Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Typisch voor Curaçao zijn de leguanen die er rondlopen, en Curaçao is ook het enige eiland waar u leguaan kunt eten. De enige plek waar u dit speciale gerecht kunt eten is restaurant Jaanchie's, een lokaal restaurant bij Westpunt. Het bevindt zich in een mooie en bijzondere omgeving, met een tuin vol kleurrijke vogels.
Wat je moet weten over Curaçao
Hier eet men stevig in de ochtend en/of vroege middag, 's avonds alleen iets heel lichts en dan na een uurtje of 21.00 nog een snack in de vorm van een lekker (groot) stuk vlees bij een lokale snek of truck di pan.
De belangrijkste maaltijd van de dag. Vergeet de yoghurt en havermout, op Curaçao kiezen we altijd voor een goed vullend ontbijt. Een van onze favoriete ontbijtproducten is de pastechi. De pastechi is een pasteitje gevuld met kip, kaas, rundvlees of vis (kabeljauw of tonijn).
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Het is op Curacao gewoon bloedheet, dag en nacht. Met dikke kleding ga je alleen maar zweten. Het is hooguit handig tegen de muggen, maar dan moet je echt een dun katoenen vestje en een linnen broek mee, anders drijf je je kleren uit. Wel handig: wat extra shirtjes, want je zweet veel.
Ties: “Reken op minimaal €100 p.p. per dag”. Hoe groot je budget voor Curacao moet zijn is afhankelijk van je eigen wensen, maar hou er rekening mee dat het geen typische backpacker of low-budget reiziger bestemming is.
Nederlands is voor 15,4% van de bewoners de thuistaal op Bonaire, voor 6% op Saba en voor 0% op Sint-Eustatius. Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal).
Curaçao ligt in het zuiden van het Caribisch gebied, op een steenworp van de kust van Venezuela. Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Samen met Aruba en Bonaire vormt het de zogenaamde ABC-eilanden, oftewel Benedenwindse Antillen.
Voornamelijk ontbijt is handig en scheelt je al gauw 10-15 euro per persoon. Wij hebben een beetje van alles wat gedaan en dus is dit ook een globale inschatting. Voor een lunch ben je meestal rond de 15 euro per persoon kwijt. Voor het avondeten kun je rekenen op ongeveer 30-40 euro per persoon.
Uiteten en uitgaan op Curacao
Bij het wilheminaplein is het mogelijk om voor 50 gulden per persoon uitgebreid te eten en drinken. natuurlijk zijn er ook duurdere gelegenheden en kan het zo duur gemaakt worden als u zelf wilt. Maar gemiddeld gezien ligt het uiteten wel rond de zelfde prijs als in Nederland.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
U mag maximaal 30 dagen achter elkaar op Curaçao verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Bekijk de website van de Toelatingsorganisatie van Curaçao voor meer informatie over verlenging na aankomst.
In steden en dorpen geldt een maximumsnelheid van 40-45 kilometer per uur. Op de wegen buiten de stad mag je (afhankelijk van de borden) 60-80 kilometer per uur. Die snelheid geldt ook voor de ringweg rond Willemstad. Dat is een vierbaansweg, waar officieel geldt dat je links moet inhalen.
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
Als we moeten kiezen tussen het strand van Mambo of Jan Thiel dan vinden we Mambo Beach wel een stuk mooier doordat het wat ruimer is. Ook bij Jan Thiel zal je in de avond kunnen dansen met je tenen in het zand.
Mambo beach met een lengte van ongeveer 800 meter is een bewaakt, schoon en veilig strand. De golfslag van de zee wordt gekeerd door een stenen dam voor de kust waardoor het ook voor kleine kinderen veilig is. De onderwater wereld is niet spectaculair maar je kunt met gebruik van een snorkel leuke vissen spotten.
Vrijwel alle activiteiten op het eiland kun je uitstekend in je eentje doen. Doordat er veel Nederlanders zijn en ook de lokale bevolking Nederlands spreekt, heb je veel aanspraak.
Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland. Tussen ongeveer 18:30 en 19:00 uur. Om 12 uur 's middags staat de zon op zijn hoogtepunt, wat betekent dat u op dat moment goed beschermd de zon in moet.
Een van de bekendste is de Karni stobá. Dit is een stoofpot van rundvlees. Veel Antillianen beginnen vaak al vroeg, soms dagen van tevoren, met het koken van de karni stobá, omdat het vlees lang moet sudderen.