Een advocaat mag een zaak weigeren en kan niet verplicht worden een zaak in behandeling te nemen. Dit is een feit, maar er zijn ook redenen voor te bedenken. Een advocaat moet onafhankelijk te werk kunnen gaan. Dit is vastgelegd in de gedragsregels voor advocaten.
Een advocaat mag zich terugtrekken in een zaak, dat wordt ook wel wel de zaak neerleggen genoemd. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Denk aan het achterwege blijven van betalingen of het verkrijgen van onvoldoende medewerking van cliënt.
Mag een pro deo advocaat een zaak weigeren? Elke advocaat mag een cliënt weigeren, zo ook pro deo advocaten. Een pro deo advocaat is dus niet verplicht uw zaak aan te nemen.
Een rechter mag geen recht weigeren. Iedereen in Nederland, die vindt dat hij niet eerlijk is behandeld of niet heeft gekregen waar hij recht op heeft, heeft recht op een oordeel van een rechter. Een burger kan zich laten bijstaan door een advocaat.
Wat mag een advocaat niet doen? Het beroepsgeheim gebruiken om zelf strafbare feiten te plegen of er aan mee te werken, zoals zich schuldig maken aan medeplichtigheid. In uitzonderlijke gevallen moet het beroepsgeheim dus wel wijken, zoals bijvoorbeeld wanneer zijn cliënt op het punt staat om een moord te plegen.
U kunt een klacht indienen bij de deken van de orde van advocaten in het arrondissement waar uw advocaat werkt. Bij de deken krijgt u ook advies over de te nemen stappen. De volgende mogelijkheden zijn niet kosteloos. U kunt uw klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur.
De gemiddelde advocaat kost ongeveer 200 à 250 euro per uur. Natuurlijk is het in sommige gevallen mogelijk om een tegemoetkoming van de overheid te krijgen, maar dit is afhankelijk van het inkomen.
Strafrechtelijke procedure: advocaat niet verplicht
Als u verdachte bent in een strafzaak, is een advocaat inschakelen geen verplichting. Maar het is verstandig om dit wel te doen. Een advocaat controleert of tijdens de opsporingsfase alles volgens de regels verloopt. Hij bereidt met u de rechtszitting voor.
De rechtbank behandelt in principe alle misdrijven en de overtredingen. Eenvoudige zaken worden door één rechter behandeld, de politierechter genoemd. Moeilijkere zaken worden door drie rechters bekeken (meervoudige kamer). Eerst komt de officier van justitie aan het woord en daarna de verdachte of diens advocaat.
In eenvoudig Nederlands. De rechter mag niet beoordelen of wetten en verdragen kloppen met de Grondwet. De Grondwet is onze hoogste wet. Andere wetten en verdragen moeten altijd kloppen met de Grondwet.
Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan hoeft u de kosten van de advocaat misschien niet te betalen. De overheid betaalt de kosten dan voor u. Dit noemen we 'gesubsidieerde rechtsbijstand' of 'een toevoeging'.
Hebt u een advocaat nodig voor juridisch advies, bijstand of vertegenwoordiging? Als u te weinig bestaansmiddelen hebt, kunt u een beroep doen op de juridische tweedelijnsbijstand (vroeger pro-Deoadvocaten genoemd). Afhankelijk van uw inkomen, krijgt u een volledige of gedeeltelijke kosteloze juridische bijstand.
Als u officieel verdachte bent in een zaak, dan heeft u altijd recht op een advocaat. Indien gewenst is het zelfs mogelijk om u te laten bijstaan in de zaak door meerdere advocaten. Wanneer u geen advocaat kunt betalen, maar er wel eentje wilt, dan krijgt u een advocaat toegewezen.
Antwoord Eerste Rechtshulp
Als u echter van mening bent dat uw huidige advocaat uw belangen niet goed behartigd, dan kunt u in principe overstappen naar een andere advocaat. U heeft een vrije advocaatkeuze en kunt gewoon contact opnemen met een nieuwe advocaat met het verzoek uw zaak over te nemen.
Een advocaat (als dominus litis) heeft echter het recht zich aan een zaak te onttrekken als hij/zij het niet eens is met de gewenste strategie van de cliënt. De cliënt wilde dat zij als verweer zou voeren dat hij erin was geluisd door de politie, waarmee de advocaat zich niet kon verenigen.
Advocaten hebben vaak de vervelende gewoonte om de wederpartij te proberen onder druk te zetten. Kortom, denkt u rustig na of u wel of niet wil antwoorden en op wat voor termijn. Er bestaan geen wettelijke regels voor de correspondentie met een advocaat.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld.
De volgende regel is hierbij leidend: de kleuren moeten matchen! Met een pak of een nette pantalon met overhemd in de kleuren zwart, wit, grijs, donkerblauw of taupe zit je eigenlijk altijd safe, zolang je maar niet kiest voor bruin wat betreft je accessoires.
Een rechtszaak start met een dagvaarding. Dit is een brief aan de rechter waarin staat wat het conflict is en wat de ene partij van de andere partij eist (vordert). Goed om te weten: wanneer u een rechtszaak start doet u dit in een dagvaardingsprocedure via de rechtbank.
Dit staat in artikel 3.108 Wet Inkomstenbelasting 2001. De Belastingdienst geeft aan dat u dan moet denken aan advocaatkosten, telefoonkosten, portokosten, reiskosten en incassokosten. U moet deze kosten dan zelf als aftrekpost opgeven bij uw aangifte inkomstenbelasting.
De drie best presterende advocaten worden nu in het zonnetje gezet: Vincent Nolet van Nolet Advocaten (9,8 met 132 beoordelingen), Marie-José Beukers van Beukers & Faber Strafrecht Advocaten (9,8 met 64 beoordelingen) en Kirsty Gies van Everaert Advocaten (9,8 met 55 beoordelingen).
De Commissies voor Juridische Bijstand (juridische eerstelijnsbijstand) Bij de justitiehuizen, de OCMW's enz. kunt u terecht voor een eerste juridisch advies. Dit is gratis.