Ook als de bloeding uit zichzelf snel tot stilstand komt, is de prognose sterk wisselend. Het ziekbed kan lang zijn en ook tijdens deze periode is de mate waarin de patiënt herstelt moeilijk te voorspellen. Volledig herstel is mogelijk, maar ook ernstige invaliditeit kan het gevolg zijn.
Op dit moment word je na een beroerte maximaal een jaar lang behandeld. De hersenen kunnen in deze periode nog goed zelf herstellen. Veel patiënten blijven dan last houden van problemen met het denken, zoals het geheugen en aandacht. De behandelingen van nu helpen vooral om te leren omgaan met die problemen.
De periode van revalideren is afhankelijk van de ernst van de beroerte en varieert van 2 weken tot enkele maanden.
Na een herseninfarct of hersenbloeding kun je klachten hebben die niet meer weggaan. Dat kan je leven erg veranderen. Je kunt misschien niet meer goed bewegen, zien of praten. Ook kan het lastig zijn om na te denken en om dingen te begrijpen.
Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”
Van de mensen die een beroerte overleven, krijgt één derde binnen vijf jaar een nieuwe beroerte of overlijdt. Hierbij spelen risicofactoren zoals hoge bloeddruk en leefstijlfactoren (weinig bewegen en roken) een grote rol.
Anders dan wat vaak gedacht wordt, is cognitieve achteruitgang geen onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. In de loop van de jaren is er steeds meer bewijs gevonden dat hersenen zichzelf op elke leeftijd kunnen vernieuwen.
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn herstellen. Bij een groot deel van patiënten met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
De klachten van een TIA zijn dezelfde als die van een “gewone” beroerte maar duren meestal niet langer dan twintig minuten. In elk geval zijn de klachten binnen vierentwintig uur weer volledig verdwenen.
Na een beroerte kom je op de stroke unit. Dat is een deel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen.
Na een beroerte mag u twee weken niet autorijden (rijbewijzen A, B, BE). Dit geldt voor iedereen die een beroerte heeft gehad, ook als u geen uitvalsverschijnselen heeft gehad. Wanneer u na twee weken geen lichamelijke of geestelijke beperkingen meer heeft die het autorijden beïnvloeden, mag u weer autorijden.
Laat het slachtoffer zitten in een zelfgekozen houding en laat diegene niet eten of drinken. Controleer regelmatig het bewustzijn. Neem contact op met de huisarts als het slachtoffer of een omstander aangeeft dat iemand korte tijd klachten heeft gehad die leken op een beroerte.
Je kunt de huisarts bellen als er vragen of problemen zijn bij de zorg. Soms helpt het om samen met je naaste te gaan. Maar misschien heb je het juist nodig om alleen te praten met de huisarts. Samen zoeken jullie naar hoe je goed kunt omgaan met je naaste.
Tegenwoordig overleeft drie van de vier mensen een beroerte. Zij houden er vaak blijvende gevolgen aan over.
Als je een beroerte hebt gehad, heb je een grotere kans om opnieuw een beroerte te krijgen. Of een hartaanval. Je kunt die kans kleiner maken met gezond leven.
Bij een herseninfarct krijg je bloedverdunners. Soms kan de bloedprop opgelost of weggehaald worden. Bij een hersenbloeding zijn soms bloeddruk-verlagers nodig. Soms is een operatie mogelijk.
Verschillende fasen na een beroerte
De periode na een CVA wordt ingedeeld in verschillende fases: de acute fase (de eerste dagen), de vroege en late revalidatiefase (tot 6 maanden na het ontstaan van het CVA) en de chronische fase (na 6 maanden). In elke fase kunt u te maken krijgen met een fysiotherapeut.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen. Wil jij actief werken aan de gezondheid van je hersenen? Meld je dan aan voor de HersenCoach.
Dat je kunt leven met één hersenhelft betekent overigens niet dat het gros van de mensheid er eentje over heeft. Met één hemisfeer is de capaciteit van de cortex kleiner. Mensen met een half brein zijn vaak minder creatief, motorisch minder handig, eerder vermoeid en halen vaker herinneringen door elkaar.
Tussen de 20 en 25 jaar zijn de hersenen biologisch gezien volgroeid. Hoewel de hersenen niet meer groeien, betekent dit niet dat je hersenen daarna niet meer veranderen. Dit gebeurt namelijk je hele leven lang. Wanneer je nieuwe dingen leert of traint, worden verbindingen gemaakt of versterkt.
Vanaf het begin van deze eeuw heeft veel onderzoek aangetoond dat nieuwe aangroei van hersencellen wel degelijk mogelijk is. De aanmaak van nieuwe zenuwcellen in volwassen personen heet neurogenese. Het is een proces waarbij uit stamcellen in de hersenen nieuwe zenuwcellen kunnen groeien.