Ook zoogdieren worden weleens dronken, zij het meestal per ongeluk door het drinken van nectar of eten van gefermenteerd fruit. In streken waar appels worden geteeld is het een bekend verschijnsel, zo blijkt. In 2017 kon een man in Zweden zijn huis niet in omdat vijf dronken elanden de weg versperden.
De dieren zijn zo groot dat ze in korte tijd enorme hoeveelheden van het fruit zouden moeten eten om een effect van de alcohol te merken. Een olifant die 3000 kilogram weegt, zou zo'n 10 tot 27 liter van een alcoholhoudende drank met een percentage van 7 procent moeten drinken, om dronken te worden.
Een nacht zijn roes uitslapen
Daarbij wordt de suiker in de vrucht omgezet in alcohol. De duiven zijn niet zo groot van gestalte en voelen het effect daarvan snel. Zo kunnen te dronken vogels flauwvallen en op de openbare weg terecht komen.
Ja, dat kan inderdaad. Druiven die al wat ouder zijn gaan namelijk gisten. Dat wil zeggen dat de suikers die de druif bevat omgezet wordt in alcohol doordat gistbacteriën na verloop van tijd de druif gaat aantasten.
Alcohol is voor vogels een gif dat een sterk verhoogde bloeddruk kan veroorzaken met soms zelfs de dood tot gevolg. Vogels kunnen niet zo goed tegen alcohol als mensen.
Het antwoord daarop is simpel: vogels zien het glas niet. De dieren zijn niet in staat om glas te herkennen als obstakel en het te vermijden. Vooral ruiten die de omgeving weerspiegelen en ruiten die tegenover elkaar geplaatst zijn waardoor een vrije doorgang mogelijk lijkt vormen een groot gevaar voor vogels.
Maar nu de zomer voorbij is, zijn de koninginnen verzadigd en hebben de wespen geen echte taak meer. Dus hangen ze in hun oude dag doelloos rond en doen ze zich te goed aan fermenterend fruit. Dat bevat alcohol wat de diertjes dronken maakt. Helaas zijn wespen geen "happy drunks".
Honden kunnen dus dronken raken, maar in tegenstelling tot mensen is dat vaak gelijk levensbedreigend. Als een hond onverhoopt alcohol binnen heeft gekregen, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan de dierenarts.
Het vlees van de koeien wordt er volgens hem sappiger van. De dieren krijgen de luxe wijn in een mengsel met gerst, hooi en druiven. De koeien worden niet dronken, aldus Tastavy. “Elke koe krijgt niet meer dan goed voor hem is.
Een olifant kan meer dan 200 liter water per dag drinken. Dat doet hij door 5 tot 10 liter water per keer in zijn slurf op te zuigen en vervolgens in zijn bek te spuiten.
Alcohol zorgt ervoor dat je nieren extra water uitscheiden. Alcohol droogt je dus uit, zeker wanneer je sterke drank drinkt. Daardoor krijg je bij een kater symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Daarnaast ontstaat bij de afbraak van alcohol de stof aceetaldehyde, die de hoofdpijn verder verergert.
Wetenschappers hebben ook vleermuizen in Egypte onderzocht. Deze diertjes zijn minder gewend aan alcohol. Zij vlogen al snel tegen obstakels aan zodra ze alcohol in hun bloed hadden zitten.
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
In fruit zitten veel natuurlijke suikers. Als het fruit gaat rotten, worden de suikers omgezet in alcohol. Dus als dieren rottend fruit eten, kunnen ze er dronken van worden.
Alcohol is voor veel dieren gevaarlijk waaronder voor honden en katten. Mocht het gebeuren dat een hond of kat toch alcohol binnenkrijgt dan zal hij/zij vervolgens een van de volgende symptomen kunnen vertonen: moeilijk lopen, sloomheid, verlies van het bewustzijn, onderkoeling, braken, diarree, moeilijk ademen.
Bier / Alcohol
“Mijn hond is gek op bier!” Misschien vindt hij het lekker, maar geef het niet. Alcohol kan een coma veroorzaken bij honden en de dood tot gevolg hebben.
Een slokje bier, likeur of wijn is vaak voldoende om schade te berokkenen. Het kan leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen, coma, en zelfs de dood van het dier veroorzaken. Hoe kleiner de hond, hoe erger de gevolgen.
Katerachtige klachten kunnen ook voorkomen als je geen druppel alcohol hebt gedronken. Hieronder bespreken we een aantal oorzaken. De grote boosdoener achter de kater is vochttekort. Vochttekort uit zich in klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en erge dorst.
Niet doodslaan
Dat is echter juist niet zo'n goed idee. Er komt dan namelijk wat gif vrij uit de angel, wat ervoor zorgt dat andere wespen in de buurt agressiever reageren of zelfs op de geur afkomen. Slaat u toch een wesp dood, verwijder die dan meteen en maak het oppervlak schoon, zodat de geur zich niet verspreidt.
Het Rode Kruis adviseert daarom na het inslikken van een wesp direct 112 te bellen. Over iets als een klein vliegje hoef je je niet zo'n zorgen te maken. Een smakelijk idee is het misschien niet, maar in de meeste gevallen verteert je lichaam zulke beestjes gewoon. Verder levert het geen problemen op.
"De wespen hangen sterk om je heen door de geur van eten en drinken. We komen er veel directer mee in aanraking dan bijvoorbeeld hommels of bijen, die blijven hun voedsel zoeken bij de bloemen. En zo'n wesp in je haar zorgt bij mensen geregeld voor een paniekreactie."
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Dus vogels plassen en poepen tegelijk? Het antwoord is ja, omdat vogels geen blaas bezitten komt het gezamenlijk naar buiten. De witte dunne urine gedeelten zijn de witte flatsen die vaak echt opvallen.
Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.