Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen creme fraiche en sour cream? Je ziet ze naast elkaar staan in NL supermarkten, maar hier in Amerika is het vooral sour cream.
Heavy cream (vetgehalte 35 – 40 %) is de Amerikaanse variant van Double cream en is meestal wel te vervangen door crème fraiche of slagroom. Single cream (vetgehalte 18-20%) is de Engelse/Amerikaanse benaming van wat wij kookroom noemen.
Zure room en crème fraîche zijn twee verschillende producten, hoewel ze op eenzelfde manier gemaakt worden. Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%.
Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage. Heavy cream is het meest vergelijkbaar met onze slagroom, ondanks dat de Nederlandse slagroom wel net íets minder vet is.
Crème fraîche is een roomsoort met een vetpercentage van 30%. Het is dus een echte room. Het is vaak stevig en dik, maar na even doorroeren wordt het al vloeibaarder. Crème fraîche kun je zowel warm als koud verwerken.
In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften. Vervang crème fraîche in soepen en sauzen door slagroom of roomkaas.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Crème fraiche in het Engels ± sour cream.
Het grootste verschil zit hem in de vetpercentages. Zure room bevat maar 10% vet, en crème fraîche 30-35%. En dat is ook meteen de crux, want die vetpercentages (en het iets hogere eiwitgehalte van zure room) bepalen of de room zal schiften of niet wanneer het verhit wordt.
Kookroom heeft een vergelijkbare smaak als crème fraîche en bevat ongeveer 20% vet. Ook kookroom schift niet als je het verwarmt. Daarom is het ideaal om te gebruiken in warme gerechten. Kookroom als alternatief werkt het beste in een recept waarin je slechts een kleine hoeveelheid nodig hebt.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Hou er rekening mee dat de echt magere vervangers het meest geschikt zijn in koude gerechten, denk aan Griekse yoghurt of kwark. De iets vollere vervangers, dus bijvoorbeeld kookroom, zijn het meest geschikt voor warme gerechten.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Denk aan een soep, saus of curry. Omgekeerd kan crème fraîche wél ook koud gebruikt worden.
Zoals de naam al doet vermoeden bevat double cream meer vet, maar liefst 48%! De structuur is dan ook een stuk dikker dan die van slagroom en in Nederland vind je eigenlijk geen vervanger. Wil je het tóch gebruiken? Maak dan een mengsel van één deel mascarpone (80% vet) en twee delen slagroom.
Een goede vervanger in hartige gerechten: de vetste Griekse yoghurt die je kunt vinden. Het brengt de benodigde romigheid in bijvoorbeeld soepen, maar is dan weer niet per se geschikt voor baksels. Dat komt door de hogere zuren van yoghurt tegenover die van heavy cream.
Op de slagroom staat slagroom en op de crème fraiche dus dat. crème fraîche smaakt in België idd meer naar slagroom die lichtzuur is.
Crème fraîche heeft daardoor een mildere smaak dan zure room. Zure room smaakt meer friszuur. Crème fraîche kun je gebruiken om in warme gerechten te roeren zoals ragouts, soepen en sauzen, omdat het niet snel schift.
Naarmate het vetpercentage hoger wordt is het geschikter voor warme bereidingen. Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Double cream heeft een vetpercentage van 48 tot 50 procent en is daarmee veel vetter dan de slagroom die bij ons te vinden is. Bij heavy cream doet de naam vermoeden dat hier nóg meer vet in zit, maar dat is niet zo. Deze room heeft een vetpercentage van 36 procent.
Oorspronkelijk is creme fraiche ontstaan in Normandie in Frankrijk. Het kan zowel koud als warm gebruikt worden. Koud is het ideaal om te gebruiken als basis voor sauzen. Warm is het beter te gebruiken dan bijvoorbeeld zure room.
In Frankrijk heet het crème épaisse
Ongeklopte slagroom heet crème fraîche liquide of fleurette. Even opletten dus als je in een Franse supermarkt op zoek bent naar 'onze' crème fraîche.
Crème fraîche wordt gebruikt om warme gerechten romiger te maken en op smaak te brengen. Denk hierbij aan soepen, sauzen en bijvoorbeeld pastagerechten, maar ook in beslag voor cake wordt dit heerlijk romige product gebruikt.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 30% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk.
De Frisse zuivelspread bevat slechts 10,6% verzadigd vet en is dan ook geschikt als vervanger van boter, mayonaise en crème fraîche. De spread past hierdoor binnen de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Het is bijvoorbeeld ook ideaal voor kinderen als gezond alternatief voor (smeer)kaas doordat het minder zout bevat.