In principe is een jas van polyester warm genoeg voor de winter. Of je lekker warm blijft in de jas heeft niet alleen met de stof te maken, maar ook met de voering ervan. Kies voor een jas die ademt en met een goede voering. Een goede optie is bijvoorbeeld polyester fleece.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten.
Hoe warm een jas is, wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid wol dat in de voering verwerkt is. Om echt lekker warm te hebben, is het aan te raden om voor een jas te gaan met minimaal 60% wol.
Wanneer je op zoek bent naar een écht warme winterjas raden we je aan om te gaan voor een goede gewatteerde jas. Een gewatteerde jas is natuurlijk veel warmer dan een jas die niet gevoerd is, zoals een mantel of een bomberjack. Winterjassen van duurzame materialen, zoals wol of leer, zijn ook perfect voor de winter.
Wol is een van de warmste stoffen die er is. Deze stof houdt je in de winter zeker goed warm. Daarnaast zijn ook fleece en dons goede keuzes. Wat belangrijk is, dat je kiest voor een jas die ook goed ademt.
In principe is een jas van polyester warm genoeg voor de winter. Of je lekker warm blijft in de jas heeft niet alleen met de stof te maken, maar ook met de voering ervan. Kies voor een jas die ademt en met een goede voering. Een goede optie is bijvoorbeeld polyester fleece.
Polyester. Polyester is een plastic dat zowel in de voering als de buitenkant van regenkleding kan zitten. Regenkleding van polyester is veilig te gebruiken.
Winterjassen bij temperaturen onder de 10 graden
Vooral bij een koud Hollands windje. Bij temperaturen onder de 10 graden raden we dan al snel een winterjasje aan. Denk hierbij aan een lekkere dikke parka, een dikke gewatteerde jas, een gevoerde trenchcoat, een gevoerde neppe bondjas of een langere leren jas.
Merken zoals Fjällräven, Arc'teryx, Mammut, Mountain Hardwear, Haglöfs en Patagonia en maken allemaal outdoorjassen van bijzonder hoge kwaliteit, waar de keuze voor de beste materialen altijd centraal staat.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Conclusie. Een winterjas trek je vaak al in de herfst aan in de vroege ochtend op de fiets bij temperaturen rond of onder 5 graden en zeker als er ook een stevige wind waait. Een echte winterjassendag is de eerste dag in de herfst waarop mensen massaal de hele dag de winterjas nodig zullen hebben.
Zodra de temperatuur onder de 10 graden is gedaald, kun je de winterjassen thuis uit de kast halen. Dit klinkt misschien redelijk vroeg, maar met de koude Nederlandse wind ben je gelukkiger met een winterjas dan met een tussenjas.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Polyester
Deze veelgebruikte stof blijft mooi op reis en is kreukvrij, wat het een ideale stof voor op vakantie maakt. Polyester is echter ook bestand tegen vocht, waardoor deze stof niet ideaal is voor warm zomerweer. Ook mengsels van polyester met natuurlijke vezels, zoals katoen, kun je beter vermijden in de zomer.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Polyester is van nature waterbestendig, en wanneer de polyester garen worden gecoat met vinyl of PVC en ze dan worden samengeweven, wordt de waterbestendigheid alleen maar groter. De coating op elke garenstreng in de stof beschermt het polyester en zorgt ervoor dat het water niet doordringt in de vezels.
10-15 graden
De onderstaande jassen kunnen daarom in een dunne vorm gedragen worden als tussenjas. De meest geschikte jassen voor deze periode zijn: leren jassen, trenchcoats, bodywarmers, bomberjassen en overshirts.
De beste optie is de 800 cuin donsvulling. The North Face gebruikt deze in de L3 Summit Series jassen en de Trevail en Impendor collecties.
Wanneer het 15/16 graden is, kunnen zij gerust zonder jas buiten spelen. Denk er altijd wel aan dat de ochtenden en avonden in het voorjaar fris kunnen zijn. Het is dus aan te raden om altijd een jas of vest mee te nemen. Is het in de ochtend al 15 of 16 graden dan kan de jas gerust thuis achter blijven.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Polyester jas wassen
Je kunt polyester gewoon in de wasmachine wassen op maximaal 40 graden.