De vogels sliepen gemiddeld 41 minuten per dag, in korte periodes. "Ze doen kleine dutjes van gemiddeld 12 seconden", zegt Niels Rattenborg. Tijdens deze dutjes blijft meestal één hersenhelft actief zodat de andere helft rust. Het actieve deel staat in contact met één oog.
Wadvogels, die schelp- en andere diertjes zoeken op de wadplaten, slapen als het hoogwater is en de platen onderlopen. Zodra het laagwater is worden ze weer wakker, dag of nacht. Uilen jagen veelal op dieren zoals muizen die actief worden in de schemering en nacht (juist om niet opgegeten te worden, maar dat terzijde).
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de schouderveren gestoken. De zangvogels, waaronder ook de Amerikaanse sijzen vallen, staan in hun slaap op een poot. De andere poot is opgetrokken onder de veren van de onderbuik. De zangvogels slapen meestal op een tak of stok.
Er zijn ook vogels die staand slapen, al is daar wel een andere reden voor. Hoewel zoogdieren vaak staand slapen als bescherming tegen roofdieren, slapen vogels rechtop wanneer er geen comfortabele plek is om te gaan liggen. Ze knijpen hun pezen bij elkaar in een gesloten positie rond een tak.
Voor het eerst hebben onderzoekers bewezen dat vogels tijdens hun vlucht kunnen slapen. Het zijn echter maar korte dutjes. Sommige vogels maken lange trektochten en zijn dagen, weken of zelfs maanden op rij in de lucht te vinden.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Waarom vogels één been optrekken tijdens het slapen, heeft waarschijnlijk alles te maken met warmte. Een vogelpoot heeft nauwelijks isolatie: het is letterlijk vel over been. Via die naakte poten verliezen ze dus heel wat warmte, zeker als één van die poten dan ook nog eens in het water staat.
De vogeltrek is in volle gang! Wist je dat 90% van de vogels 's nachts vliegt? Met weerradars kunnen we de trek toch volgen en zijn er afgelopen dagen tientallen miljoenen trekvogels waargenomen! :D. Wilma Vanderspek and 13,550 others like this.
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Verlichting heeft echter meer gevolgen voor vogels. Zo raken vogels die 's nachts trekken in de war door verlichting. Door de felle lampen van bijvoorbeeld hoge kantoren of boortorens in zee, raken vogels verblind en vliegen zich dood tegen het verlichte object.
Vogels overnachten niet alleen op beschutte plekken tussen de struiken of in bomen. Ook van eventuele nestkasten maken zij graag gebruik. Vooral vogels als koolmees en pimpelmees maken in het winterseizoen graag gebruik van opgehangen nestkasten in de tuin.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus!
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Gierzwaluwen doen alles in de lucht – eten, paren en slapen. De eerste vier jaar van hun leven zijn ze zelfs alleen maar in de lucht. Alleen bij heel extreem weer gaan de vogels aan gebouwen of rotsen hangen.
Grote vogels maken gebruik van opwaartse warme lucht om op te zweven. Door rondjes te cirkelen in de kolom warme lucht winnen de vogels hoogte.
De Huismus blijft het hele jaar in de buurt van het nest, dat in de winter als slaapplaats gebruikt wordt. Het rommelige, overdekte nest wordt gemaakt van stro en twijgjes en wordt bekleed met zachte materialen zoals schapenwol, paardenhaar en vruchtpluis van paardebloemen.
Mannetjes parkieten kunnen vreedzaam samenleven
Toch is er van te voren niet te zeggen of twee mannetjes overeen zullen komen. Als u een parkiet uitkiest bij een kweker of dierenwinkel is de kans groot dat hij een kooi deelde met meerdere andere vogels. Deze situatie zal verschillen met de kooi die u thuis heeft.
Een bekend gezegde vertelt hierover: "Vliegen de zwaluwen hoog dan is het weer schoon en droog, vliegen ze laag, regen voor vandaag." Een heel betrouwbare weerspreuk.
2-0 - Dit betekend dat er 2 mannen te koop worden aangeboden en geen poppen. 0-2 - Dit betekend dat er geen mannen te koop worden aangeboden en 2 poppen. 5-3 - Betekend dus dat er 5 mannen te koop worden aangeboden en 3 poppen. Maar soms zie je ook 3 cijfers met streepjes er tussen staan.
Nooit drinken
Daar heeft een koala bijna nooit last van. Hij smult van de sappige blaadjes van een eucalyptusboom. Daar zit genoeg water in voor dit zoogdier. Drinken is daardoor niet nodig.
Ook bij ongewervelde diersoorten als schorpioenen, bijen en fruitvliegjes zien onderzoekers slaap: ze hebben elke dag periodes waarin ze nauwelijks bewegen en niet meer reageren op prikkels.
Wildlife in Australië - De fluffy quokka hopt altijd vrolijk rond met een big smile op zijn gezicht. Hij wordt daarom ook wel gezien als het schattigste en gelukkigste dier op Aarde.