Meer ruimte overhouden, en ervoor zorgen dat je kleding kreukvrij uit de kast komt? Dan is het oprollen van je kleding de oplossing. Het is een veel gebruikte tip voor het inpakken van een koffer, maar ook in je kledingkast thuis kun je veel ruimte besparen door kleding op te rollen.
Vrouwen hebben gemiddeld 103 kledingstukken in hun kast liggen. Maar: wij vrouwen vinden dat 21 procent van die kleding ondraagbaar is.
Het hoeft écht niet in één dag! Voordat je begint met het opruimen van jouw kledingkast is het belangrijk om te weten dat je echt niet je hele kast in één dag hoeft op te ruimen. Neem je tijd voor deze klus en verspreid alle taken over meerdere dagen als dit beter voor jou werkt.
Als je winterkleding gaat wassen, kun je een kopje azijn toevoegen in de wasmachine. Azijn neutraliseert geuren, en meestal gaat die muffe lucht er dan al direct uit. Daarna kun je de kleren nogmaals wassen, dit keer met gewoon wasmiddel, om je kleren weer lekker fris te laten ruiken.
Strooi wat kattenbakkorrels of rijst in de kast. Dit absorbeert het vocht en verwijdert zo de muffe geur uit de kast. Zuig het daarna gewoon op met de stofzuiger. Kruidnagel, vanillebonen, citroenen of sinaasappels: leg hele kruidnagels, een vanillestokje, een gesneden citroen of een sinaasappel in de kast.
Hoeveel paar jeans heb jij door de jaren heen in je kledingkast verzameld? Als dat niet meer op 1 hand te tellen is, dan is het tijd om je garderobe eens flink uit te dunnen. Volgens Cosmopolitan-redacteur en 'spijkerbroekenexpert' Amy Bannerman zijn 5 spijkerbroeken meer dan genoeg.
Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan. 2,2 jaar is in sommige gevallen nog best lang, aangezien er ook nieuwe kledingstukken zijn die na een paar keer wassen al klaar zijn voor de textielbak.
Wij denken dus dat je aan één goede winterjas, een regenjas, twee tussenjassen en een bodywarmer voldoende hebt en dat je zelfs nog één tussenjas weg kunt laten. Dat maakt het totaal dus op drie of vier jassen met één bodywarmer.
heel geschikt om op hoge kasten of planken te zetten: flessen, planten, lijstjes, vaasjes, opgestapelde boeken of een mooi klein lampje. op een hoge kast vind ik een hangende plant heel erg leuk. Het geeft kleur en wat meer body aan je kast.
Maar wat is dan wel genoeg? Natuurlijk zijn er veel factoren die meetellen in de hoeveelheid kleding die je nodig hebt. Denk aan je dagindeling, je activiteiten, je werk, je leefstijl en natuurlijk hoe vaak je wil wassen. Ik neem aan dat een gemiddelde Nederlander, laagjes meegerekend, ongeveer 3 items per dag draagt.
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
De gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Een goeie regel om te bepalen hoeveel kleding je meeneemt op vakantie is door het aantal dagen van je vakantie door 3 te delen.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen.
Was de jeans apart
Een spijkerbroek kan wat kleur afgeven in de wasmachine. Daarom doe je er goed aan om de broek apart te wassen. Stop het liefst ook niet te veel spijkerbroeken bij elkaar in één was.
Naast een klassieke jeans zijn er nog veel meer manieren om denim te dragen. Denk maar aan een jurk, rok, blouse of leuk accessoire. Ook jeans op jeans geeft een verrassend leuk effect door bijvoorbeeld een donkere denimrok te dragen met een lichte jeansblouse. Laat je inspireren!
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Hoe komt het dat mijn kleding muf ruikt? Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt.