Je bent een zware drinker als je 1 keer of vaker per week 6 of meer glazen drinkt op één dag en als vrouw zijnde meer dan 4 of meer glazen op één dag drinkt (CBS). De Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. Een drankje hoort er in veel kringen bij.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Drinkt volgens de richtlijn: drinkt niet of maximaal 1 glas per dag (= Advies Gezondheidsraad). Overmatig drinken: meer dan 14 (vrouwen) of 21 (mannen) glazen alcohol per week. Zwaar drinken: minstens één keer per week minimaal 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Overmatig drinken: het drinken van meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen) of meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) Zwaar drinken: het minstens één keer per week drinken van ten minste 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.
Typisch gedrag behorend bij alcoholisme zijn onder meer een dwangmatig verlangen naar alcohol, verlies van controle over het alcoholgebruik en een verminderd oordeelsvermogen. Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan kunnen er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen optreden.
2. Overmatig drinken. Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Verantwoord drinken wil zeggen dat het gebruik geen nadelige gevolgen heeft voor gezondheid, werk en relatie. Alcohol vergroot de kans op lichamelijke ziekten. Volgens de Gezondheidsraad heeft alcohol voor volwassenen weinig risico's bij maximaal 1 glas per dag.
Er is niet één type alcoholist. De verslaving uit zich op verschillende manieren en in verschillende gradaties. Zo'n 20% van de alcoholisten is een functionele alcoholist. Dit wil zeggen dat je verslaafd bent aan drank, maar nog wel normaal kan functioneren in de maatschappij.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos
Je zintuigen verdoven en je bent in de war en afwezig; wat je hoort en ziet dringt nauwelijks tot je door.
Je kunt een alcoholverslaving hebben zonder dagelijks te drinken. Sommige mensen drinken bijvoorbeeld op werkdagen niets maar gebruiken grote hoeveelheden alcohol in het weekend.
Daar is geen simpel antwoord op te geven. Want zeker als je verslaafd bent aan alcohol is zelfstandig stoppen met alcohol ontzettend moeilijk. Als je alcoholist bent, kan plotseling stoppen zelfs gevaarlijk zijn. Begeleiding bij het stoppen met alcohol drinken is zéér raadzaam.
Het 'sociaal' leren drinken na een alcoholverslaving (of alcoholprobleem) is vaak heel erg moeilijk. Ervaring vanuit de verslavingszorg leert dat het in veel gevallen heel moeilijk of zelfs onmogelijk is om gecontroleerd te drinken als in het verleden sprake was van een alcoholprobleem.
10 glazen in één keer drinken is schadelijk en is totaal iets anders dan 10 glazen drinken gespreid over 5 dagen. Meer dan 6 glazen in één keer drinken op korte tijd (2 uur), wordt 'binge drinken' genoemd en kan lichamelijk zeer schadelijk zijn. Dikwijls is er ook een verhoogde kans op allerlei impulsieve gedragingen.
Zoals eerder werd verteld kan een gezonde lever twee tot drie glazen alcohol per dag verwerken zonder schade op te lopen. Dit ligt duidelijk anders bij patiënten die al om een andere reden leverschade hebben. In dat geval kan reeds een kleine hoeveelheid alcohol de toestand van de lever verslechteren.
We spreken over problematisch alcoholgebruik als mensen vaak veel alcohol drinken en/of regelmatig 'binge drinken'. Problematisch alcoholgebruik kan veel ziekten veroorzaken, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Ook kan alcoholgebruik maatschappelijke en sociale gevolgen hebben.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed.
Wat doet alcohol met je gewicht? Mensen die veel alcohol drinken hebben een grotere kans op overgewicht. Dit komt niet alleen doordat alcohol calorierijk is, maar ook omdat alcohol de eetlust verhoogt. Hierdoor krijg je al snel meer calorieën binnen dan je verbruikt en kom je dus aan.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Tekenen van alcoholisme
Je drinkt als je thuis komt van werk. Je hebt alcohol nodig om je zelfverzekerd te voelen of om te kunnen ontspannen. Je kunt goed tegen het drinken van een aantal glazen alcohol per dag. Het is moeilijk om geconcentreerd te blijven tijdens je werk.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
Op de korte termijn geeft alcohol het geluksgevoel een boost, maar op de lange termijn ervoeren de drinkers geen verschil. Alcohol maakt de stof dopamine vrij in de hersenen. Deze stof veroorzaakt het gevoel van geluk en plezier in de hersenen.