Een alinea mag nooit langer zijn dan een pagina. De gewenste gemiddelde lengte is ongeveer zes à zeven zinnen. Bovendien hangt de acceptabele maximale lengte mede af van het teksttype en van de pagina- of kolombreedte.
Gemiddeld bestaat een alinea uit zo'n vijf zinnen. Dat komt neer op vijf tot tien regels tekst. Een alinea van maar één zin is uitzonderlijk, net als een alinea van een halve pagina lang.
Je alinea bevat één kerngedachte of kernthema, uitgedrukt in een (of twee) kernzin(en). Je alinea is langer dan 1 zin. Je alinea begint op een nieuwe regel.
Een goede alinea: een goede kernzin
Dat betekent dat je hierin bijvoorbeeld ook duidelijk maakt of je vóór of tegen iets bent, of iets een voorbeeld of een tegenstelling is, of het over Jantje of over Pietje gaat, enz. Hij moet zo concreet mogelijk zijn.
Vorm en vorming van alinea's
In een voltooide tekst zijn alinea's alleen te herkennen aan de lay-out: een inspringing of een witregel aan het begin en een 'harde return' aan het eind. Er zijn ook geen regels voor de vorming van alinea's.
Laat een alinea bij voorkeur niet meer dan zes à zeven zinnen tellen. Lange alinea's van meer dan tien regels tekst nodigen niet uit om te lezen. Maak alinea's ook niet te kort. Als u bij heel veel zinnen telkens op een nieuwe regel begint, hangt uw tekst als los zand aan elkaar.
Betekenis alinea
Alinea's beginnen altijd op een nieuwe regel. In de basis heeft elke alinea één kerngedachte. Dit is de belangrijkste informatie in de alinea: een soort hoofdonderwerp.
Een alinea kan beginnen met een zogenaamde transitionele zin. Dat is een zin die iets expliciteert over de overgang van onderwerpen in een tekst. Enkele voorbeelden van transitionele zinnen: “We komen nu op een heel andere onderwerp.”
Standaard de eerste regel laten inspringen
Klik op het tabblad Start, klik met de rechtermuisknop op de stijl Normaal en kies Wijzigen. Selecteer Opmaaken kies vervolgens Alinea. Selecteer op het tabblad Inspringingen en afstand, onder Inspringing, de optie Eerste regel. Selecteer OK.
Een gemiddelde van 15 tot 20 woorden per zin is vaak prima. Als de opbouw van de zinnen duidelijk is en de woorden begrijpelijk zijn, zijn ook zinnen tot 25 woorden voor veel mensen nog goed te begrijpen.
Een nieuwe alinea begin je als aan twee voorwaarden is voldaan: – er begint een nieuw (sub)onderwerp in de tekst; – sinds de vorige nieuwe alinea zijn er al heel wat zinnen gevolgd (bijvoorbeeld zes à zeven).
Regelafstand wijzigen voor een deel van het document
Selecteer de alinea's die u wilt wijzigen. Selecteer Start > Regel- en alinea-afstand en kies de gewenste afstand. Als u de afstand wilt aanpassen, selecteert u Opties voor regelafstand. U kunt verschillende gebieden aanpassen, waaronder afstand voor en na alinea's.
Een zin telt gemiddeld elf woorden, een A4'tje telt gemiddeld 32 tot 35 zinnen. Op een A4'tje staan gemiddeld 350 tot 400 woorden. Vanwege het lettertype en de regelafstand soms iets minder, soms iets meer. We praten dan wel over een vol A4'tje met een standaardopmaak en voor 80 à 90% volgeschreven.
Een alinea is een stukje tekst van een of meer regels waarin je een onderwerp behandelt. Het is een onderdeel van een grotere tekst. Alinea's worden gescheiden door een witregel. Als je een tekst indeelt in alinea's, leest een tekst veel prettiger.
Bij toespraken spreken we in Nederland* zo'n 130 woorden per minuut. Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut. *De Engelse taal kent kortere woorden: het gemiddelde spreektempo ligt hier 10-15% hoger.
Tussen alinea's geen witregels, tenzij er (om inhoudelijke redenen) een heel duidelijke scheiding aangebracht moet worden tussen twee stukken tekst. Op- volgende alinea's inspringen met 0,5 cm. De laatste regel van een alinea mag niet boven aan een nieuwe pagina staan.
Een alinea is een tekstblok van bij elkaar horende zinnen. Een paragraaf is een groter tekstblok van bij elkaar horende alinea's. De alinea's worden in een brief door een witregel gescheiden.
Er zijn vier manieren waarop je het verband tussen verschillende alinea's kunt aangeven: met herhaling, overgangszinnen met verwijswoorden, aankondigende zinnen of signaalwoorden. De verschillende manieren om samenhang tussen alinea's helder te maken, kunnen ook gecombineerd worden.
Een paragraaf is een van een opschrift en vaak van een nummer of letter voorzien onderdeel van een tekst. Een paragraaf bestaat doorgaans uit meerdere alinea's, maar kan ook bestaan uit meerdere subparagrafen (die op hun beurt weer een of meer alinea's bevatten).
Verschil regelafstand en alinea-afstand
Een regel is een tekst die op 1 regel past, geen volledige zin dus, maar op 1 lijn. Een alinea bestaat uit minimaal 1 zin, vaak zelfs meer (opsommingen uitgezonderd). Vaak volgt er dan een lege regel voordat de volgende alinea start.
Het middenstuk van je tekst bestaat uit verschillende hoofdstukken, paragrafen en alinea's. Die bevatten de uitgewerkte kernantwoorden op de hoofd- en subvragen uit je bouwplan. Een hoofdstuk bestaat uit meerdere paragrafen die bij elkaar horen.
Bij de regelafstand kun je ook de alinea-afstand bepalen. Klik dus weer op de knop Regel- en alinea-afstand (zie alinea regelafstand) en kies voor Afstand voor alinea toevoegen/verwijderen of Afstand na alinea toevoegen/verwijderen om een afstand toe te voegen of verwijderen.
Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'. Dit kan betekenen dat jij aan het eten bent, maar ook dat je kindje eten wil.