Wanneer je je wasmachine in zone 2 of hoger monteert met een trekschakelaar loopt er niemand gevaar. Zo kan je met een gerust hart gaan douchen als de wasmachine op hetzelfde moment aan staat.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
In vochtige ruimtes, zoals de badkamer, mag een wasmachine alleen op een waterdichtetrekschakelaar aangesloten worden. Vaak is de badkamer al voorzien van een trekschakelaar, vlak bij de watertoevoer en -afvoer voor de wasmachine.
Ja, een wasmachine en droger kun je aansluiten in de badkamer op dezelfde manier.
Ventileren in de badkamer is altijd van groot belang, zeker wanneer je er een droogtrommel hebt staan. In een muffe, warme badkamer wordt het verschil in temperatuur tussen de warme droogtrommel en haar omgeving te klein. Daardoor zal je was minder goed drogen.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Doe de natte was maar beter niet in de droger ,want voordat het dan droog is ben je een dag verder,is daar helemaal niet op berekend, probeer het zo goed mogelijk uit te wringen met de hand en dan gewoon ophangen. als je evt een losse centrifuge bij de hand hebt ,kan het na centrifugeren wel zo in de droger.
Voordat je begint is het belangrijk om te weten dat je altijd de droger bovenop de wasmachine moet plaatsen en nooit andersom. Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen. Voor een stabiel geheel is het daarom belangrijk om de wasmachine onderop te plaatsen.
Een tussenkader, soms ook een stapelkit genoemd, zorgt ervoor dat jouw wasdroger veilig en stevig op je wasmachine kan staan. Een tussenkader is altijd nodig als jij je was- en droogmachine op elkaar wilt zetten. Het is de ideale oplossing wanneer je een wasmachine en droger op elkaar wilt stapelen.
Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Door de machine over te beladen, wordt ook de druk in de trommel verhoogd, met name wanneer deze met hoge snelheid centrifugeert. Dit kan de trommellagers beschadigen of zelfs de glazen deur doen versplinteren.
Uit een test van de Consumentenbond is gebleken dat was/droogcombinaties prima wassen en drogen, maar dat zij dit minder goed doen dan een losse wasmachine en wasdroger. Vergeleken met wasautomaten van hetzelfde merk wassen, spoelen en centrifugeren was/droogcombinaties ongeveer net zo goed.
Vooral als grootverbruikers van stroom zoals wasmachine, wasdroger, vaatwasser of elektrische kachel samen 'draaien'. De stop of automaat onderbreekt dan de stroomvoorziening. Overbelasting voorkomen? Controleer in de meterkast of uw huisinstallatie verschillende groepen heeft.
Sluit niet meer dan 3600 watt aan per groep. Op het typeplaatje van uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u opzoeken hoeveel watt een toestel vraagt. Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Kleed de badkamer bijvoorbeeld aan met een mooie badmat en zet een leuk krukje neer om kleding of een handdoek op te leggen. Maar onthoud: niet teveel en houd het overzichtelijk; we willen namelijk niet dat de badkamer weer rommelig gaat ogen!
Het is belangrijk dat de nieuwe wasmachine op een stevige, vlakke, stabiele ondergrond staat. Anders kan de wasmachine tijdens het centrifugeren gaan trillen en wandelen. Dit maakt veel lawaai en de machine centrifugeert minder goed.
Vroeger waren wastrommels voor 5 á 6 kg normaal, nu hebben de meeste machines een vulgewicht van 8 of 9 kg. Zelfs wasmachines met trommels voor 10 kg of meer worden steeds meer verkocht.
Wasmachine en droger op één afvoer
Met een Y-stuk sluit je 2 afvoerslangen tegelijk aan op dezelfde afvoer. Handig wanneer je wasmachine en wasdroger naast of op elkaar staan en je maar één afvoer hebt. De grijze, kunststof afvoerset druk je op je afvoer en zorgt ervoor dat je plek hebt voor 2 slangen.
Katoen dat op 60 ⁰C gewassen mag worden kan zonder problemen in de droger. Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in.
Schimmel. Maar veel langer dan een nachtje raadt ze niet aan. Want als je de natte was te lang in de wasmachine laat, ontstaat er schimmel, waardoor het gaat stinken. Dat ruik je direct, waardoor het volgens haar niet moeilijk is om erachter te komen wanneer je de was te lang in de trommel laat zitten.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Met een moderne droger kun je veel verschillende soorten wasgoed veilig drogen. In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.