De magnetenspecialist levert de sterkste magneten snel bij u aan huis. U heeft de keuze uit sterke magneten met een houdkracht tot wel 800 kilogram. Deze sterke neodymium magneten zij bij de magnetenspecialist tegen een zeer scherpe prijs te verkrijgen.
De magnetenspecialist levert de sterkste magneten snel bij u aan huis. U heeft de keuze uit sterke magneten met een houdkracht tot wel 800 kilogram. Deze sterke neodymium magneten zij bij de magnetenspecialist tegen een zeer scherpe prijs te verkrijgen.
Neodymium magneten zijn de sterkste magneten op de markt. Het zeldzame-aarde metaal neodymium zorgt voor de grote houdkracht.
De nieuwe magneet heeft een kracht van 37,5 Tesla en is de sterkste ter wereld van zijn type. Met de supermagneet kunnen onderzoekers waarnemen welke eigenschappen materialen hebben en deze soms aanpassen. Hiermee kunnen toepassingen voor nieuwe materialen gevonden worden.
De sterkte hangt af van de grootte, vorm en graad van de magneet. Maar ook de meting en de aanwezigheid van andere magneten of ferromagnetische materialen in de buurt speelt een belangrijke rol. Gelukkig hoef je dus de sterkte van de magneet zelf niet uit te rekenen.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Een magneet behoud zijn magnetische kracht op permanente wijze. Moderne magneten uit “zeldzame aarde” verliezen evenwel zeer langzaam hun kracht: men gaat ervan uit dat Samarium Kobalt 1% van zijn kracht verliest in 10 jaar tijd. Een permanente magneet kan kracht verliezen door een te hoge stijging van de temperatuur.
Onder normale omstandigheden behouden onze magneten hun kracht dus vrijwel onbeperkt. Er zijn echter enkele invloeden van buitenaf die het magnetisme van onze permanente magneten kunnen beïnvloeden. Magneten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor hitte.
De bekendste bron van een statisch magnetisch veld is de aarde. De sterkte van het aardmagnetisch veld ligt tussen 30 microtesla (bij de evenaar) en 60 microtesla (bij de polen). In Nederland is de sterkte ongeveer 50 microtesla.
Magneten worden veel gebruikt in het dagelijks leven, bijvoorbeeld om iets op de koelkast of op een whiteboard te plakken of om de weg te vinden met een kompas en het magnetische veld van de aarde.
magneten worden gemaakt door een bak vloeibaar gemaakt ijzer nikkel en kobalt,in het midden van een zware stroomspoel te verplaatsen. Die spoel wordt onder een enorme stroomsterkte gezet waardoor een zeer sterk magnetisch veld onstaat. Daardoor wordt de in de bak aanwezig vloeibaar metaal ook magnetisch.
Invloed van magneten op de smartphone
Kan het magneetje van de hoes je iPhone of Android telefoon stukmaken? Nee. Maar het heeft wel degelijk invloed, bijvoorbeeld op het kompas. Bij Apple Kaarten wordt niet het juiste noorden aangewezen.
Supermagneetjes zijn een ideale, niet-permanente bevestigingsmethode voor de HR-radiatorfolie of andere folies. Enkele magneetjes zijn sterk genoeg om de folies op hun plek te houden. Natuurlijk zijn er telbare andere oplossingen voor deze magneetjes. Bijvoorbeeld het bevestigen van folie op de cv-ketel of boiler.
Magneten trekken slechts bepaalde voorwerpen aan. Dingen die zijn gemaakt zijn van bepaalde metalen (nikkel, ijzer, kobalt c.q. legeringen van deze metalen), trekken met hun aantrekkings- kracht dingen aan. Dingen die zijn gemaakt van hout, stof of plastic, trekken geen magneten aan.
Een magneet heeft twee plaatsen (polen) waar de magneetwerking het sterkst is en wordt daarom ook dipool genoemd. Door het aardmagnetisch veld wijst een vrij opgehangen magneet naar de geomagnetische noordpool. Die plaats op de magneet wordt de noordpool genoemd.
Je kunt de magnetische krachtwerking sterk verminderen door de afstand tussen de magneet en het stuk ijzer te vergroten. Een welgemikte klap met een rubberhamer is vaak al voldoende. Het kan ook rigoureuzer. Een magneet verliest zijn magnetisme door hem te verhitten tot boven de curietemperatuur.
Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Kompas. Bovendien kan men de noordpool van een magneet met behulp van een kompas bepalen: Het uiteinde van de naald, dat normaal gesproken naar het zuiden wijst, wordt door de noordpool van de magneet aangetrokken.
Eén magneet is sterk genoeg om maar liefst 27 A4-tjes op te kunnen hangen aan staal. Met een magnetiseringsgraad van N50 vallen deze onder de allersterkste magneten. Deze magneten zijn ideaal om iets op te hangen op een magneetbord of magneetverf.
Er bestaan twee soorten magneten. De ene soort die verkrijgbaar is heet ferriet en het andere soort is neodymium. Als je wilt gaan vissen met je vismagneet is het het beste om een neodymium vismagneet te hebben. Deze magneet soort is vele malen sterker dan ferriet en ook nog eens krachtiger.
Ja, de kracht van de magneten versterkt zich, wanneer men twee dezelfde schijfmagneten op elkaar plaatst – maar alleen bij schijfmagneten die plat genoeg zijn.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.