Om uw vof op te heffen moet u deze laten ontbinden. Alle vennoten moeten dan opzeggen. Er geldt geen opzegtermijn. Wel is het verstandig om de voorwaarden van de opheffing vast te leggen in een brief, en deze door alle vennoten te laten ondertekenen.
Uittreden uit de vof betekent dat een van de vennoten de samenwerking opzegt. De vof wordt dan ontbonden. Juridisch betekent dit dat de vof niet meer bestaat. En dat de vennoten het vermogen (bezittingen en schulden) onderling moeten vereffenen (=verdelen).
Wanneer een van de vennoten uit de onderneming stapt of komt te overlijden is de hoofdregel dat de VOF wordt ontbonden en het gemeenschappelijk vermogen wordt verdeeld. In veel gevallen zal een dergelijk abrupt einde aan de onderneming niet zijn wat vennoten voor ogen hebben.
Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot.
Een VOF is een samenwerking tussen minimaal twee personen. Eén van de vennoten kan uittreden en de ander kan de onderneming voortzetten. Maar met één vennoot is er geen sprake van een VOF. De voortzettende vennoot zal dus een tweede vennoot moeten vinden om verder te kunnen gaan.
Dus wil je in je eentje een bedrijf starten, dan wordt het een eenmanszaak of een bv. Wil je graag met anderen een bedrijf starten, dan moet je kijken naar een bv of een vof. Wil je een bedrijf starten met mensen die hetzelfde werk doen als jij, dan zal de maatschap het beste bij je passen.
Bij de VOF is het risico groter als het mis gaat in de vennootschap. Al helemaal omdat je zowel persoonlijk aansprakelijk als hoofdelijk aansprakelijk bent voor schulden die door je mede-vennoten zijn aangegaan. Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn met grote investeringen.
Uittreden vennoot vof
Wanneer een vennoot uittreedt, moet de gemeenschap van goederen van de vof gewaardeerd worden, en krijgt de vennoot een vergoeding voor de waarde van zijn aandeel. Vergelijkbaar aan een huwelijk in gemeenschap van goederen.
Om een vennootschap onder firma (vof), een commanditaire vennootschap (cv) of maatschap uit te schrijven moet u deze ontbinden. Dat doet u per post door het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap op KVK.nl uit te printen en op te sturen. Ontbinden en uitschrijven kan niet online.
Een vennootschap onder firma (vof) is geen rechtspersoon. Iedere vennoot is hoofdelijk met zijn persoonlijk vermogen aansprakelijk voor alle schulden van de vof, dus ook voor belastingschulden.
De vennoten in een VOF bepalen zelf in welke verhouding zij de winst van de VOF verdelen. Factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn de omvang en de kwaliteit van de arbeid en de mate waarin de vennoten kapitaal hebben verstrekt aan de VOF. De verdeling van de winst moet wel zakelijk zijn.
De inkomsten van de stille vennoot worden belast als 'winst uit onderneming'. Ook komt de stille vennoot in aanmerking voor belastingvoordelen voor investeringen, zoals willekeurige afschrijving en investeringsaftrek. Op andere belastingvoordelen voor ondernemers heeft de stille vennoot geen recht.
De stille vennoten zorgen mee voor het ingebrachte kapitaal in de onderneming en fungeren enkel als geldschieters of voor hun kennis. Een voordeel hierbij is dat stille vennoten enkel aansprakelijk zijn ten belope van hun inbreng.
De betekenis van een vennoot is heel simpel. Een vennoot is de eigenaar van de onderneming. Een vennootschap onder firma (VOF) wordt opgericht door de vennoten. Je kan bijvoorbeeld denken aan twee of meer tuinmannen of loodgieters die samen een bedrijfje willen oprichten.
Stille vennoten zijn aansprakelijk tot het bedrag van hun inbreng in de vennootschap. De stille vennoot mag niet optreden in het bestuur van de vennootschap. Intern mag de stille vennoot zeggenschap hebben als bestuurder, maar kan geen actieve handelingen stellen naar externen vb. de leveranciers.
Het is wel toegestaan om een vennootschap onder firma (VOF) te beginnen naast je eenmanszaak. Daar moet je dan wel zelf als persoon in gaan zitten. Dit komt omdat alleen natuurlijke personen mogen voorkomen in een VOF. Meerdere VOF's zijn wel toegestaan.
Als je niets doet, dan wordt je onderneming na 4 weken uitgeschreven. Dit proces heet deregistratie. Het is soms lastig te bepalen wanneer er precies sprake is van een onderneming. KVK gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een onderneming hebt.
Voordelen. Er is geen minimumkapitaal, dus lage opstartkosten. Geen notariële akte nodig, een onderhandse akte volstaat. Discrete vorm van vennootschap, aangezien er geen jaarrekening nodig is.
Eenmanszaak of VOF overdragen
Bij de verkoop van een onderneming met deze rechtsvorm is er feitelijk geen keuze voor de ondernemer: de enige keuze die hij/zij heeft is om het bedrijf over te dragen middels een activatransactie (ook wel activa/passiva transactie).
Het eerste wat u moet doen in een situatie als een vennoot ermee wil stoppen, is uw Vof-contract uit de kast halen. Als het goed is, staat hierin beschreven onder welke voorwaarden een van u kan stoppen met de samenwerking. Allereerst moet er aandacht worden besteed aan de opzegging. Ook daarom een Vof-contract.
De vennootschap kan vrijwillig ontbonden worden door een beslissing van de algemene vergadering van de aandeelhouders of vennoten. De procedure verloopt in verschillende fases en start met het bijzonder verslag dat moet worden opgemaakt door het bestuursorgaan.
Een partner, maat, compagnon of vennoot is een medewerker van een bedrijf die tevens mede-eigenaar is. Als het bedrijf een maatschap, c.v. of v.o.f. is, is hij formeel maat of vennoot. Als het bedrijf gedreven wordt onder de vorm van een kapitaalvennootschap, is hij aandeelhouder.
Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en heeft u een eenmanszaak of werkt u in een vof of maatschap? Dan betaalt u inkomstenbelasting volgens een progressief belastingstelsel: 37,07% tot €69.399 en voor elke euro die u meer verdient, betaalt u vervolgens 49,50% belasting (2022).
Over het algemeen geldt: voor bedrijven met een lage winst is een eenmanszaak of VOF voordeliger. Dit heeft te maken met fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Naarmate de omzet hoger wordt kan een BV fiscaal aantrekkelijker worden.
Wat zijn de voordelen van het oprichten van een VOF? Een VOF is een eenvoudige rechtsvorm en makkelijk zelf op te richten. Je hoeft niet langs de notaris, wat al een hoop kosten scheelt. Daarnaast kunnen de vennoten zelf een contract opstellen, wat veel vrijheid geeft.