Door tochtstrippen te plaatsen rondom deuren en ramen maak je het een stuk moeilijker voor het geluid om naar buiten te ontsnappen. In andere kieren en gaten van buizen kun je Flexifoam purschuim spuiten. Daarnaast kun je kiezen om geluidsisolerende voering om je buizen te doen.
Denk in de eerste plaats aan gordijnen. Hoeveel geluid ze weren, hangt af van de dikte van de stof en de voering. Kies voor gordijnen die voor het kozijn hangen en als het even kan tot op de grond. Ook een groot vloerkleed, een extra plaid over de zetel en massa's kussens kunnen helpen om het geluid te dempen.
Met het juiste advies een ruimte geluidsdicht maken
Dan kan dit relatief eenvoudig zonder grote verbouwingen. Onze panelen of glaswanden zijn hier geschikt voor. Wij hebben diverse soorten geluidsisolerende panelen die als vaste wand kunnen dienen, maar ook als flexibele wand.
Een van de makkelijkste manieren om je woning te voorzien van akoestische isolatie, is het plaatsen van geluidsisolatieplaten of akoestische panelen. Deze kun je namelijk gemakkelijk tegen de muur richting de buren plaatsen, waardoor je er minder last van zal hebben en omgekeerd.
Je kunt muren geluidsdicht maken op verschillende manieren. Zo kun je voor de akoestische isolatie van een muur bijvoorbeeld een voorzetwand laten plaatsen, je kunt de spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen. Je kunt ook kiezen voor geluidsisolerende platen op de muur, zoals akoestische wandpanelen.
Q: Welke stoffen absorberen geluid? A: Absorptiemateriaal wordt gemaakt van polyesterwol of van schuimsoorten zoals vlokkenschuim, PU-schuim of melamineschuim. De samenstelling van het materiaal is minder belangrijk bij het maken van uw keuze. Belangrijker zijn de eigenschappen van de materialen.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Als er tussen vloer en plafond een holle ruimte zit zonder geluidabsorberende isolatie, kan dit als een klankkast werken: de geluiden worden versterkt. Als je last hebt van de bovenburen, maar er geen loze ruimte tussen jouw plafond en hun vloer zit, dan kun je het plafond isoleren met Rocksono Solid.
Luchtbelfolie: noppenfolie, is luchtdicht, maar wegens zijn zeer geringe gewicht ongeschikt voor geluidsisolatie. Zie ook Polyethyleenfolie .
Oordoppen, een slaap headset of 'white noise' oftewel witte ruis gebruiken om beter te slapen helpt dan vaak ook niet. Misofonen gaan dan juist extra focussen op het geluid. 'De drang om het geluid te horen wordt juist groter.
Nieuwbouwwoning en interieur
De ruimte 'heeft een echo' en klinkt 'hol'. Dit komt omdat de benedenverdieping vaak uit één grote ruimte bestaat, waarbij dit vroeger uit losse kamers bestond. De tegenwoordige populaire L-vormige woonkamer, met aangrenzende keuken, zorgt ervoor dat geluid gaat kaatsen.
Akoestische panelen van minerale wol worden bijvoorbeeld veel gebruik in opnamestudio's, maar ze zijn ook perfect voor het geluidsdicht maken van je slaapkamer. Een bijkomend voordeel is dat minerale wol erg aantrekkelijk geprijsd is, waardoor het een budgetvriendelijke manier is om jouw slaapkamer te isoleren.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Harde materialen reflecteren en versterken geluid. De geluidssterkte kan, mede door de aard van het geluid, als zeer storend worden ervaren door mensen die zich in de ruimte bevinden.
Een houten constructie die niet is voorzien van isolatie werkt als een klankkast en versterkt geluiden zelfs. Betonnen wanden en vloeren op de begane grond zijn vaak massief. Massief beton kan geluid goed tegen houden, juist omdat de massa zo groot is. Maar verdiepingsvloeren zijn vaak van holle betonplaten gemaakt.
Wanneer je een muur geluiddicht wilt maken, zijn er verschillende opties. Voor akoestische isolatie van de muur kun je een voorzetwand (laten) plaatsen, geluidsisolerende platen op de muur monteren, spouwmuren opvullen of kiezen voor schuimrubberen panelen.
Er zijn twee manieren om een studio te bouwen; een studio cabine maken (soort van kamertje in een bestaande ruimte bouwe) of gebruik maken van heel uw ruimte door deze te voorzien van Merfoflex zwevende wanden en plafond met daarin een zwevende Agglomer Isovloer.
Bij geluidswerend glas worden geluidstrillingen deels opgevangen door een lucht of gaslaag tussen twee ruiten (de spouw), hierdoor wordt het geluid minder sterk doorgegeven.
Door het plaatsen van gipsplaten die zorgen voor geluidsisolatie los je dit probleem eenvoudig op. Met geluidsisolerende gipsplaten verminder je de geluidsoverlast tussen de verschillende ruimtes van een gebouw.