1.
Amsterdam Schiphol is voor goederenoverslag de derde luchthaven binnen de EU. Op de eerste plaats staat Frankfurt am Main Parijs met 2,3 miljoen ton vervoerde goederen, gevolgd door Parijs, Charles de Gaulle (2,1 miljoen ton). Via Schiphol werd in 2021 1,7 miljoen ton goederen vervoerd.
Misschien wel het beste alternatief voor ieder die Schiphol te druk vindt, is Eindhoven Airport. Dit vliegveld is klein en overzichtelijk, maar het heeft wel alles wat je nodig hebt. Een prima selectie winkels, restaurants, een Starbucks én een mooi buitenterras.
'Schiphol nu 's werelds grootste luchthaven qua internationale capaciteit' SCHIPHOL - Schiphol heeft deze maand de koppositie veroverd op de lijst van drukste internationale luchthavens. Het Nederlandse vliegveld is Dubai voorbijgestreefd qua internationale stoelcapaciteit.
Groningen Airport Eelde (in de volksmond Vliegveld Eelde genoemd) is een Nederlandse luchthaven in de gemeente Tynaarlo. Het is de kleinste luchthaven van Nederland (voor lijndiensten). Vanaf de luchthaven vertrekken alleen vluchten naar Europese bestemmingen en Turkije.
Met een lengte van slechts 400 meter heeft Juancho E Yrausquin Airport officieel de kortste landingsbaan ter wereld beschikbaar voor commercieel gebruik. De landingsbaan heeft drie klifranden boven de zee, met de vierde zijde omsloten door hoge heuvels.
1. Singapore Changi Airport | Singapore. Singapore Changi Airport heeft een heel simpel ontwerp, maar scoort vooral hoog door de groene sfeer die het weet neer te zetten. Het glazen dak en de verschillende tropische tuinen geven het gevoel dat u in een woud loopt, in plaats van een druk bezochte luchthaven.
Het drukste vliegveld ter wereld ligt in Atlanta, Georgia in de Verenigde Staten. Het is hét vliegveld die de hele wereld met bijna álle bestemmingen in de Verenigde Staten verbindt. We hebben het dan over een vliegveld dat bijna 2.500(!) vluchten per dag afhandelt.
Een hectare is een gebied van 100 meter bij 100 meter. Oftewel 100x100 = 10.000 m². Schiphol is dus 27.870.000 m2 groot. Daarmee is Schiphol nog groter dan steden zoals Leiden of Delft.
Over het algemeen zit je op een stoel achterin de cabine het meest veilig en dan ook nog in de buurt van een nooduitgang. Ook de plekken aan het gangpad zijn wat veiliger als er iets gebeurt, omdat je dan eerder het toestel kunt verlaten.
De beste zitplaats in dit vliegtuig is stoel 1A, hier krijg je namelijk extra beenruimte, als eerste eten/drinken en heb je een goed uitzicht zonder dat een vliegtuigvleugel je zicht belemmert.
Wanneer heel Nederland zich voorbereidt op een welverdiende vakantie, maakt Schiphol zich klaar voor de drukste periode van het jaar. In de maanden juli en augustus reizen de meeste passagiers via of vanaf deze Amsterdamse luchthaven. Staat jouw vakantie in deze periode op de planning?
Vooral de maandag, vrijdag en zaterdag zijn dagen waarop veel mensen gebruik maken van Schiphol. Wil u de drukte omzeilen? Vertrek dan vooral niet op deze dagen, maar op een andere dag. Via de site van Schiphol kunt u checken of het druk wordt op uw vertrekdag.
Vanaf vrijdag tot en met zondag is het dus drukker op vliegvelden. Ook op maandag wil het wel drukker zijn door veel zakelijk vliegverkeer. De rustigste dag om te vliegen is een dinsdag of woensdag.
Diverse kleine Europese landen en ministaatjes hebben geen eigen vliegveld. Behalve Monaco, Andorra, Vaticaanstad en San Marino is er ook geen internationaal vliegveld in Liechtenstein. Desondanks is het kleine, bergachtige landje makkelijk te bereiken.
Hoogopgeleiden en personen met een hoog inkomen vliegen het meest. Ook vliegen mannen vaker dan vrouwen.
Singapore Airlines heeft momenteel de langste vlucht ter wereld: 15.300 kilometer tussen Singapore en New York.
Goedkope vliegvelden
De prijsvechters vliegen vanaf van kleine vliegvelden als die van Eindhoven, Rotterdam, Groningen-Eelde, Maastricht-Aachen, Brussel - Charleroi, Weeze en Munster. Bij deze vliegvelden kun je ook nog goedkoper parkeren dan bij Schiphol.
Met de groei van het vliegverkeer is de hele wereld inmiddels bezaaid met vliegvelden. Er zijn er al meer dan 44.000, van hele grote tot hele kleine die eigenlijk nauwelijks de titel 'vliegveld' mogen krijgen.
We kunnen steeds sneller en verder vliegen. Maar hoe ver kun je eigenlijk gaan? De verst gelegen luchthaven waar je vanaf Schiphol non-stop naartoe kan vliegen is Buenos Aires in Argentinië (11.436 kilometer).
De Paro vallei in Bhutan, omringd door 5.000 meter hoge pieken van de Himalaya, moet zowat de meest meedogenloze landingsplek in de wereld zijn om te landen. Het vliegveld ligt letterlijk verstopt in een vallei, op 2,2 kilometer hoogte midden in het Himalaya-gebergte.
De titel "het oudste vliegveld ter wereld" wordt betwist, maar het College Park Airport in Maryland, US, opgericht in 1909 door Wilbur Wright, wordt meestal gezien als het oudste volledig operationele vliegveld.