Hemoglobine is de stof die ervoor zorgt dat je bloed zuurstof kan vervoeren van je longen naar de weefsels in je lichaam. Hemoglobine is rood, vandaar dat bloed rood is. Een belangrijk onderdeel van hemoglobine is ijzer. Bij bloedverlies moet je snel extra bloed aanmaken en dus méér ijzer binnenkrijgen dan normaal.
Rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Dit zit in je borstbeen, ribben en bekken. De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren: erytropoëtine (EPO). Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen.
Alcohol en bloedarmoede:
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
Adviezen bij een ijzertekort
Neem bij elke maaltijd groenten en/ of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C (citrusvruchten, kiwi's, bessen, aardbeien, paprika) daardoor neemt het lichaam ijzer gemakkelijker op.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Het is van belang dat u de ijzerpreparaten inneemt met een vitamine C-rijke drank, zoals sinaasappelsap of grapefruitsap. Neem de ijzerpreparaat nooit in met melk. Melk zorgt ervoor dat het ijzer minder goed wordt opgenomen in het bloed.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Vlees(waren), kip, vis en ei
Tijdens de zwangerschap is het beter helemaal geen lever te eten, in verband met het hoge vitamine A-gehalte van deze vleessoort. Lever-pastei en leverworst, Berliner, Hausmacher en leverkaas kunnen met mate gebruikt worden, d.w.z. niet meer dan 1 broodbelegging per dag.
Het lichaam kan het overtollig opgenomen ijzer niet uitscheiden en dit wordt opgeslagen. In eerste instantie wordt het overtollige ijzer opgeslagen in de lever. Wanneer hemochromatose niet wordt behandeld, leidt dit uiteindelijk tot onherstelbare schade aan de lever.
Elke dag maakt het beenmerg zo'n 400 miljard nieuwe bloedcellen aan. Zodra ze rijp zijn, worden ze vrijgelaten in het bloed. De levensduur van een bloedcel verschilt per soort. Rode bloedcellen leven wel 120 dagen, witte maar twee en bloedplaatjes tien.
Een belangrijk onderdeel van hemoglobine is ijzer. Bij bloedverlies moet je snel extra bloed aanmaken en dus méér ijzer binnenkrijgen dan normaal.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Water drinken stimuleert de bloedsomloop
Voldoende water drinken, zorgt ervoor de je bloed beter door je lichaam stroomt. Hierdoor is je lichaam beter in staat om voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. “Vochtarm bloed”, kan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. De meeste mensen halen voldoende vitamine B12 uit voeding. Vitamine B12 zit in vlees, vis, melk, boter, kwark, yoghurt, kaas en eieren. Een vitamine-B12-tekort kan neurologische problemen geven.
Onder het motto save the best for last: ook donkere chocolade is een goede bron van ijzer. Met één portie heb je ongeveer 20 procent van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. Neem een stukje chocolade na je avondeten, maar geen heel pak.
Om ijzertekort vast te stellen, zal uw dokter u vragen stellen om dit te achterhalen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ook is er een bloedonderzoek nodig. Hierbij wordt bloed afgenomen met een vingerprik of via een ader in de arm.
Cashewnoten bevatten 6,7 milligram ijzer per 100 gram en zijn daarmee een goede optie. Pistachenoten bevatten 4,3 milligram, macadamia's bevatten 3,7 milligram, walnoten 3,4 milligram, amandelen 3,3 milligram, hazelnoten 3,0 milligram, pinda's 1,9 milligram en kastanjes 1,0 milligram ijzer per 100 gram.
Rooibosthee en ijzeropname
Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker.
Bron van ijzer
In een appel zit namelijk nauwelijks ijzer. Volwassenen hebben 11-16 mg ijzer per dag nodig. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer naar binnen te krijgen, helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen.
Een lage Hb-waarde is meestal erfelijk bepaald, maar kan ook komen door bloedverlies of een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Vaak doneren kan ook een oorzaak zijn van een lage hemoglobinewaarde.
Het Hb zal gemiddeld stijgen met 0,5 mmol/l per week bij adequate dosering, inname en absorptie.
Bij een tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur kan dit vaak in de vorm van pillen of injecties worden toegediend. Bij milde erfelijke vormen van bloedarmoede kan er geen behandeling worden gegeven. Bij ernstige erfelijke vormen is het vaak nodig om levenslang bloedtransfusies te geven.