De kenmerken van een TIA lijken veel op de symptomen van een beroerte of herseninfarct. Mogelijke verschijnselen van een TIA zijn: Een plotseling verlies van gevoel, zwakte of een prikkelend gevoel in je armen, gezicht of benen. Zichtveranderingen zoals dubbelzien of blindheid in een oog.
Wat zijn de symptomen van een TIA? De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm.
Diagnose van een TIA
TIA's geven geen blijvende verschijnselen, waardoor het moeilijk kan zijn om vast te stellen of je inderdaad een TIA hebt gehad.
U kunt last krijgen van hoofdpijn, dubbelzien of andere problemen met het gezichtsvermogen. Deze signalen kunnen enkele minuten voor de bloeding optreden, maar ook al weken ervoor. Andere verschijnselen die op kunnen treden bij een beroerte zijn: Scheve mond.
Meestal gaat een TIA binnen 30 minuten over, maar soms kan dit tot wel 24 uur duren. Een TIA zorgt niet voor blijvende schade, maar het is wel belangrijk dat een arts je behandelt.
Een enkele keer duren de verschijnselen wat langer, maar ze zijn uiterlijk binnen een dag verdwenen. Zo'n korte aanval heet een TIA (Transient Ischemic Attack). Dit is een voorbijgaande belemmering in de bloedtoevoer naar de hersenen. Maar wacht niet af of de uitvalverschijnselen vanzelf overgaan.
Anders dan bij een herseninfarct duren de klachten bij een TIA kort, vaak maar een paar minuten. “Als mensen deze symptomen hebben, moeten ze zo snel mogelijk naar contact opnemen met een arts, ook al zijn de klachten mild en na een paar minuten weer verdwenen”, zegt Faas Dolmans.
Een beroerte zonder het te merken
Het is niet altijd duidelijk te zien dat iemand een beroerte heeft. In zo'n geval wordt er ook wel gesproken van een stille beroerte. Een (klein) bloedvat sterft dan langzaam af, zonder zichtbare of voelbare symptomen.
Verschijnselen bij infarct of bloeding
Zo hebt u bij een herseninfarct meestal een helder bewustzijn. Bij een bloeding hebt u een verminderd bewustzijn. Verder gaat een hersenbloeding vaak gepaard met een plotseling opkomende hoofdpijn. Vooral bij een subarachnoïdale bloeding is die hoofdpijn erg hevig.
Een groot deel van de mensen die een beroerte krijgen is 65 jaar of ouder. Leeftijd speelt daarom een belangrijke rol in het ontstaan van een bloeding in de hersenen. Uit een onderzoek onder inwoners van Copenhagen blijkt dat stress ook een oorzaak kan zijn van een hersenbloeding.
Het betekent mobiliteit en vooral zelfstandigheid. Als u een TIA of herseninfarct heeft gehad mag u 2 weken na de uitvalsverschijnselen niet rijden. Na deze 2 weken beoordeelt de neuroloog of revalidatiearts of u nog lichamelijke of geestelijke functiestoornissen heeft die de rijvaardigheden beïnvloeden.
U mag twee weken na de TIA weer autorijden. Bij beroepsvervoer mag u vier weken niet beroepsmatig rijden. Uw neuroloog beslist dat, vertelt u dat en meldt het in een brief aan uw huisarts. U moet dit zelf melden bij het CBR.
Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke kortdurende verstopping van een slagader, die dezelfde klachten geeft als een herseninfarct. TIA's kunnen een voorteken zijn van een herseninfarct. Mensen die een TIA hebben gehad, lopen dus een verhoogd risico op een herseninfarct.
Het lijkt misschien niet ernstig, omdat de verschijnselen snel verdwenen zijn. Maar een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct met blijvende gevolgen. Neem dus een TIA serieus! Tijdige behandeling van de oorzaak van een TIA kan dus soms een ernstige beroerte voorkomen.
Mensen met een obstructief slaapapneu syndroom (OSA) hebben een grotere kans een TIA of beroerte te krijgen. Goede behandeling van OSA kan TIA's en beroertes voorkomen. Dat concludeert onze neuroloog/somnoloog Mirjam Schipper in haar promotieonderzoek.
Vaak volgt er een herseninfarct in de periode na de TIA. Eén op de tien TIA patiënten krijgt binnen 3 maanden een herseninfarct. De TIA kan dus een voorbode zijn van iets ernstigers. Een TIA moet daarom dus gezien worden als een waarschuwing; een medisch noodgeval.
Na een beroerte kom je op de stroke unit. Dat is een deel van de afdeling neurologie in het ziekenhuis. De meeste mensen blijven daar ongeveer 2 dagen. De artsen controleren regelmatig hoe het met je gaat.
TIA-service
CT-scan van de hersenen; duplex carotiden (vaatonderzoek van de halsvaten); ECG (ElectroCardioGram of hartfilmpje); bloedonderzoek.
Denk aan pijn in de rug, nek of heupen. Hoofdpijn is 'maar' één van de vele soorten pijn die mensen ervaren. Het is er wel, maar omdat andere klachten vaak zwaarder wegen, komt het vaak pas later tijdens de behandeling ter sprake.
De verschijnselen zijn een zeer plotseling optredende heftige en aanhoudende hoofdpijn en nekpijn. Veel patiënten beschrijven een 'knapje' of slag in de nek. Ook is er vaak sprake van misselijkheid en braken. Als de bloeding zeer ernstig is, kan er beschadiging van hersenfuncties optreden en bewustzijnsverlies of coma.
Direct na een TIA bestaat een verhoogde kans op een nieuwe TIA of op een herseninfarct (beroerte). Om de kans op een nieuwe TIA of herseninfarct te voorkomen krijgt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden. Dit zijn plaatjesremmers, zoals bijvoorbeeld Clopidogrel (Grepid).
Dan is een TIA te herkennen aan dezelfde symptomen. Loopt een bloedpropje op een andere plek in een bloedvat naar de hersenen vast, dan kunnen de symptomen anders zijn. De kans op herhaling is per persoon verschillend. Ongeveer 30% van alle mensen die een TIA heeft gehad, krijgt hierna nog een beroerte.
Herseninfarcten komen op vrijwel alle leeftijden vaker voor bij mannen, maar bij vrouwen in de leeftijd van 25-49 jaar is de prevalentie hoger dan bij mannen. Vrouwspecifieke risicofactoren en aandoeningen kunnen deze piek verklaren.