Welke groente is goed voor de lever? Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.
Zure producten die je lever graag heeft zijn onder andere citroen, blauwe bessen, frambozen, kurkuma en gember. Omega 3, 6 en 9 haalt je lever uit lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, vette vis en olijfolie. Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkte producten.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Groene thee: net als koffie is groene thee rijk aan antioxidanten die de lever kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
7: Eieren – Eieren zijn een perfecte bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten namelijk alle essentiële aminozuren. Daarnaast zit er ook choline in eieren. Deze stoffen zijn nodig voor de ontgiftende functie van je lever.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
Het goede nieuws is dat veel mensen hun verhoogde ALAT kunnen verlagen met veranderingen in hun levensstijl: Beperk alcoholgebruik, afvallen, stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en natuurlijk een gezond dieet.
Herstel van de lever
Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om een streng vetarm dieet te volgen. Dit moet bovendien rijk zijn aan vitaminen en voedingsstoffen.
Appels bevatten krachtige antioxidanten die helpen om je lever te beschermen tegen ontstekingen. Ook bevatten appels pectine. Dit is een vezel die helpt bij het verwijderen van gifstoffen.
Houd eerst en vooral een uitgebalanceerd dieet aan dat voldoende vitaminen, mineralen en vezels bevat. Verhoog je consumptie van fruit, groenten en peulvruchten. Eet mager wit vlees, vis of kip zonder huid.
Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren. Vaak zie je na enkele maanden al een sterke verbetering van de leverwaarden. Daarnaast heeft gember ook een positief effect op de insulinegevoeligheid.
Je huisarts kan daarna deze onderzoeken doen om te weten of je een vetlever hebt: aan je lever voelen: die kan groot of pijnlijk zijn. extra bloedonderzoek: dit is om te kijken of er iets anders is dan een leverprobleem. een echo van de lever laten maken: daarop is dan te zien of er veel vet in de levercellen zit.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
De meest voorkomende diëten bij een vergevorderd stadium van levercirrose met complicaties zijn een zoutbeperkt dieet en een vochtbeperkt dieet. Als u slokdarmspataderen hebt, kunt u beter geen voedsel eten waarin harde stukjes, graatjes of botjes voorkomen. Zo verkleint u de kans op bloedingen in de slokdarm.
Water drinken zuivert het lichaam en zorgt voor de afvoer van schadelijke stoffen. Het is dus dé gemakkelijkste manier om efficiënt te ontgiften. Om meer te drinken, kan je enkele gemakkelijke regels toepassen. Koop bijvoorbeeld flessen van 2 liter water en drink er zo 1 per dag.
Fruit & groenten
Ook een goede: asperges en artisjok helpen de lever en blaas om sneller afvalstoffen af te voeren. Verder goed om toe te voegen aan je voedingspatroon: bieten, broccoli, avocado (maar niet teveel), boerenkool en grapefruit.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Bepaalde kruiden zoals gember, kurkuma, mariadistel, ginseng en paardenbloem hebben een positief effect op de werking van de lever. Ook koriander, zoethout en cayenepeper kunnen helpen om de leverfunctie te ondersteunen.
Een dieet bij een vervette lever houdt in dat je vetten en zout zoveel mogelijk vermijdt. Eet geen gefrituurde producten, weinig kaas en geen zuivelproducten.
Leververvetting kan (gedeeltelijk) herstellen als de oorzaak van de leververvetting wordt weggenomen. Als er niets wordt gedaan, zal de lever steeds verder vervetten. Eén op de vijf mensen die langere tijd leververvetting hebben, krijgt uiteindelijk een ontsteking van de lever (hepatitis).