Mag de vader co-ouderschap weigeren? Er kunnen goede redenen zijn voor de vader om co-ouderschap te weigeren. De vader heeft net zoveel recht als de moeder om het co-ouderschap te weigeren, omdat co-ouderschap geen wettelijke verplichting is.
Wij komen veel mensen tegen met vragen over de rechten van ouders bij een scheiding. Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Volgens de SVB hoort het kind bij co-ouderschap bij de huishoudens van beide ouders. Zowel jij als je ex-partner heeft dus recht op de helft van de kinderbijslag. De SVB betaalt de kinderbijslag het liefst uit aan één ouder. Je verdeelt dan zelf onderling het geld.
In ons wetboek kom je deze term dus niet tegen. Dat betekent, dat je bij een rechter in beginsel niet kunt verzoeken een co-ouderschap vast te leggen.
Nee, u kunt niet zelf afstand doen van het gezag over uw kind. Het is wel mogelijk om het ouderlijk gezag aan te passen naar eenhoofdig gezag van de andere ouder. De andere ouder heeft dan alleen het gezag. U kunt dit samen met de andere ouder vragen bij de rechter.
Het is beter als vaders er elke dag zijn voor hun kinderen.
Kinderen beschouwen hun gezin als hechter en beter functionerend als de vader betrokken is bij alledaagse activiteiten in plaats van dat hij ze gedurende korte momenten overlaadt met aandacht.
Rechten van vaders bij omgangsregelingen
Recht op omgang met je kind is dan ook een wettelijk recht van vaders. Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien.
Als jouw kind 18 is geworden of de andere partner overlijdt is het niet nodig, maar als afspraken met betrekking tot het co-ouderschap niet worden nagekomen, dan kun je het co-ouderschap aanvechten en door de rechter laten beëindigen.
Het is dan bijvoorbeeld niet reëel om op doordeweeks dagen te switchen tussen twee huizen. In het geval van co-ouderschap, waarbij beide ouders de helft van de zorg voor de kinderen dragen, wordt een maximale afstand van ongeveer 7 kilometer hemelsbreed als richtlijn genomen.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
Bij co-ouderschap wonen de kinderen afwisselend bij beide ouders en delen ouders de kosten. Maar gaan de kinderen bij één van de ouders wonen? Dan betaalt de andere ouder kinderalimentatie. Hij of zij betaalt dan mee aan de kosten voor opvoeding en levensonderhoud van de kinderen.
Scheiding: beide ouders houden gezag
Beide ouders houden het ouderlijk gezag over de kinderen na een scheiding. Behalve als de rechter een andere beslissing neemt.
Alimentatie berekenen co ouderschap
Bij co-ouderschap maken beide ouders ongeveer evenveel kosten voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen. De ouder die het meest verdient, levert een bijdrage aan de ander. Op deze wijze verschillen de financiële situaties van beide ouders zo min mogelijk.
U bent co-ouder en heeft met uw ex-partner 1 kind
Wij geven dan aan de Belastingdienst door wie de aanvrager is van de kinderbijslag. Deze aanvrager van de kinderbijslag kan kindgebonden budget van de Belastingdienst krijgen. Maar alleen als de aanvrager aan de voorwaarden voldoet.
De reden waarom er in veel gevallen bij een co-ouderschap tóch kinderalimentatie dient te worden voldaan is eenvoudig. Het uitgangspunt bij kinderalimentatie is ervoor te zorgen dat de levensstandaard van een kind er door de scheiding van zijn/haar ouders niet, of zo min mogelijk, op achteruitgaat.
Als het co-ouderschap niet werkt
Hoofdregel is dat ouders en kinderen altijd het recht hebben om elkaar te zien. Daarom zullen je in plaats van het co ouderschapsplan een omgangsregeling moeten afspreken. Het kan zijn dat je het co- ouderschap beëindigen wilt, omdat je ex het ouderschapsplan niet wil nakomen.
Wanneer kun je co-ouderschap weigeren? Je kunt op meerdere momenten het co-ouderschap weigeren. Als een van jullie voor de scheiding al aangeeft geen co-ouderschap te willen dan kunnen jullie de afspraken in het ouderschapsplan daarop aanpassen. Je kunt dan een omgangsregeling treffen.
De bedoeling van co-ouderschap is dat jullie allebei ongeveer evenveel voor de kinderen zorgen en de kosten ook zo evenredig mogelijk verdelen. Hoe jullie dit co-ouderschap verder vormgeven mogen jullie zelf bepalen. Hier zijn geen wetten voor. Vaak wordt de zorg ongeveer fifty/fifty verdeeld.
Misverstand: kinderen mogen vanaf 12 jaar zelf beslissen
Dit heet het kinderverhoor. De rechter houdt vervolgens uiteraard rekening met de mening of wensen van het kind, maar dit betekent niet dat de rechter die mening ook steeds blindelings volgt en het kind dus via het kinderverhoor zelf mag bepalen.
Ouders kunnen sinds het aanslagjaar 2018 (inkomsten 2017) ook fiscaal co-ouderschap vragen voor hun meerderjarig kind tot zolang de passende opleiding niet is voltooid. 3/ Een bewijs van verblijfsco-ouderschap ('gelijkmatige verdeling van de huisvesting') is eveneens een voorwaarde voor fiscaal co-ouderschap.
Bij co-ouderschap hebben jullie als het goed is allebei evenveel kosten voor de kinderen. Heeft de één een hoger inkomen dan de ander, dan kan deze de kosten makkelijker dragen. Er wordt dan van degene met het hoogste inkomen verwacht dat hij/zij toch nog een stukje kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder.
Uit onderzoek is gebleken dat als ouders goed met elkaar omgaan, kinderen twee jaar na de scheiding net zo gelukkig zijn als kinderen die opgroeien met een vader en moeder onder één dak. Kinderen hebben dus meer last van de strijd tussen de ouders, dan van het wonen in twee huizen.
Wat valt onder de alimentatie
Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
Bij een omgangsregeling is er sprake van eenhoofdig gezag (gezag door een van jullie) en bij een zorgregeling hebben jullie beiden gezag. Bij co-ouderschap is er sprake van een zorgregeling waarin jullie de zorg en omgang met jullie kind gelijk verdelen.
Het uitgangspunt bij problemen rondom de nakoming van het ouderschapsplan is om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Dit kan door samen het gesprek aan te gaan of een mediator aan te stellen. Het indienen van een verzoek tot nakoming bij de rechtbank moet als laatste redmiddel worden gezien.