De koningin legt zich op haar zij en werpt eieren ononderbroken van de lente tot de herfst, ondertussen wordt ze gevoed door de werksters. Het record ligt bij de drijfmier die in één jaar al 50 miljoen eieren kan produceren. De eitjes die bevrucht worden, groeien uit als werksters.
Hoe planten mieren zich voort? De mannetjes zorgen voor nageslacht bij nieuwe koninginnen tijdens de zogeheten 'bruidsvlucht'. De jonge koninginnen vliegen dan samen met de mannetjes uit als ze eenmaal volwassen zijn. Dat zijn dus de vliegende mieren.
Eiwitten, te voeren als insecten zoals fruitvliegjes, zijn belangrijk om de kolonie goed te laten groeien. Een mierenkolonie wordt zo oud als de koningin; dit kan ongeveer 3 tot 10 jaar zijn.
Vanaf de buitengevel vinden mieren ingangen in huis via kieren bij dorpels, kozijnen of spouwmuren. Kieren en openingen in huis zitten meestal verscholen achter de plinten van de vloer waar de muur aansluit of tussen de raamkozijnen en vensterbanken.
In een enkele jaren oud mierennest leven 80-200 mieren (slankmieren bijvoorbeeld), 500-10.000 (wegmieren en steekmieren bijvoorbeeld), 5000-100.000 (bijvoorbeeld schaduwmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren) tot 30.000-1.000.000 (rode bosmieren). Een mierenkolonie kan uit verschillende mierennesten bestaan.
Niet te verwonderen want tuinmieren, mieren in het algemeen trouwens, hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor een kolonie lang kan leven. Men heeft ontdekt dat mieren het eerst voorkwamen in de Krijttijd, zo'n 130 miljoen jaren geleden. Mieren hebben dus zelfs de Dinosaurussen en ijstijd overleeft!
Ze werpen hun vleugels af en beginnen zich in te graven. Dit is het perfecte moment om ze te verzamelen. Als ze geen vleugels meer hebben, kun je er zeker van zijn dat ze gedekt zijn. De beste manier om ze te verzamelen is het gebruik van een verenstalen pincet.
Mieren bestrijden met kokend water
Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is.
De oudste fossiele mieren zijn ongeveer 100 miljoen jaar oud. Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten. Geen wonder eigenlijk, want een mierennest bestaat uit vele ondergrondse kamers en tunnels. Hoe groot het nest is en hoeveel mieren erin leven? Dat verschilt per mierensoort.
Werksters zijn er in grote aantallen. De wegmier heeft doorgaans maar één koningin in het nest; soms meerdere. Als zij doodgaat, verdwijnt het volk, tenzij er bijtijds een nieuwe koningin wordt geadopteerd. Klachten over mieren in huis vertonen een piek in het voorjaar en in de zomer.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mieren die tijdens de strijd gewond raken, om hulp roepen. Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd.
Een reuzenmiereneter eet tot 30.000 mieren per dag.
Kunnen mieren bijten? In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Er zijn veel verschillende soorten mieren die zich voeden met fruit en een stof waarvan bekend als honingdauw wat een suikerachtige afval uitscheiding van insecten is. Vaak is het hoe verser hoe beter. Ze zullen appels, sla, wortel, muesli en selderij echt een lekker hapje vinden.
Met hun voelsprieten, wat dus eigenlijk reuksprieten zijn, ruiken ze allerlei geuren. Zo ook elkaars geuren, vandaar dat ze elkaar aantikken. Dat doen ze dus om te ruiken of het een mier van dezelfde kolonie is, zodat ze elkaar niet aan hoeven te vallen.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
' 'Dat mieren niet verdrinken, ligt aan hun ingenieuze nestarchitectuur', vertelt entomoloog Johan Billen van de KU Leuven. 'In de gangenstelsels zitten deurtjes en poortjes. Met steentjes kunnen ze gangen afsluiten.
Mieren zijn nuttige dieren: ze ruimen schadelijke insecten en natuurlijk afval op. Maar mierennesten kunnen je terras ontwrichten en in huis kunnen ze voor overlast zorgen. Lees op deze pagina hoe je een mierenplaag voorkomt, en hoe je de mieren in je huis weer weg krijgt.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Oorzaak mieren in de tuin
Als je opvallend veel mieren in de border signaleert, is de kans aanwezig dat je binnenkort last hebt van bladluizen. Mieren doden namelijk natuurlijke vijanden van de bladluis, zoals het lieveheersbeestje.
Mieren tussen tegels bestrijden met kokend water
Mieren maken hun nesten graag onder tegels. Om deze mieren te bestrijden, kun je elke dag kokend water tussen de tegels gieten. Grote kans dat op een gegeven moment de mierenkoningin het nest verplaatst.
Tijdens het zoeken naar een geschikte plek om een kolonie te starten, komt de toekomstige koningin mannetjes tegen. Dit is de enige keer dat de koningin een man tegenkomt. De koningin is de enige in de kolonie die eieren kan leggen, wel duizend per dag!
Er zijn heel veel mieren in de wereld
Mieren hebben zo'n beetje de hele wereld overgenomen. Met uitzondering van Antarctica, het Noordpoolgebied en een handvol eilanden, is er op elk continent minstens één inheemse soort te vinden.