Aardappelchips of chips zijn gebakken schijfjes. Het vroegst bekende recept voor chips verscheen in William Kitchiner's kookboek 'The Cook's Oracle', voor het eerst gepubliceerd in 1817. Het was een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.
1853, Chips, bij toeval ontdekt.
In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips in het Moon's Lake House Hotel in Saratoga Springs in Amerika. Dat ging zo: een gast vond zijn gebakken aardappels te dik en stuurde ze steeds weer terug naar de keuken.
1853. In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips. Een gast vond zijn gebakken aardappels te dik gesneden en stuurde deze terug naar de keuken. Crum sneed de aardappels toen zo dun dat ze niet meer met een vork gegeten konden worden.
'Prima,' dacht Crum, sneed de aardappelen flinterdun en frituurde ze zó door dat ze onmogelijk met een vork te eten waren. Wat bedoelt was als een belediging, mondde uit in een doorslaand succes.
Crum voelde zich zwaar beledigd en sneed ze flinterdun en bakte ze door, waarna hij ze aan zijn lastige klant serveerde, die ze vervolgens met veel smaak verorberde. Zijn cynische grap bleek het begin te zijn van een doorslaand succes, de chips waren geboren.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten. Tot groot jolijt/profijt van marktleider Lay's, tot wanhoop van voedingsdeskundigen.
Cheetos zijn de beste chips ter wereld. Dat blijkt uit een rondvraag van ranker.com. Cool Ranch Doritos en Lays Classic vullen respectievelijk de tweede en derde plaats.
De meeste chips worden momenteel geproduceerd in Aziatische landen, vooral in Taiwan, Zuid-Korea en China. Door de oplopende spanningen tussen het Westen en China en de toenemende zorgen over de veiligheid van Taiwan wil de EU de komende jaren de eigen chipproductie fors vergroten.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Het merk verscheen op de Amerikaanse markt in 1967 en in 2000 in Nederland. De koekjes zelf worden ook 'Pringles' genoemd, als meervoud van 'Pringle': een metonymie. De snacks hebben een vorm die lijkt op die van aardappelchips, maar ze worden van zo'n 40% aardappelvlokken, maïs, tarwe en rijst gemaakt.
Hij vervolgt: “Er gaan ongeveer vijf aardappelen in een kilo.” Dat betekent dus dat er vijftien aardappelen nodig zijn voor een kilo chips.
De fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk produceert chips. Bekende merken als Lays, Hamka's, Nibbits en Cheetos komen uit deze grootste chipsfabriek van Nederland.
De chips van Lay's wordt bereid in 100% SunSeed olie. Deze zonnebloemolie is van nature rijk aan onverzadigde vetten. Naturelchips van Lay's bevat geen kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. De aardappelen zijn knapperig gebakken met een beetje zout: een zeer smaakvolle snack.
In 1958 was het dan eindelijk zover; de eerste zakjes chips – toen nog met het zout apart verpakt in een blauw zakje- lagen in de winkel. Alleen van de beste aardappels, maak je de beste chips. Dat was de mening van Kistemaker en dat weet ook aardappelteler Gerard Nieuwenhuijse. 'Iedere aardappel kun je koken.
Chips zijn de nieuwe olie, wordt wel eens gezegd. Ze zijn de brandstof voor zo'n beetje alle technologische producten, van tablets en mobieltjes tot auto's en medische apparatuur. Zonder chips functioneren ze niet. Goed nieuws dus dat het wereldwijde tekort aan chips langzaam maar zeker afneemt.
En toch verdwijnt dat merk op dit moment van de markt. Terwijl u dit leest, inderdaad, want in de winkelrekken worden de laatste pakjes Smiths chips consequent vervangen door Lay's chips, het nieuwe merk.
Croky is een Belgisch merk dat aardappelchips en aardappelsnacks verkoopt.
In de jaren '90 was heel Westland in de ban van de flippo. Een schijfje van kunststof of karton met een stripfiguur erop afgebeeld. De flippo's waren verstopt in de zakken chips van Smiths.
Hou jij van een lekkere zak chips? Dan moet je uitkijken met die van de Zweedse bierbrouwerij St. Erik's. Daar betaal je namelijk tien euro per chipje, en dan wordt een zak opeens wel heel duur.
Doordat chipproductie (geleidelijk) van China naar de VS en Europa verschuift, is dat ook geen probleem voor ASML. Het maakt niet uit waar de chips worden gemaakt.
Herr's Carolina Reaper Cheese Curls
Deze chips is wederom gemaakt van de gloeiend hete Carolina Reaper met ruim 1.500.000 op de schaal van scoville, dat is gigantisch heet, ter vergelijking: een Jalapeño peper is 2500 tot 30.000 op deze schaal.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
De winnaar binnen de categorie Sweet Chili is de Sweet Chili & Red Pepper van Chio , die ondanks een 3 van een onverlaat, gemiddeld uitkwam op een 7,1. 'Lekkerste bite van alle chips!
Op de 5e plaats is de Aldi geëindigd met een 6,7. Het duurste merk, Lays, staat op de 4e plek met een 6,8. De derde plaats is voor het huismerk van Albert Heijn met een 7,0. Met 0,1 verschil staat de Lidl op plek twee met een 7,1 en is Jumbo met een 7,2 de favoriet en daarmee de winnaar van deze test!