Normale winkeltijden in Spanje zijn tussen 10.00 en 14.00. Hierna volgt de siesta, een moment om gedurende de warmste periode van de dag even bij te komen, voor men weer aan het werk gaat. Let u hier dus op als u wilt gaan winkelen! Om 17.00 gaan de meeste winkels weer open tot 19.00/20.00.
Daar kun je op het warmst van de dag dus lekker verkoeling zoeken. De meest gebruikelijke winkeltijden in Spanje zijn van 's morgens 10 uur tot 's middags 2 uur en dan weer van 's middags 5 uur tot 's avonds tussen 20 en 22 uur.
Openingstijden Restaurants en tapasbars in Spanje:
Van dinsdag tot zondag, van 13.00u tot 16.00u en van 20.00u. tot middernacht. Doorgaans sluiten restaurants en tapasbars 1 dag in de week, meestal op maandag.
Sommige mensen gaan er voor naar een bar; je kan hier wat kleine tapas bestellen, deze worden meestal op de toonbank of in een vitrine aangeboden. Deze wordt doorgaans genuttigd rond 14.00 uur en wordt door de Spanjaarden gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Avondeten (cena)
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker. Wil je echt de eetgewoonten van Spanje volgen? Bestel dan na 11:00 uur geen cafe con leche meer.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
Kleine winkels en bedrijven volgen meestal wel nog de siësta. Gezien de Spaanse gewoonte vrij laat te gaan slapen, is de siësta ook een moment om wat rust in te halen. Op die manier zijn de mensen ook weer fris wanneer ze rond 22 uur pas avondeten. En zo heeft de werkdag in Spanje zich rond de siësta geschikt.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Rond deze tijd komen de Spaanse Specialiteiten op tafel en eet iedereen gezellig met elkaar. De mensen nuttigen vaak alcohol in deze uren, en doen soms na het eten een klein dutje. Normaal gesproken duurt deze Siësta een uur, maar dat verschilt per regio en bedrijf.
Van tapas hapjes zoals patatas bravas, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en garnalen met knoflook tot aan gazpacho en paella! Maar ook lokale Spaanse gerechten zoals salmojero en tumbet vind je hier. En vergeet de churros als toetje niet.
Soorten brood
Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en bruin brood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.
Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena. Vaak is dit een veel lichtere warme maaltijd dan het middagmaal. Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner.
Het Spaans gebruikt er 24. Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen. Zo'n verband lijkt inderdaad te bestaan.
De meeste inwoners uit Spanje zijn woonachtig in de provincie Noord-Holland met 15.163 Spaanse inwoners (9.783 in 2011) gevolgd door Zuid-Holland met 14.029 Spaanse inwoners (10.086 in 2011) en Noord-Brabant met 5.990 Spaanse inwoners (4.041 in 2011).
De meeste Spanjaarden drinken een 'caña', een klein biertje van de tap, omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft. Wat Spanjaarden ook regelmatig drinken is een 'clara', een combi van bier en Fanta.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur.
In de EU werkten werkgevers met 47.1 uur en zelfstandigen met 39.7 uur in 2020 gemiddeld meer uren per week dan werknemers met 36.2 uur en meewerkende gezinsleden met 33.9 uur. In Spanje was dat gemiddeld 36,4 uur per week bij werknemers maar 46,2 uur per week bij zelfstandige ondernemers.
Volgens de officiële cijfers werken Spanjaarden gemiddeld 1.699 uren per jaar wat een van de hoogst aantal uren binnen Europa is. In vergelijking, in Duitsland zijn dat 1.362 werkuren en in Frankrijk 1.489 werkuren.