank te gaan.
Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel uw huisarts als u toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica.
Gebruik bij voorkeur water om antibiotica door te slikken. Fruitsap, melk en alcohol kunnen de absorptie verhinderen. Neem de hele kuur, dan zijn alle bacteriën vernietigd. Stop je voortijdig, dan kan de infectie opflakkeren en werk je antibioticaresistentie in de hand.
Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel uw huisarts als u toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica.
Antibiotica verstoort de darmflora
En ook veel sneller dan goede bacteriën. De kans dat slechte bacteriën dus de overhand nemen na gebruik van antibioticum is zeer groot. Hierdoor verzwakt het immuunsysteem en ben je meer vatbaar voor ziekten.
Ja, het gebruik van antibiotica kan klachten geven. Bijvoorbeeld maagpijn, hoofdpijn en diarree. Heeft u veel last van klachten bel dan uw huisarts.
Als een patiënt zich tijdens een behandeling met een antibioticum moe voelt, ligt het voor de hand deze vermoeidheid toe te schrijven aan de ziekte waarvoor het antibioticum werd voorgeschreven. Toch menen patiënten nogal eens dat de vermoeidheid een rechtstreeks gevolg is van het gebruik van het antibioticum.
Dan kunnen de antibiotica nog langer in je lichaam blijven. Hoelang het duurt tot de antibiotica uit je lichaam zijn en je weer veilig de zon in kan, verschilt per antibioticum. Antibiotica kunnen tot zo'n 5 à 6 dagen na de kuur in je lichaam blijven. Vermijd tijdens die dagen dus nog zonlicht.
Antibiotica en paracetamol
Gebruik je paracetamol naast antibiotica? Deze twee geneesmiddelen gaan zonder problemen samen. Houd je wel altijd aan de voorgeschreven dosering van beide middelen, dan werken deze het beste.
Alcohol kan de werking van de lever op de korte termijn verminderen, waardoor de afbraak van de antibiotica wordt vertraagd. Hierdoor is de dosis van het medicijn te hoog, wat kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid en een gebrek aan energie.
Maak een antibioticakuur altijd af. Als u eerder stopt, kunnen enkele bacteriën overleven. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af en volg de adviezen van uw arts en het etiket.
Antibiotica zorgen namelijk voor de remming van de groei en voortplanting van de bacteriën. Hiermee vernietigt antibiotica de goede en de slechte bacteriën. Bij een ziek persoon die voldoende weerstand heeft, bestrijdt het afweersysteem ziekmakende bacteriën.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
De antibiotica zijn niet direct na het stoppen van de kuur uit je lichaam verdwenen. Hoe lang antibiotica nog nawerken, verschilt per antibioticum. Het kan soms tot vijf dagen na de laatste pil in je lichaam blijven.
Wat blijkt? Als je symptomen wilt laten verdwijnen, zijn drie dagen voldoende. Als je alle bacteriën wilt doden, zijn die twee extra dagen nuttig. De kans op het terugkomen van de klachten op langere termijn (4-6 weken) is iets groter bij de korte kuur; de kans op bijwerkingen is weer iets groter bij de lange kuur.
Ja, maar sommige antibiotica kunnen invloed hebben op de overleving van de L. casei Shirota bacteriën van Yakult. Daarom raden we aan Yakult twee uur vóór of ná het nemen van je antibiotica te drinken.
Tip 1: Probiotica
Deze vriendelijke micro-organismen vinden we in gefermenteerde voedingsmiddelen als gefermenteerde producten als kimchi, kefir, yoghurt, rauwe karnemelk en kombucha. Zuurkool en bepaalde theesoorten bevatten ook deze probiotica, maar door het opwarmen blijft daar weinig van over.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Geef antibiotica altijd precies om de 24 of om de 12 uur zoals voorgeschreven. Als namelijk antibiotica 12 uur werkt en er zou bijvoorbeeld 's nachts een duur van 15 uur tussen twee giften zitten, dan werkt de antibiotica niet tot aan de volgende tablet en zo raken bacteriën resistent!
Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica. De combinatie zorgt ervoor dat je lichaam cafeïne minder goed afbreekt, waardoor deze zich ophoopt en je last kunt krijgen van cafeïnebijwerkingen zoals slapeloosheid of hartkloppingen.
Mag je dus nog trainen als je antibiotica neemt? Op zich heeft de antibiotica geen negatieve invloed maar het vraagt veel energie, als je (te) intensieve inspanningen doet kan je andere klachten zoals peesontstekingen oplopen. Het is dus aangeraden om te rusten of inspanningen aan een lage intensiteit te doen.
De dokter geeft antibiotica wanneer iemand veel last heeft van een ontsteking door bacteriën. Deze medicijnen doden de bacteriën die voor de ontsteking zorgen. Het grootste gevaar van antibiotica en drugs combineren is dat de ontsteking erger kan worden of terug kan komen.