Frambozen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Frambozen kunnen worden ingevroren in een afsluitbaar bakje/plastic zakje.
Frambozen bereiden & bewaren
Een doosje frambozen kun je 1 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast is dat 1 dag. Je kunt frambozen prima invriezen. Leg de frambozen naast elkaar op vel bakpapier en vries ze in.
Bewaar frambozen ongewassen, uitgespreid op een bord in de koelkast. Ze zijn dan 1 tot 2 dagen houdbaar. Je kan frambozen ook invriezen. Leg de frambozen op een vel bakpapier en laat ze bevriezen.
Goed nieuws, frambozen hoef je niet te wassen. Wil je ze toch wassen, spoel ze dan af onder zacht stromend water, laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Frambozen zijn lekker om uit de hand te snoepen of om te pureren in een heerlijke saus.
Frambozen zijn vitaminebommetjes
Vitamine C, natuurlijk, maar ook vitamine K, E, A en B6. En mineralen: kalium, fosfor, calcium en zink. Anti-oxidanten a plenty, in die schattige besjes. Aardbeien, zwarte bessen en bosbessen zijn ook gezond, maar scoren lang niet zo goed als de framboos.
Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Zout tegen de beestjes
Je zal zien dat je na een tijdje kleine, witte wormpjes ziet drijven in het water. Laat de bak met bramen en het zoute water een tijdje staan en haal vervolgens de naar boven gedreven beestjes en bramen weg. De bramen die zijn gaan drijven zijn namelijk nog niet helemaal rijp óf niet meer goed.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager.
Je moet frambozen wel beschermen tegen de wind; door stevige wind kunnen takken gemakkelijk breken. Je beschermt de takken tegen breken door ze aan te binden aan de draden die je hebt gespannen. Zorg bij voorkeur ook voor een wat beschutte standplaats.
Vul de laden van uw droger en zet de voedseldroger aan op 57 graden. Controleer na ongeveer 20 uur of uw frambozen al voldoende gedroogd zijn. Laat de frambozen afkoelen. Bewaar de gedroogde frambozen in een glazen weckpot of jampot die goed droog en gesteriliseerd is.
Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Bij de zomerframbozen verschijnen de vruchten in juni-juli, bij de herfstframbozen vanaf eind augustus tot in oktober. Als u een zomerframboos en een herfstframboos plant kunt u maanden achtereen frambozen plukken. U kunt tot in april frambozenstruiken planten.
Zacht fruit zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen berg je het beste op in de groentelade van de koelkast. Laat een zakje openstaan. Fruit uit warme landen, zoals ananas, mango en citrusfruit kun je meestal prima buiten de koelkast bewaren. Bananen leg je ook niet in de koelkast, ze worden dan van buiten bruin.
Frambozen zijn als snoep zo lekker! Zo zoet en sappig als ze zijn, zo gezond zijn ze ook! Al duizenden jaren zijn ze een van de meest gegeten vruchten ter wereld.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Frambozen bevatten veel folaat (vitamine B11) en vitamine C én zitten boordevol vezels. Vezels helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Folaat is betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Wat frambozen betreft, komt er momenteel product uit Marokko, Spanje en Portugal binnen. De prijs ligt rond de €15,- per kilo.
De kleine haartjes op frambozen worden stampers genoemd, en het zijn deze stampers die helpen om de bessen in een eetbare vrucht te veranderen.
Hygiëne is de belangrijkste voorzorgsmaatregel bij het voorkomen van worminfecties. Besmetting met de lintworm voorkom je door geen rauw of niet goed doorbakken vlees te eten. Spoelwormen zijn te voorkomen door groente en fruit goed te wassen.
Heel het gezin moet de handen wassen voor elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Knip ook de nagels van de handen kort. De lakens en dekens worden best met de stofzuiger schoongemaakt, gelucht en ververst de dag na de behandeling. Andere kinderen slapen best niet samen in hetzelfde bed met een kind dat besmet is.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …