Heeft het probleem een medische oorzaak? Neem de oorzaak weg en het probleem is waarschijnlijk al opgelost. Negeer zoveel mogelijk agressief gedrag, in veel gevallen is het een truc om aandacht te trekken. Beloon je paard juist als hij een keer vergeet tegen de deur te trappen net als je langs komt lopen.
Zulk gedrag kun je het beste negeren. En de keren dat het paard niet bijt als je langsloopt, beloon je hem en geef je hem aandacht. Dan leert hij met positief gedrag aandacht te trekken. Denk je dat stress of verveling de oorzaak zijn van het agressieve gedrag van je paard, probeer dat dan aan te pakken.
Paarden kunnen onze emoties en ons gedrag feilloos aanvoelen en reageren hierop door dit te spiegelen. Zo wordt een paard drukker wanneer jij hoog in energie bent of juist heel rustig wanneer jij laag in energie bent.
Wanneer het paard op hol slaat, zetten veel ruiters hun paard op de volte. Op zich een goede manier omdat het paard op de volte minder vaart kan maken en daardoor zal afremmen.
Maar ze heeft wel gelijk, natuurlijk, in die zin dat paarden wel degelijk boos kunnen worden op hun mensen, en dat laten zien ook. En ook geclickertrainde paarden kunnen heel boos worden op hun mensen.
Als je wilt stoppen, stop je met meebewegen en maak je je zwaar. Ga voor je gevoel heel diep in het zadel zitten en maak jezelf lang. Tegelijkertijd knijp je even in allebei de teugels. Blijf niet trekken, laat ook weer los.
Vrijwillig komen
roofdieren vangen hun prooi, maar prooidieren vermijden 'gevangen worden' omdat hun voortbestaan afhangt van hun vermogen om te vluchten. Wat we uiteindelijk willen, is dat het paard vrijwillig naar ons toe komt omdat hij graag bij ons wil zijn.
Als je paard je bijt terwijl jij hem krabbetjes geeft op lekkere plekjes, wil hij jou eigenlijk terug verwennen met gelijkaardig gekroel. Maak hem dan vriendelijk duidelijk dat jij liever niet hebt dat hij zijn tanden in jou zet of dat jij hem wel zal kroelen maar je geen wederdienst verwacht.
Paarden zijn van nature vluchtdieren.
Paarden schrikken dus gemakkelijk. Een paard kan schrikken van: Een voorwerp (een zweep, een tractor, een plastiek zak, een ballon, de waterslang,…).
Om af te remmen: kantel je bekken naar achteren (onderrug bollen) en hou dit stijf, dus niet meer meeveren zoals je tijdens het rijden doet. Druk hierbij je hakken naar beneden en maak jezelf lang. Je paard ervaart dit als een soort “rem” op zijn rug.
Paarden verstaan ons mensen niet, maar begrijpen ons zeer zeker. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De dieren zijn in staat om subtiele oog- en lichaamsbewegingen op te vangen en te 'vertalen'.
tientallen jaren met paarden werkt en als geen ander hun gedrag weet te vertalen. “Een paard ziet wat jij uitstraalt en hoe jij je voelt. Als dat niet met elkaar in overeenstemming is, voelt een paard zich niet veilig en wil hij niet bij je zijn op dat moment.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Te veel kan schadelijk zijn, in het bijzonder voor paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem of hoefbevangenheid. Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes.
Het weigeren of stoppen voor de sprong kan verschillende redenen hebben: Je rijdt je paard niet passend bij de sprong. Je geeft verkeerde hulpen. Een paard heeft weinig ervaring in het parcours.
Het paard kan niet op een veld terecht komen waar al een stuk op staat van de eigen kleur. Omdat het paard niet langs een rechte lijn beweegt, kan het een dame, loper, of toren slaan, zonder zelf door dat stuk geslagen te kunnen worden.
Bladhoudende bomen en struiken
De meeste bladhoudende bomen, struiken en planten zijn giftig voor paarden. Dit zijn bomen, struiken en planten die in de herfst en winter hun blad niet verliezen en een groene kleur hebben (groenblijvende planten). Denk hierbij dus aan de buxus en de taxus.
Vluchtgedrag paard.
Wat zo leuk en ontspannen kan zijn, wordt dan een ervaring waar veel ruiters tegenop gaan zien. Wanneer een paard schrikt van iets onschuldigs in zijn omgeving, en er vandoor gaat, wordt de ruiter bang en zal het plezier afnemen.
Sommige paarden zijn rustiger op stal met het licht en de radio aan, andere hebben de nood om te lopen en doen het beter op de weide. Op de weide is het best dat ze in kuddeverband lopen. Als de kudde bedaart, zal het paard met paniek ook snel kalmeren.
Als een paard onrustig is met het bit – door er bijvoorbeeld steeds op te bijten of te schudden met het hoofd – kan dat een teken zijn van gebitsproblemen. Proppen maken betekent dat een paard hooi kauwt, er een balletje van maakt en het daarna weer uitspuugt.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
Een paard reageert op spierspanning veroorzaakt door gedachten of gedrag van de 'gasten' in de kudde. Je kunt paarden niet voor de gek houden. Mensen houden vaak spanning vast of onderdrukken gevoelens. Paarden laten dan met hun gedrag zien wat er echt gaande is.”
Onthoud: een opgeheven staart, licht hangende lippen en iets naar achteren gerichte oren zijn allemaal uitstekende tekenen dat je paard van je houdt en van je gezelschap geniet.