Wil je een nog snellere fiets dan moet je de fiets voorzien van een stroomlijn om de luchtweerstand verder te verlagen. De snelste fiets, bruikbaar in het verkeer, is de quest van velomobiel. Hiermee rij je bijna 31 km/h met een matige inspanning van 100 watt. Natuurlijk kun je ook zelf meer inspanning leveren.
Een lichtgewicht fiets heeft veel voordelen. Zo kom je sneller op gang vanuit stilstand. En het trapt een stuk lichter, waardoor je makkelijker op snelheid blijft.
Wilt u uw elektrische fiets opvoeren? Geen probleem, dat is mogelijk! Alle e-bikes vanaf 2013 met middenmotor van Bosch, Impulse, Panasonic, Shimano, Brose en Yamaha zijn daar geschikt voor.
Het is verboden! Wettelijk is het niet toegestaan om met een opgevoerde fiets op de openbare weg te rijden. Doe je het toch, dan loop je kans op een boete… Daarnaast kan het opvoeren van een elektrische fietsen leiden tot levensgevaarlijke situaties op de weg.
De opgevoerde tweewieler mag ook niet meer de weg op totdat deze weer in de originele staat is teruggebracht. De verkoop van opvoersetjes is ook verboden. Overtreders kunnen worden gestraft met een jaar in de gevangenis of een geldboete van 30.000 euro.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Gemiddeld is 10 tot 20 kilometer fietsen per dag gezond. Als beginnende fietser kunt u beginnen met 5 tot 7 km per dag. En die afstand kunt u geleidelijk opvoeren.
'Voor fietsen is er geen maximumsnelheid. Voor snorfietsen en speedpedelecs is die er wel. En bij gewone elektrische fietsen stopt de ondersteuning bij 25 kilometer per uur.
Als je met een racefiets zo'n 35 km in een uur kunt fietsen dan kun je met een snelle ligfiets met een zithoogte van 40cm ongeveer 39 km/h fietsen, met een lage racer 41 km/h en als je daar een staartpunt op zet 45 km/h. Met de snelste praktische ligfiets, de quest, kun je dan tegen de 50 km in een uur fietsen.
Maar tot 10 km afstand is het heel goed te doen op de fiets, u zult er ongeveer een half uur over doen, maar als u elke dag gaat fietsen zult u zien dat u er steeds minder tijd nodig hebt voor dezelfde afstand.
Je verliest minder kracht, dit betekent dat je 'makkelijker' snelheid kunt maken en 'makkelijker' kunt klimmen. Doordat je nu de volledige trapbeweging kunt maken (duwen en trekken in een vloeiende beweging), kun je op souplesse fietsen.
Aangeraden wordt om minimaal een half uur per dag te bewegen. Vaak komen mensen hier wel aan in verband met de gewone dagelijkse bezigheden. Dit geldt echter niet voor iedereen. Om hier wat bewuster mee om te gaan kan het al veel verschil maken wanneer je wat vaker de fiets pakt.
Hoe meer kilometers ermee gereden is, hoe groter de kans op slijtage van de tandwielen, ketting en assen. Een fiets die tussen de 3000 en 7000 kilometer heeft gereden, is op zich nog redelijk goed.
De VanMoof V (de V verwijst naar velocity oftewel snelheid) is volgens de makers een 'hyperbike' die met gemak vijftig kilometer per uur kan. Behouden zijn het minimalistische frame en typische VanMoof-geintjes als de turboboost-knop voor dat extra steuntje in de rug en het ingebouwde slot.
Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Ja, het is strafbaar als je scooter harder kan dan 45 kilometer per uur, ook al houd je je verder aan de juiste snelheid. Het opvoeren van een scooter is dus verboden. Je kunt er een boete voor krijgen en in het ergste geval neemt de politie zelfs je rijbewijs in beslag.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
Mag je op de fiets dan alles en iedereen keihard voorbij sjezen? Ja, zolang je het maar niet gevaarlijk doet. Doe je dat toch, dan kun je een boete krijgen. Want wie gevaar veroorzaakt, overtreedt de verkeerswet wel.