Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Houtsoort 1: teak
Door de dichte structuur en de natuurlijke oliën is teak de meest populaire houtsoort voor tuinmeubels. Het hardhout veroudert in stijl, is robuust, verandert niet van vorm en is bestand tegen verwering en water, mits je het jaarlijks goed in de olie zet.
Voor de beste duurzaamheid zijn met name hardhoutsoorten als Acacia, Robinia en Eucalyptus uitermate geschikt voor tuinmeubels. Allen zijn zeer sterk en hebben een lange levensduur. Ook het veelgebruikte eiken is een goede keuze.
Populier, els en spinthout van den (vurenhout) en eik zijn het meest kwetsbaar. Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Welke typen hout kunt u gebruiken voor uw overkapping? Voor een overkapping kunt u verschillende soorten hout gebruiken. De meest gebruikte soorten hout voor tuintoepassingen zijn Douglas, Vurenhout of Grenenhout. De keuze voor je overkapping is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van de verschillende typen hout.
Hout voor buiten
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Zoekt u een voordelige houtsoort voor uw tuinscherm of tuinhek? Dan is geïmpregneerd hout een goede keuze. Het gaat dan meestal om vurenhout of grenenhout, wat onbehandeld niet duurzaam is. Door het impregneren wordt het duurzamer en gaat het gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.
Accacia hout heeft een lichte warme uitstraling, ideaal voor een frisse maar gezellige sfeer. Ook accacia hout gaat lang mee! Accacia is wel wat duurder dan teakhout, doordat acacia bomen niet zo groot worden (maar wel lang!) en iets meer onderhoud nodig hebben.
Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, zult u het hout moeten behandelen. Hiermee maakt u het hout geschikt voor buitentoepassingen en verlengt u de levensduur.
Het duurste plaatmateriaal van hout is ebbenhout. Dit materiaal is een duur materiaal omdat het hard en moeilijk te bewerken is. Het is ook erg duur om aan te schaffen. Ebbenhout wordt vaak gebruikt voor het maken van muziekinstrumenten, meubilair en kunstwerken.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Dit hout wordt veel gebruikt als tuinhout, maar kan ook voor binnen toepassingen worden ingezet. Onbehandeld douglas hout gaat tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven.
Eikenhout kan zowel behandeld als onbehandeld gebruikt worden. Gaat u eikenhout voor buitentoepassingen gebruiken? Dan raden wij aan het hout te behandelen, zodat u er extra lang van kunt genieten. Door middel van de juiste behandeling verlengt u de levensduur van het hout.
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond.
Omdat grenen vaak meer spinthout bevat dan douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen. Er is dus zeker een verschil tussen de duurzaamheid van douglas hout en grenen hout.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Kan je het douglas hout ook onbehandeld laten? Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan in onbehandelde staat.
Hoewel een houten overkapping goedkoper is, gaat hout minder lang mee dan aluminium. Gemiddeld heeft een houten overkapping een levensduur van 30 jaar. Dit is echter zeer afhankelijk van het type hout en het onderhoud.
Onbehandeld douglas hout gaat tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven. TIP! Voorkom houtrot en schimmel door gebruik te maken van een betonpoer.