Geel. Geel is evenwel een magische kleur voor zij die leiden aan depressies.
vermoeidheid en verlies van energie; overmatige schuldgevoelens of het gevoel waardeloos te zijn; moeite met concentreren, traag denken en geen beslissingen kunnen nemen; regelmatig denken aan de dood of zelfdoding.
Zonnesteen is dé steen tegen depressie. Hij verwarmt, geeft energie en staat voor lichtheid en helderheid. Hij verbetert je stemming en laat de zon weer schijnen voor je. Hij maakt optimistisch, stimuleert een goed humeur, levensvreugde en geeft je een positieve kijk op en weer zin in het leven.
U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren. Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen.
Het diepe blauw met een groene tint werd recentelijk gekozen als de lievelingskleur van de wereld via een online onderzoek op planetaire schaal. Dit onderzoek werd geleid door het bedrijf G.F. Smith ondervroeg meer dan 30,000 mensen in 100 landen via een aantal verschillende kleurenpaletten.
Geel: Geel is de kleur van de zon, verwarmend, stimulerend en sprankelend. Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit. Verschillende geeltinten zijn verrassend goed met elkaar te combineren.
Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.
Het hangt wel van de situatie af hoe je omgeving reageert. Mensen die vaak huilen, bijvoorbeeld omdat ze in een depressie of burn-out zitten, geven aan dat ze bijna nooit opluchting voelen na een huilbui. Er wordt door hun omgeving dan ook minder troostend op hen gereageerd, omdat het te vaak gebeurt.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Amethist
Van alle kristallen die je beter helpen slapen, springt de amethist er echt uit. En dat is niet voor niets! De steen kalmeert het zenuwstelsel en brengt daarmee rust in je systeem. Ze zeggen ook dat amethist helpt om je dromen te intensiveren.
Agaat is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. De steen bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Het bevordert rationeel en logisch denken, concentratie, het analytisch vermogen en helpt daarom om praktische oplossingen te vinden voor problemen.
Ondersteuning door edelstenen bij trauma en pijn
Elohim Rozenkwarts, Obsidiaan, Rhodochrosiet en Malachiet helpen je om je weer opnieuw veilig te voelen in jezelf en met hernieuwde moed deel te nemen aan het leven. Rozenkwarts beschermt wat kwetsbaar is en maakt weerbaar.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Luister vooral en oordeel niet
Laat iemand met een depressie praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Het geeft echt niet als je depressief-zijn niet goed of helemaal niet begrijpt. Juist daarom is het belangrijk dat je vraagt naar hoe hij zich voelt (en het niet voor hem invult).
Het verschil is dat een burn-out het gevolg is van langdurige overbelasting, terwijl een depressie ook kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. Verder speelt aanleg bij het ontstaan van een depressie een grotere rol dan bij burn-out.
Alcohol en drugs kunnen een depressie veroorzaken en verergeren. Vaak zijn er ook zorgen over praktische problemen, zoals geld, werk, het gezin of woonruimte.
Wanneer iemand met depressieve klachten steeds meer gaat drinken, vergroot dit de kans dat klachten steeds erger worden en de depressie langer zal duren. Depressie en alcohol versterken elkaar, waardoor het lastiger wordt de spiraal te doorbreken.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Er wordt vaak gedacht dat depressie wijst op een gebrek aan wilskracht, dat het aanstellerij en zelfmedelijden is en daardoor je eigen schuld. Maar een depressie is niet je eigen schuld en wijst niet op aanstellerij. Een depressie overvalt je en is een ernstige aandoening.
Met een lichte depressie voel je je somber, vermoeid en/of neerslachtig, maar kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden nog wel uitvoeren. Met een lichte depressie geniet je minder van activiteiten waar je voorheen meer plezier in had. Andere symptomen van een lichte depressie zijn: Prikkelbaarheid.
Dit kan voortkomen uit somberheidsklachten en depressie. Wanneer je somber en altijd moe bent, is het lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken: je bent moe en hebt nergens zin in. Hierdoor wordt je inactief en daardoor raak je alleen maar meer vermoeid en lusteloos.
Anderzijds is zwart ook de kleur van verdriet, rouw en begrafenis. En wit heeft die rol voor een deel overgenomen.
Minder goed presterende kleuren
Zoals: paars, bruin en grijs. Het lijkt er dus op dat gezellige, vrolijke kleuren niet alleen zorgen voor een heerlijk gevoel overdag: u slaapt er ook nog eens lekkerder door.
Bij negatieve, persoonlijke emoties als vijandschap, angst en haat is zwart een passende kleur voor velen.