Verklevingen zijn een soort littekens binnenin je buik. Ze kunnen ontstaan na een ontsteking van de eileider of de darm, na vroegere operaties of ten gevolge van endometriose. Er bestaan zowel dunne, vliezige als dikkere, stevige verklevingen. Verklevingen kunnen alleen worden losgemaakt met een operatie.
De enige manier waarop verklevingen kunnen worden behandeld, is een (kijk)operatie. De chirurg verwijdert dan de bindweefselstrengen in de buikholte of maakt ze los. Dit wordt adhesiolyse genoemd.
Via stretching en beweging maak je je lichaam weer soepel. Tegengesteld geldt het ook dat hoe langer een spier of gewricht inactief is, hoe meer dwarsverbindingen de fascia opbouwt en hoe stijver dit deel van je lichaam wordt met als gevolg verklevingen (bijvoorbeeld frozen shoulder).
Verklevingen zijn met echoscopisch onderzoek niet zichtbaar. Meer informatie over echoscopisch onderzoek vindt u in de folder Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen.
Verklevingen kunnen een lus in de darmen vernauwen, waardoor voedsel moeilijker kan passeren. Als dit niet wordt behandeld zal er vaak een darm blokkade ontstaan. Een blokkade in de darmen is een serieuze, levensbedreigende aandoening die vaak veroorzaakt wordt door verklevingen.
Verklevingen kunnen ontstaan door een operatie, door littekenweefsel, maar ook door een infectie (darminfectie, longontsteking) of endometriose. Soms ontstaan verklevingen door oude trauma's die we al lang zijn vergeten, bijvoorbeeld als je als kind met de fiets gevallen bent en een fietsstuur in je buik hebt gekregen.
Verklevingen kunnen dun en vliezig zijn of dikker en stevig. Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten en zijn ze geen verklaring voor langdurige buikpijnklachten.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
De meeste adhesies worden niet ontdekt bij reguliere onderzoeken met röntgenstraling, MRI-scan of CT-scans. De enige manier om de adhesies definitief te diagnosticeren is door een kijkoperatie.
Verklevingen zien eruit als spinnenwebben die over de organen liggen of als nylon touw dat rondom de organen zit. Omdat ze strak rondom de organen en onder de huid zitten, verminderen ze de bloeddoorstroming en zorgt het er voor dat de organen niet goed kunnen functioneren en bewegen.
Eet langzaam en kauw uw eten goed, maal eventueel de voeding fijn. Stel het toiletbezoek niet uit als u aandrang heeft. Harde voedingsmiddelen zoals vezelrijk knäckebröd met zaden/pitten, harde broodkorsten, brood met grote graanvlokken, noten, pinda's, zaden en grove rauwkost.
Verklevingen kunnen terugkomen en ook op nieuwe plaatsen ontstaan. De gynaecoloog zal met u bespreken wanneer u weer het beste terug kunt komen als een zwangerschap uitblijft. Meestal is dit een jaar na de operatie.
De verklevingen maken het erg moeilijk om zwanger te worden en kunnen bij een zwangerschap zorgen voor een miskraam of vastzittende placenta.
Een litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar kan wel minder zichtbaar worden gemaakt. Bestaande littekens kunnen tot ongeveer twee jaar na het ontstaan ervan goed behandeld worden, daarna niet meer. Een litteken kun je laten behandelen door een operatieve- of niet-operatieve methode.
Op een MRI of CT-scan is littekenweefsel niet altijd goed te zien. Door in de epidurale ruimte te kijken kan de oorzaak van uw pijnklachten duidelijk worden. Bij een episcopie bevindt zich naast de camera een uitgang om te kunnen spoelen en om medicijnen door te kunnen geven.
Of als de arts tijdens de operatie verklevingen moet opzoeken op verschillende plaatsen in de buik. Tijdens zo'n uitgebreide operatie ontstaat nieuwe schade in de buik. Dr. ten Broek: “CineMRI is een nieuwe vorm van een MRI scan waarmee we de aanwezigheid en locatie van verklevingen kunnen vaststellen.
Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc.
Endometriose is geen kwaadaardige ziekte. Wel kan deze aandoening vervelende klachten geven of, naast verminderde vruchtbaarheid, een rol spelen bij hevige menstruatiepijn. Vaak zijn er helemaal geen klachten.
Er is geen bewijs dat gewichtstoename endometriose verergert.
Andere klachten die kunnen ontstaan door het litteken van een keizersnede zijn: Pijn aan je schaamlippen of rondom je schaambot wanneer je opstaat. Pijn bij gemeenschap. Het gevoel dat je je buikspieren niet aan kunt spannen.
Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen. Ook neemt de kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap toe.
Symptomen van verklevingen in de baarmoeder
Als de binnenwand volledig verkleeft, wordt een vrouw niet meer ongesteld. Een pijnlijke menstruatie kan ook een kenmerk zijn van verkleving. Niet zwanger kunnen worden (onvruchtbaarheid ofwel infertiliteit) en herhaalde miskramen zijn andere mogelijke symptomen.
Endometriose is een chronische aandoening en de behandeling ervan geeft wel verlichting van de klachten, maar meestal geen blijvende genezing. De gynaecoloog bespreekt de behandelingsopties met de patiënt. Dit is afhankelijk van de klachten, de ernst van de endometriose en of er sprake is van een kinderwens.
Ongeveer 6 tot 8 maanden na het ontstaan neemt het litteken iets af in omvang en roodheid, en ontstaat een stabiele fase. Dit hele proces kan tot twee jaar duren.