De hedendaagse batterijen – die gemaakt zijn van lithium-ion en lithium-polymeer - hebben niet zo'n geheugen en slijten zelfs sneller wanneer je deze van 0% naar 100% laadt. De langste levensduur realiseer je uiteindelijk door de batterij tussen de 20% en 80% te houden. Liever in kleine beetjes opladen dus!
Je kunt twee eenvoudige dingen doen om de batterij te sparen, ongeacht wat je verder met je device doet: de schermhelderheid aanpassen en wifi gebruiken. Je kunt de batterij langer gebruiken wanneer je de schermhelderheid verlaagt of instelt dat de helderheid van het scherm automatisch moet worden aangepast.
Ga hiervoor naar Instellingen, Batterij en dan naarBatterijconditie. Hier ziet u bovenaan de Maximumcapaciteit. Indien deze op 85% of lager staat is deze toe aan vervanging. Onder de 80% krijgt u automatisch een Reparatie melding.
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
De chemische structuur van lithium-ion accu's verandert naarmate ze honderden laadcycli doorlopen. Het is daarom beter om op te laden tot 80% of 90%, te laten leeglopen tot zo'n 20% en daarna weer aan de lader te hangen.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Een batterijconditie van 70% wordt gezien als de ondergrens en dit is veelal het punt waarop de batterij vervangen hoort te worden.
Een iPhone-accu gaat na iedere oplaadcyclus achteruit. Één cyclus is het eenmalig opladen van 0 naar 100 procent. Hang jij je iPhone al aan de lader als deze nog 20 procent batterijlading over heeft? Dan duurt het iets langer dan één keer opladen voordat je accu een volledige cyclus ondergaat.
Bij normaal gebruik neemt de batterijconditie van een iPhone elke twee jaar met ongeveer 15% af. Na twee jaar is de batterijconditie dus gemiddeld 85% en kun je er nog eens twee jaar ongestoord mee vooruit, voordat de ondergrens van 70% wordt bereikt.
Een normale batterij is ontworpen om tot 80% van de oorspronkelijke capaciteit vast te houden bij 500 volledige oplaadcycli bij normaal gebruik.
Ga naar de instellingen van uw smartphone en selecteer 'batterij'. Hier ziet u vervolgens een lijst van veelgebruikte apps en hoeveel energie deze apps verbruiken. Sluit de apps die u tijdelijk niet gebruikt en verwijder apps die u voorlopig helemaal niet nodig heeft.
Dat meldt Apple op zijn website, ontdekte 9to5Mac. Zo het vervangen van de batterij van de iPhone 11, 12 of 13 straks 99 euro, waar dat nu nog 75 euro kost. Voor de iPhone SE stijgt de prijs van 55 naar 79 euro. Het vervangen van de iPad-accu kost vanaf 1 maart in de meeste gevallen 40 euro meer dan nu.
Volgens de normen van Apple verkeert elke iPhone met een batterijcapaciteit van 80% of hoger in optimale conditie.
Beste batterij: iPhone 13 Pro Max
Ben je op zoek naar de iPhone met de allerbeste accu van dit moment? Dan moet je bij de iPhone 13 Pro Max zijn. Deze heeft namelijk van de iPhones die op dit moment verkrijgbaar zijn de meeste accucapaciteit: 4352 mAh. Een flink deel van daarvan gaat naar het display.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Hoe kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps niet langer je accu leegtrekken? De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu.
Batterijconditie toont allerlei informatie met betrekking tot je iPhone-accu. Je ziet bijvoorbeeld de maximumcapaciteit van je batterij en de piekprestaties. Apple geeft je met deze functie meer inzicht in de conditie van je batterij, hoe je iPhone presteert en of je batterij vervangen moet worden.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken over het te lang doorladen van je batterij, want dat heeft je telefoon prima zelf in de gaten. Als je je iPhone altijd aan de lader legt voordat je gaat slapen, is deze na een paar uur al vol. Maar dat is niet erg.