Pizza wordt vaak tot fastfood gerekend, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Als je zelf aan de slag gaat, kan je een standaard pizza omtoveren tot een gezonde en voedzame maaltijd. Bovendien is het echt niet moeilijk en superleuk om zelf je eigen favoriete pizza samen te stellen.
Gemiddeld zit er namelijk 7 gram zout in. En ook met de calorieën schiet het op met gemiddeld 1.599 kilocalorieën (kcal) per pizza. Bedenk dat een vrouw zo'n 2.000 kcal per dag nodig heeft. Met pizza's uit de supermarkt krijg je gemiddeld 4,2 gram zout en 837 kcal binnen.
Er zijn 373 calorieën in een portie zelfgemaakte pizza.
Het gezondst is een pizza met groenten of maak een bewuste keuze in onze bodems. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
Een pizza weegt gemiddeld 300 gram en 100 gram van een simpele Margherita pizza levert al 270 kcal op. Een hele pizza Margherita heeft daarom al gauw 800 kcal.
Diepgevroren pizza's zijn vaak gezonder dan de verse varianten die je in de supermarkt vindt. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which. De organisatie analyseerde 162 verschillende soorten pizza met kaas, tomaten en pepperoni, zowel uit de supermarkt als uit afhaalrestaurants.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
Gezond uit eten bij de Italiaan
Een kleine portie pasta gaat goed samen met een salade of een stukje vis of gevogelte. Een gewone pizza bevat veel calorieën. Daarom kies je beter voor een (vegetarische) pizza met groenten. Wat dacht je van dit gezonde ideetje als hoofdgerecht?
Topping is allesbepalend
Maar een verse pizza hóeft niet minder calorieën te bevatten dan eentje uit de diepvries. Het ligt aan de topping. Zo is een pizza met veel vlees en kaas met gemiddeld 1.200 calorieën een stuk calorierijker dan eentje met groente erop."
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan.
Er zitten 339 kilocalorieën in 1 stuk (150 gram) pizzabodem. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizzabodem'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Veel mensen denken, dat een pizza wel redelijk gezond is, maar een pizza bevat al gauw 1000 a 1200 calorieën en dat is ruim teveel wanneer je wilt afvallen.
Patatje met berehap is slechter. Een pizza wordt bereid in de oven en dat is minder slecht dan eten bereid in frituurvet. Bovendien zitten er in het patatje meer verzadigde vetten. En wellicht zitten er op de quattro stagioni ook nog wat groenten.
Doordat je lichaam de vetten van de kaas en pepperoni aan het verteren is, stijgt het niveau van triglyceriden (vet in het bloed). Bij mensen die veel ongezonde vetten eten of die al gezondheidsproblemen hebben, kunnen deze triglyceriden verstopte slagaders veroorzaken.
Pizza zal je niet vaak tegenkomen in een lijst van gezonde maaltijden, maar toch wijzen onderzoeken uit dat regelmatig pizza eten heel gezond is. Wanneer je namelijk kiest voor een goede pizza met originele ingrediënten, verlaag je het risico op kanker van het maag- en darm stelsel.
Daarnaast is de BMR zowel bij mannen als vrouwen normaal verdeeld. Dit betekent dat 99% van de mannen een BMR heeft tussen de 1200 en de 1800 kilocalorieën. Een kleine groep mannen (minder dan 1 procent) komt hoger dan 1800 of lager dan 1200 kilocalorieën uit.
De hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Gemiddeld hebben vrouwen 2000 calorieën nodig en voor mannen is dit 2500 calorieën per dag. Bindt je hier niet aan vast, jouw caloriebehoefte kan namelijk afwijken van het gemiddelde.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Wat zijn goede keuzes? Voorgerecht: (volkoren)brood met een beetje tapenade, groentesalade of carpaccio. Hoofdgerecht: een vegetarisch gerecht met bijvoorbeeld peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, bruine bonen), vis, mager vlees (zoals biefstuk, kip of kalkoen) of wild. Bestel geen extra porties friet.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Er zit 31,5 gram vet in 1 portie (350 gram) pizza met vlees, waarvan 11,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ben je op zoek naar een meer verantwoorde keuze? Probeer dan de pizza Fresh 'n Tasty. Op deze pizza met Nutri-Score A vind je gegrilde kip, 50% minder mozzarella en lekker veel verse groenten. Andere alternatieven zijn de pizza Caprese, pizza Funghi, pizza Hawaii, pizza Veggi Chicken Supreme en pizza Ham.