Zo kan bijvoorbeeld zout uit zeewater worden gewonnen. Misschien heb je wel eens zout zeewater in je mond gekregen. Dat is het zout dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld keukenzout (NaCl). Maar voordat het als zeezout in de keuken gebruikt kan worden, moet het worden gescheiden.
Destillatie is de meest gebruikte techniek voor zeewaterontzilting. Het principe is eenvoudig: zeewater wordt verwarmd tot het verdampt waarna de zuivere waterdamp vervolgens weer condenseert. De zouten verdampen niet mee en blijven achter.
Destillatie is de klassieke methode voor ontzilting. Zeewater verdampt onder lage druk en hoge temperatuur. Opgeloste stoffen als zouten blijven achter en de waterdamp wordt opgevangen als gezuiverd water.
Zout water maak je zoet door middel van ontzilting. De bekendste technologie hiervoor is omgekeerde osmose met behulp van membranen, vertelt Franca Kramer, onderzoeker op het gebied van membraantechnologie bij Dunea.
Er zijn twee standaardmanieren om dat water te ontzouten. De eerste is zeewater koken en het verdampte, zuivere water verzamelen. De tweede is zeewater pompen door membranen die het zout eruittrekken. In het Midden-Oosten is het koken van zeewater goedkoper.
Oftewel destillatie is een manier om o.a. zeewater en urine drinkbaar te maken. Door het zeewater te koken en de damp op te vangen zorg je ervoor dat de residuen uit het water verdwijnen. Houd er rekening mee dat het binnenste kopje vuil kan zijn waardoor je twee keer moet destilleren.
Zout kun je wel verwijderen met een techniek genaamd omgekeerde osmose; onder hoge druk het door een filter persen. Dat is op de trail niet te doen, doorgaans niet nodig en bovendien verwijder je dan ook alle mineralen.
De eenvoudigste manier is door destillatie. Je neem zout water uit de zee, kookt het en de waterdamp condenseert op een kouder oppervlak, zodat je het zoete water kunt verzamelen.
Om zelf zeewater te maken moet je beginnen met kraanwater. Je moet het chloor eruit halen door waterverbeteraars toe te voegen (te koop bij de aquariumspeciaalzaak). Voeg daarna speciaal aquariumzeezout toe. Voor sommige dieren heb je osmosewater (gedestilleerd water) nodig om te beginnen.
De Britse onderzoekers hebben een oplossing bedacht. Zij ontwikkelden een zeef van grafeenoxide om het zout uit zeewater te filteren. Daarmee kan zeewater wel worden omgezet in drinkbaar water.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Thermische ontzilting (distillatie):
Het zout wordt afgescheiden door verdamping van zeewater in distillatiesystemen. Dit proces, beter bekend als multi-effect distillatie (MED), hergebruikt de energie die vrijkomt bij de condensatie van de stoom, waardoor minder energie nodig is om het water te verwarmen.
Ja, en het is zelfs een Belgische start-up die er de wereld mee verovert. Drinkwater uit de zee halen: in 2026 moet dat gebeuren in Nieuwpoort.
Bovendien lijkt het water minder helder omdat je de bodem niet makkelijk kunt zien. Maar vergis je niet, het zeewater langs de Nederlandse kust is van hoge kwaliteit. Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)
Eerst wordt het zeewater gekookt. Als het zeewater lang genoeg gekookt wordt, blijft al het zout op de bodem achter terwijl het zoete water verdampt. Deze waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld. Dan is het water zoet.
Zeewater: samenstelling
Zeewater zit boordevol sporenelementen (jodium, chroom, ijzer, zink, mangaan...) en minerale zouten (magnesium, kalium, natrium, calcium...). De minerale samenstelling van zeewater verbetert enkele fysiologische mechanismen.
Zeewater bevat veel heilzame stoffen die kunnen doordringen in je huid; bijvoorbeeld kalium, calcium, zwavel, silicium, fluor en zink. Door in zeewater te zwemmen krijg je daarnaast lichaamsbeweging en dat zorgt voor soepele gewrichten.
Zo zegt hoogleraar watermanagement Kees van Leeuwen van Universiteit Utrecht dat het duur is om oceaanwater te ontzilten. En dat de benodigde materialen niet duurzaam zijn, waardoor een gedeelte van het effect weer wordt opgeheven. Reinoud Feenstra: ,,Het kost tussen de 1 en 2 euro per 1.000 liter water.
Zeewater: een oplossing van zout (vaste stof) in water (vloeibaar)
Drinkwater is afkomstig van ontzilt zeewater geproduceerd in een 12-tal elektriciteitscentrales, gespreid over de kustlijn van de Verenigde Arabische Emiraten.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken. Dat moet je zelf weten.
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.
Je start met een grof mengsel. Na toevoeging van water (extractie) krijg je een heterogeen mengsel van zand verdeeld in zoutwater. Bij het filtreren is zand het residu en zoutwater het filtraat. Bij het indampen verdampt het water en bekom je het zout.