Het water moet lauw zijn, niet te warm en niet te koud. Dit omdat de shampoos dan het beste werken, en vooral ook omdat je hond zich een stuk comfortabeler zal voelen als het water warm is. Houd de douchekop zo dicht mogelijk, ongeveer een centimeter, van de vacht.
Van te veel te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Als een hond erg veel drinkt, kan dat wijzen op een afwijking, bijvoorbeeld suikerziekte, baarmoederontsteking of een (bij)nierprobleem, maar soms ook een gedragsprobleem.
Let op de temperatuur van het badwater
Een aangename temperatuur om je hond te wassen is ongeveer 38°C. Net de temperatuur die voor de meeste mensen ook aangenaam voelt.
Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler.
Laat ons stellen dat dit de algemene richtlijn is van hoe vaak een hond gewassen moet worden: Voor honden met lang of krullend haar: 1 x per maand. Voor honden met kort haar: 1 x per 2 maand of 1 x per 4 maand. En natuurlijk ook elke keer als je hond echt heel vuil is of stinkt.
STAP 3: Zeep je hond in met een hondenshampoo
Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan. Beloon je hond opnieuw met je stem.
Gebruik nooit een shampoo voor mensen. De hondenhuid is minder zuur dan de mensenhuid en kan hier erg van uit balans raken. Mensenshampoo is absoluut niet geschikt om de vacht van je hond uit te wassen.
Moet ik mijn hond wassen? Een hond met een gezonde huid en vacht hoeft u niet te wassen. Maar een hond met een huidziekte kan juist veel baat hebben bij een goede shampoobehandeling. De voordelen zijn duidelijk; wassen richt zich direct en uitsluitend op de huid, er zijn nauwelijks bijwerkingen en het is goedkoop.
Verdeel rijst, zout of niet klontvormende kattenbakvulling op de betroffen plek. Deze hulpmiddelen kunnen urine uit de omgeving opnemen. Na tien minuten kun je alles verwijderen en de achtergebleven vlek behandelen. Dit kun je bijvoorbeeld met een speciale urinereiniger voor huisdieren doen.
Als een goede haardroger of een trimmer helemaal geen optie is, wrijf dan de hond met een handdoek droog om alle overtollig water te verwijderen en met de hond een wandeling te maken. De warmte van het lichaam zal het droogproces helpen, net als de luchtbeweging door het lopen.
Door de sneeuw en de lage temperatuur kan je hond kou vatten. Rassen zonder ondervacht en uit warmere klimaten hebben het veel sneller koud dan rassen met ondervacht. Als het sneeuwt of je hond heeft in de sneeuw gerold dan zal de aanwezige sneeuw in zijn vacht smelten en je hond afkoelen.
Kleine honden kunnen het al koud krijgen zodra de buitentemperatuur onder de 10 °C komt terwijl je bij grote honden vaak pas wat merkt wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat. Wanneer de temperatuur onder de 0 °C komt wordt het wel echt te koud voor een hond.
Van 8 tot 10 graden kunnen kleine honden risico's op onderkoeling krijgen. Pak je viervoeter maar goed in! Middelgrote honden kunnen beter tegen de kou dan kleine honden, maar krijgen de eerste verschijnselen van onderkoeling sneller dan je denkt. Bij 5 tot 7 graden kan jouw hond gaan trillen of niet meer spelen.
Is je hond tot 40,5 graad warm? Neem hem dan mee naar een koele plek om hem rustig af te laten koelen. Zorg voor vers en koel drinkwater. Wanneer je hond warmer dan 40,5 graad is kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.
Als uw hond het koud heeft of uw hond is aan het afkoelen, dan kunt u dat herkennen aan een aantal verschijnselen: Uw hond gaat rillen. Het ademen gaat moeizaam. De hartslag wordt zwakker.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen.
Schoonmaakmiddelen die goed werken tegen urine zijn biotex en azijn. Dit kunt u beide met water mengen. Het meest handige is om dit in een sprayflacon te doen zodat u gemakkelijk op de plek kunt sprayen.
Hoe vaak je een hond moet borstelen hangt vooral af van de vacht. Heeft jouw hond een kort pittig kapsel? Dan is één of twee keer per week borstelen vaak meer dan voldoende. Is het beestje in de rui, dan is het verstandig dagelijks de kam ter hand te nemen.
Als je een goede hondenshampoo gebruikt en de shampoo voordat je het gebruikt aanlengt met water (waarover zo dadelijk meer), dan kan het op zich geen kwaad om je hond elke week te wassen.
Kan je een hond met Dreft wassen? Nee, dit moet je nooit doen. Je hond wassen met afwasmiddel kan zorgen voor jeuk, irritatie, rode huid en wondjes. Was je hond altijd met hondenshampoo.
Hoewel u zelf een warm bad misschien op prijs stelt, moet u uw hond altijd alleen met lauw water baden. Gebruik alleen hondenshampoo en was uw viervoeter nooit met uw eigen douchegel of shampoo.
Gebruik hondenshampoo
Een puppy wassen doe je met speciale hondenshampoo voor puppy's. Deze milde verzorgingsproducten hebben een lage PH-waarde en voorkomen huidirritatie bij pups. Belangrijk: jouw eigen flacon Andrélon is níet geschikt voor honden.