Voor smoezelig leer of behandeld leer adviseren wij eerst goed te reinigen met HG dieptereiniger voor leer. Laat de schoongemaakte oppervlakken eerst 30 minuten drogen. Doe HG 4 in 1 voor leer op een doek of spons en wrijf de ondergrond zachtjes in.
Om leer te repareren heb je een lijm nodig die zowel sterk als flexibel is. Dit heb je nodig om leer te lijmen: Leerlijm. Iets om de leerlijm mee aan te brengen, zoals een tandenstoker, kwastje of een ander voorwerp wat je kunt weggooien.
Leer schoonmaken met groene zeep
Met een natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals groene zeep, kun je zorgeloos (vet)vlekken uit je leren meubels verwijderen. Doe een beetje groene zeep in een bak met water, pak een schone borstel of spons, doop deze in het water en veeg het leer zachtjes schoon.
Vlekken kan je verwijderen met groene zeep. Vet vier keer per jaar na het reinigen je leren bank goed in, zodat deze niet alleen een prachtige glans krijgt, maar ook langer schoon en mooi blijft.
Het invetten van leer kan ook met vaseline, kokosolie of vettige vochtigheidscrème.
Hiervoor moeten ze natuurlijk wel droog zijn, daarna kun je starten met het licht opschuren van het leer. Dit kun je doen met heel fijn schuurpapier met korrel 400. Let goed op dat je de naden niet mee schuurt.
Het looiproces
Om het leer duurzaam te maken worden de huiden gelooid. Hiervoor bestaan verschillende processen, zoals chroomgelooid en plantaardig gelooid. Over het algemeen wordt de chroomlooiing toegepast wat inhoudt dat de huiden door inwerking van conserveringsmiddelen houdbaar worden.
Het leer uit alle kwaliteitsklassen wordt gekleurd met aniline kleurstoffen. Dit vindt plaats in reusachtige trommels, die functioneren zoals een wasmachine. De verfstoffen dringen diep door in het gehele leer en worden door en door geverfd.
Leerconditioners zijn er in verschillende vormen zoals olie, vet of crème of spray. De conditioners trekken diep in het leer en zorgen dat het leer in een perfecte conditie blijft. Het leer blijft soepel, zacht en elastisch. Wrijf de conditioner goed in met een zachte doek of kwast en laat het goed intrekken.
Deuken of drukplekken:
Vaak is het mogelijk de drukplekken met een föhn te verwarmen en uit te deuken. Wanneer dat lukt, de plek snel met een koelblok of koel-element vlak afkoelen. Het beste is de opgewarmde plek tussen twee vingers te rollen om zo de plek uit te deuken.
je snijdt je sinaasappel in partjes en lepelt of eet het vruchtvlees eruit. Dan ga je met de binnenkant van de schil, de witte kant, over je handtas. Je wrijft hem goed in en dan ga je er even over met een droge handdoek om eventuele stukjes te verwijderen. Voilà, je zal zien dat het leer weer straalt.
Is het leer droog en hard dan heb je echt de Belpolon Neatsfoot lederolie nodig. Door uw leer intensief te gaan voeden met deze speciale lederolie die gemakkelijk intrekt in de poriën van het leder kan het leder weer terug soepeler worden.
Leer kan zowel waterafstond, waterabsorberend als waterdicht zijn. Leer mag nat worden, zonder dat het de elasticiteit en vorm verliest als het weer droog is. Het kan vochtig worden, zonder dat het vochtig aanvoelt.
Gaten moeten eerst aan de onderzijde versterkt worden. Daarvoor Reparatiestof en Leerlijm gebruiken. Dan een stukje leer van de originele bekleding uit een onopvallende plek wegsnijden en op maat knippen. Aansluitend het passende stukje leer met Leerlijm op de stof lijmen.
Met leerverf breng je een nieuwe toplaag aan op het leer. Dit hecht permanent en beschermt het leer tegen intensief gebruik en slijtage. Met leerverf kun je daarom ook het leer in een andere kleur verven.
Leerlijm zoals de Pattex Special Leer verbindt snel, maar voor een permanente hechting heeft tijd nodig. Het kan tot 3 dagen duren voordat de eindsterkte van dit product is behaald, de uiteindelijke eindsterkte wordt bepaald door het gebruikte materiaal en de persdruk die je hebt toegepast tijdens het verlijmen.
Het klinkt misschien heel onwaarschijnlijk, maar het is echt een goed idee om je kreukelige, vaal uitziende en droge leren jas in te smeren met olijfolie. Dan onderhoud je de leren jas goed en ziet-ie er weer uit als nieuw!
Leer behandelen met bijenwas. Leren schoenen kun je het beste behandelen met schoencrème gebaseerd op bijenwas. Bijenwas is namelijk bij uitstek geschikt om leer mooi en soepel te houden. Het voedt het leer en zorgt voor bescherming, terwijl je schoenen ook weer die mooie glans terugkrijgen en er dus als nieuw uitzien!
Hoe vaak je een leren bank moet behandelen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in huis. Denk daarbij aan de luchtvochtigheid en warmte van de omgeving. Wij adviseren om minstens 2 keer per jaar je leren meubels te onderhouden.
Stap 3 – Leer reinigen
Maar als u direct aan de slag wil gaan en geen speciaal reinigingsmiddel in huis hebt is het ook mogelijk om zelf een reinigingsmiddel te maken. Gebruik hiervoor de emmer die u als het goed is al heeft klaar staan en vul deze met gelijke delen water en azijn.
Vetvlekken veegt u weg met een schone, droge doek. Als de vetvlek al is opgedroogd, strooit u er wat zuiveringszout over, zodat het vet uit het leer trekt. Bij erge vlekken laat u het zuiveringszout een paar uur intrekken en gaat u daarna het leer schoonmaken door het vet met een zachte doek weg te wrijven.
Een leren bank schoonmaken begint met stofzuigen zodat je stof en vuil verwijdert. Daarna kun je vlekken verwijderen met speciale middelen voor lederen meubels. Zorg dat je 2 keer per jaar de leren bank een onderhoudsbeurt geeft met beschermende leer conditioner.