1. wat staat er in een ontslagbrief? Een ontslagbrief benoem je dat je ontslag wilt nemen. Daarnaast bevat een ontslagbrief de volgende punten: je naam en adres, de naam en het adres van het bedrijf, de datum waarop je de brief verstuurt, hoe lang de opzegtermijn is en je naam en handtekening als afsluiting.
Je geeft de brief rechtstreeks aan je werkgever of verantwoordelijke. Maak hem op in tweevoud en laat je werkgever ondertekenen voor ontvangst.
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Als je je ontslag geeft, kan je werkgever dat niet weigeren. Hij kan dus niet zeggen dat hij je ontslag niet aanvaardt en wil dat je in dienst blijft. Dit zou overigens voor hem ook weinig zin hebben omdat je motivatie om verder te werken dan wel op een bijzonder laag peil zou staan.
Geef uw ontslag schriftelijk door aan uw werkgever via een e-mail of ontslagbrief. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen. Noem hierin de datum van opzegging en de datum waarop u uit dienst wilt. Vraag om een bewijs van ontvangst als u ontslag neemt.
Als u ontslag wil nemen, moet u dat schriftelijk doen. U moet zich houden aan de afgesproken opzegtermijn. Deze staat in uw arbeidsovereenkomst.
Arbeidscontract opzeggen
Vertel uw werkgever of leidinggevende eerst in een persoonlijk gesprek dat u ontslag neemt. Stuur daarna onze voorbeeldbrief aan uw werkgever. Geef aan dat u uw arbeidscontract opzegt en vanaf wanneer. Houd rekening met de opzegtermijn.
In januari 2018 deed de rechter de volgende uitspraak: Het betreft hier geen rechtsgeldige opzegging. Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig opzeggen zonder schriftelijke instemming van de werknemer.
Ontslagbrief versturen: aangetekend of per e-mail? Een ontslagbrief hoeft niet per aangetekende post verstuurd te worden, een ontslagbrief in de vorm van een e-mail is ook rechtsgeldig. Houd er wel rekening mee dat je lastig kunt bewijzen dat je werkgever dit e-mailbericht ook daadwerkelijk ontvangen heeft.
De werkgever moet aan de werknemer die ontslag neemt of ontslag gekregen heeft een attest meegeven waarin: de begin- en einddatum van de arbeidsovereenkomst; de aard van de verrichte arbeid staat.
Ontslag op staande voet moet u 'onverwijld' nemen. Dit betekent dat, zodra de reden duidelijk is, u meteen ontslag neemt en aangeeft waarom u dat doet. U mag daar niet een paar dagen mee wachten. Als u (nog) niet zeker weet of er een dringende reden is voor ontslag, dan mag u hier wel eerst onderzoek naar doen.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Wettelijke vakantie
Op het moment dat je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je je vakantiegeld bij uitdiensttreding dadelijk betalen. Hij betaalt je met andere woorden de vakantiedagen die je bij hem 'opbouwde' al uit ook al nam je ze nog niet op.
Blijf positief
Zeg kort wat er gebeurd is bij je vorige werkgever en wat je geleerd hebt. Kom met een positief verhaal. Vertel wat je graag deed op je werk. Waak erover dat je niet afgeeft op ex-collega's.
Je kunt dit het beste zo snel mogelijk laten weten via een mail . Hierin vraag je of het mogelijk is om elkaar nog persoonlijk te spreken. Bij de meeste bedrijven voer je daarna een ontslaggesprek . Vervolgens is het tijd om je collega's op de hoogte te brengen.
Indien een werknemer die door zijn werkgever wordt ontslagen, ziek wordt tijdens de opzegtermijn dan wordt de opzegtermijn geschorst.
Nee, met een vast contract kun je niet zomaar ontslagen worden. Er moet altijd sprake zijn van een geldige ontslagreden. Deze reden moet altijd worden getoetst door het UWV of de kantonrechter. Je werkgever probeert meestal eerst om het ontslag onderling te regelen met een vaststellingsovereenkomst.
Hou er wel rekening mee dat je geen WW-uitkering kunt krijgen als je zelf ontslag neemt! Let op: Als je zelf ontslag neemt verlies je in principe jouw recht op een WW-uitkering. Ook heb je bij zelf ontslag nemen geen recht op een transitievergoeding.
Is een opzegging van de arbeidsovereenkomst per Whatsapp geldig? Uit verschillende uitspraken van rechters blijkt dat een Whatsapp-bericht ook als een rechtsgeldige opzegging kan gelden. Het voldoet aan de zogeheten schriftelijkheidsvereiste.