Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar. Door het beheersen van de juiste technieken en heel, heel, heel veel oefenen kan je goed leren zingen.
Dit kan je doen door bijvoorbeeld toonladders te zingen. Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Niet iedereen heeft aangeboren zangtalenten en dat hoeft ook helemaal niet! daarom wat zangtips voor beginners. Het draait namelijk allemaal om genoeg oefening en het gebruiken van de juiste zangtechnieken. Dit is nog belangrijker dan het vermogen van je stem.
Het komt niet vaak voor, waarschijnlijk is maar zo'n 4% van de wereldbevolking toondoof. Toondoofheid is een aangeboren aandoening, die mogelijk erfelijk is. Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes. Als jij een lage en daarna een hoge toon hoort weet je welke toon hoger is dan de andere.
Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem. Drink voldoende water, maar niet meer dan nodig is.
Voor oudere mensen is er helemaal geen limiet om zangles te nemen. Iemand van zestig heeft niet meer de stembanden van iemand van twintig, maar het verbeteren van de stem en de juiste technieken aanleren kan altijd nog. Met training wordt alles beter en makkelijker.
Als je dat een paar weken hebt gedaan, wordt het een gewoonte. En zodra het een gewoonte is, hoef je er niet meer over na te denken en kun je iedere dag genieten van het zingen! Hoe vaker jij jezelf hoort, hoe meer je gewend raakt aan je eigen stem en hoe sterker je stem wordt.
Je hebt nauwelijks benul van stemtechniek en voelt je hulpeloos zonder je zangleraar. Neem in dat geval twee lessen per week, als je dat lukt. Oefen niet vaker dan 20 minuten per dag. Zo zorg je ervoor dat je je stem geen schade toebrengt.
Zingen ontspant en geeft energie
Wanneer je zingt, komen er endorfinen vrij. Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst. Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie!
Wanneer je uit het niets ineens hoge noten gaat oefenen en zingen, is dat niet goed voor je stembanden. Zorg er dus altijd voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je gaat zingen. Als tweede tip willen we je meegeven om te proberen je hele lichaam in te zetten tijdens het zingen.
Als je wilt leren zingen met kopstem is het belangrijk je kaak te ontspannen tijdens het zingen. Doe voordat je gaat zingen eerst wat 'lalalala' (do-re-mi-re-do) oefeningen in de hoogte, en zorg in eerste instantie dat het zingen natuurlijk een relaxed aanvoelt.
Over het algemeen wordt de trilling in de stem veroorzaakt door een gebrek aan ademsteun. Wanneer je te weinig ademsteun hebt, ga je compenseren met de spieren in je keel. Als je last hebt van trilling is het daarom belangrijk om eerst te onderzoeken of je buikademhaling en ademsteun wel goed gebruikt worden.
Je kunt hard zingen zien als de basis. Het is beter om tijdens het leren van iets nieuws dit eerst te overdrijven (veel volume). Wanneer je dit beheerst kun je het volume minderen terwijl je nog steeds helder en vol klinkt. Je lichaam is er dan aan gewend om ademsteun op een goede manier te gebruiken.
Om je stem flexibeler te maken kan je stemoefeningen doen. Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen.
Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.
Kinderen worden creatiever, rustiger én slimmer van muziek. Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol.
Samen liedjes zingen is goed voor de taalontwikkeling van je kind. Jonge kinderen vinden herhaling van liedjes prettig, ze herkennen het en na verloop van tijd kunnen ze op hun eigen manier meedoen. Daarnaast kun je tijdens het zingen bewegen en gebaren maken wat ook de motorische ontwikkeling stimuleert.
Je stem klinkt in het echt veel schriller
Op het moment dat je spreekt, wordt het geluid weerkaatst in alle holtes van je schedel. Dat hoor je, en dat maakt je stem voor jou hol en warm en lager dan je stem die anderen horen. Die horen hetzelfde als jij hoort als je naar je stem op een opname beluistert.
'Jazeker. Veel mensen denken: “Mijn stem is nou eenmaal zo”. Maar je kunt meer dan je denkt: harder, hoger, voller. Het is vaak een kwestie van tien minuten knutselen om de mogelijkheden van je stem te ontdekken.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver. Haal je die precieze Hertz niet, dan zing je flat (net iets minder trillingen dan die 440) of sharp (net iets meer dan die 440).
Niet roken; dit is altijd slecht voor de stembanden. Door uw neus ademen en voldoende water of ander vocht drinken; als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar. De stem niet forceren wanneer u flink verkouden bent. Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.