Hoe voorkom je zakkers? Het is belangrijk dat je de verf niet te dik aanbrengt en dat deze goed verdeeld wordt over het oppervlak. Daarnaast is het belangrijk dat de aangebrachte verf zowel horizontaal als verticaal uitgestreken wordt.
Om zakkers en druipers weg te werken kunt u deze na volledige droging afsteken en/of wegschuren. Vervolgens moet er een nieuw verfsysteem aangebracht worden. Voorkom zakkers en druipers en vraag om hulp bij uw schilderwerk aan van een erkend Betere Schilder.
Verwijder het schuurstof voor je gaat aflakken of verven. Eerst met een zachte borstel, daarna kun je het oppervlak afnemen met een iets vochtige doek. Tip! Er zijn ook speciale schuurdoekjes te koop die het schuurstof in één keer opnemen.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Je weet dat je goed schuurt als de oude verflaag dof wordt. Je werkt vervolgens naar een fijnere structuur toe, totdat het te schilderen oppervlakte glad aanvoelt.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'. Rol tot slot van boven naar beneden.
Maar moet je dan 1 of 2 keer aflakken buiten? Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
Na het ontvetten het oppervlak afnemen met water. Dit omdat St. Marc een dun filmlaagje achterlaat wat de hechting van verf kan beïnvloeden.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
De periode voordat het regent zal de luchtvochtigheid toenemen waardoor de verf ook niet mooi zal gaan opdrogen. Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Zorg dat er altijd voldoende verf op jouw verfroller zit. Dompel de verfroller voor de helft in de verf en rol de verfrol vervolgens enkele keren over het geribbelde vlak van jouw verfbak. Op dit vlak wordt de verf egaal over de verfroller verspreid. De verfroller moet ten alle tijden soepel over de muur gaan.
Blaasvorming door luchtinsluiting
De pas aangebrachte nog natte verflaag sluit de porien af met als gevolg dat lucht ingesloten wordt. Vervolgens schijnt de zon erop en/of de buitentemperatuur stijgt sterk. Door de warmte zet de lucht uit en kunnen blaasjes in de verflaag, ook wel verffilm genoemd, ontstaan.
Met een simpel trucje zijn strepen in je schilderwerk verleden tijd en zul je streeploos verven. Door te zorgen voor een gelijkmatige zuiging van de ondergrond, het aanbrengen van een voldoende laagdikte en het werken van nat-in-nat kan het niet meer misgaan en kun je een muur verven zonder strepen.
Antwoord: Bij naar buiten draaiende deuren of ramen is het beste om eerst het kozijn te schilderen. Bij het schilderen moet de deur of het raam open staan en neem je de sponning ook mee. Wanneer het kozijn droog is kun je de deur of het raam aan de buitenkant vervolgens schilderen.
Breng de grondverf in verticale banen aan en verdeel de verf in een horizontale richting. Probeer in lange banen te schilderen, zo voorkom je strepen! Na de eerste laag kun je de deur licht opschuren en dan kun je het beste nog een keer de deur in de grondverf zetten. Na ongeveer 5 uur is deze laag overschilderbaar.
Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Voor een schilderklus buitenshuis is het aan te raden om deze verf te gebruiken. Dit is vele malen duurzamer omdat verf op terpentinebasis sterker is en dus beter bestand is tegen weersomstandigheden en slijtage. Let wel op dat deze verf bij gebrek aan UV gaat vergelen. Dit geldt voornamelijk voor lichtere RAL-kleuren.