Piepschuim heeft bijvoorbeeld een lagere dichtheid dan water en blijft dus drijven (zie de onderstaande afbeelding). Dit geldt zelfs als je een gigantisch stuk piepschuim van duizenden kilogram in het water zou leggen. Het omgekeerde is waar voor een stukje metaal.
Alle stoffen die een kleinere dichtheid hebben dan water blijven in water drijven. Alle stoffen die een grotere dichtheid hebben dan water zinken in water. Alle stoffen die dezelfde dichtheid hebben als water, zweven in water. Dit geldt niet alleen voor water, maar natuurlijk voor alle vloeistoffen.
Een groot, zwaar voorwerp zinkt naar de bodem en iets dat klein en licht is, blijft drijven.
Als iets lichter is dan water dan drijft het, als iets zwaarder is dan water zinkt het. Als je zout bij het water doet blijft een stuk klei even zwaar, maar wordt het water zwaarder (de dichtheid van het water wordt groter).
Je berekent de dichtheid of het soortelijk gewicht door de massa door het volume te delen. Dus: Het voorwerp drijft als: De dichtheid van het voorwerp kleiner is dan de dichtheid van de vloeistof. Het voorwerp zinkt als: De dichtheid van het voorwerp groter is dan de dichtheid van de vloeistof.
Je kunt twee verschillende soorten voorwerpen gebruiken: voorwerpen van massief materiaal, zoals hout en piepschuim, of holle voorwerpen, zoals een beker of een boot. Bij massieve voorwerpen is er het verschijnsel dat iets van hout altijd blijft drijven; niet alleen een klein blokje hout, maar ook een zware boomstam.
Dankzij de samenstelling en dus de verhouding lucht/polystyreen heeft tempex een zeer lage dichtheid die varieert van 15 tot ongeveer 40 kg/m3.
Deel je de massa (kg) van een stof door het volume (liter of m³), dan ken je de dichtheid. Een voorwerp drijft in een vloeistof als de dichtheid van de vloeistof groter is dan de dichtheid van het voorwerp. Als de dichtheid van het voorwerp groter is dan die van de vloeistof, dan zal het voorwerp zinken.
Een menselijk lichaam met water in de longen zinkt. Naarmate het lichaam ontbindt, ontwikkelen de bacteriën daarin gassen die het lijk terugsturen naar het wateroppervlak. Als een mens verdrinkt of een lijk in het water wordt gegooid, zal het lichaam in eerste instantie naar de bodem zinken als een baksteen.
Een boot of schip drijft, omdat de opwaartse kracht van het water even groot is als het gewicht van het schip. Het volume van het schip dat zich onder water bevindt, is in dat geval dus - volgens de wet van Archimedes - van die omvang dat een even groot volume water evenveel weegt als het volledige schip.
Waterlijken drijven gemiddeld 41 dagen in de Noordzee | @NFI.
Je kunt ook zeggen dat de dichtheid van zout water groter is dan de dichtheid van gewoon water. Het ei zinkt in gewoon water, omdat het ei zwaarder is dan water. De dichtheid van een ei is dus groter dan de dichtheid van water. Het ei blijft drijven in het zoute water, omdat het ei lichter is dan het zoute water.
Een leuk proefje waarmee kinderen kunnen ontdekken dat ze een ei kunnen laten drijven. Met zout water en een ei kun je een leuk proefje doen. Doe zout in het glas water en roer dit goed door, vervolgens doe je het ei in het glas. Je zult zien dat het ei blijft drijven.
Als een voorwerp een grotere dichtheid heeft dan de omringende vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. Als het een lagere dichtheid heeft, dan blijft het drijven. Piepschuim heeft bijvoorbeeld een lagere dichtheid dan water en blijft dus drijven (zie de onderstaande afbeelding).
Stoffen die slecht in water oplossen zijn apolair, hydrofoob of lipofiel (drie woorden voor hetzelfde begrip; foob = afkeer of angst hebben van, lipo = vetachtig).
Stoffen die oplossen in water zijn bijvoorbeeld suiker en zout. Zand of krijt daarentegen lossen niet op in water. Voor vloeistoffen is het ook zo, sommige lossen goed op in water (azijnzuur, ethanol), andere niet (olie, benzine). En ook gassen kunnen in water oplossen.
Een termijn 'na zoveel dagen is een karkas of lichaam gegarandeerd verdwenen' is niet zo eenvoudig te voorspellen. Zo waren varkens 1 en 2 op enkele botten na zo goed als verdwenen na 25 dagen. Varken drie daarentegen hield het veel langer vol: tot wel 133 dagen.
Een hoeveelheid water komt in de longen terecht, waardoor de longblaasjes beschadigd raken. Er ontstaat dan een zuurstoftekort in het lichaam. Als de hersenen een tijdje onvoldoende zuurstof krijgen, zal de persoon het bewustzijn verliezen.
Hoe ziet het eruit als iemand verdrinkt? Het hoofd komt maar net boven het water uit. Het hoofd is naar achteren gekanteld en de mond komt net boven het water uit. De ogen zijn wazig en leeg of de ogen zijn dicht.
De extra lucht maakt de dichtheid van de stoelgang lager, waardoor die in het toilet blijft drijven. Vaak zijn suikers en suikervervangers (aspartaam, sorbitol, xylitol, sucralose) de boosdoener. Mensen die erg veel vezels eten, krijgen ook sneller te maken met een drijvende stoelgang.
De dichtheid van water kan wel veranderen, namelijk door zout aan het water toe te voegen. 64 gram zout per liter water geeft een dichtheid van 1.064 kg/l. Er zit 300 liter in het bad, dus om de proefpersoon te doen drijven, moet je 19.200 gram = 19,2 kg (64 x 300) zout aan het bad toevoegen.
ijs is 0.9 g/cm3, walnoot is 0.5 g/cm3, steen is 2 g/cm3, dan zul je kunnen verklaren waarom het ijsblokje drijft in water en zinkt in alcohol.
Het piepschuim is niet verlijmd met bijvoorbeeld papier of plastic. Het is écht alleen piepschuim dat als vulmateriaal is gebruikt.
Is deze stof veilig? Producten van polystyreen zijn bij normaal gebruik veilig te gebruiken door baby's, kinderen en volwassenen.
Tempex is onderhoudsvrij. Het kan niet rotten en schimmelen. Daarnaast is het ongevoelig voor vocht. Omdat het niet vervormt of verweert, blijft de isolatiewaarde behouden.