Bij een jonge vette huid hebben ze een ronde vorm. Wanneer er een verslapte huid is als gevolg van het verouderingsproces, dan krijgen ze een ovale vorm. Omdat talgklieren gelokaliseerd zijn op plaatsen met haar, gebruiken de talgklieren de haarfollikels vaak als afvoerbuis van hun afscheidingsproduct (talg).
De talgkliercyste ziet er uit als een ronde zwelling, waarvan een deel onder de huid zit. In het midden daarvan is soms nog een puntje te zien, het gaatje van het oorspronkelijke haarzakje. De cysten kunnen heel groot worden, soms wel meer dan 5 cm groot. Het kan er 1 zijn maar ook meerdere.
De kenmerken van een verstopte talgklier
Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje of een opgezwollen talgklier, eventueel met een zwart stipje bovenop. Deze talgbultjes kunnen geen kwaad, zolang ze niet gaan ontsteken.
Een talgkliercyste kan geen kwaad. Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten.
Talg is een olieachtige en wasachtige substantie dat op je huid zit. Het wordt meestal geproduceerd op je gezicht of hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op je lichaam voorkomen. Je handpalmen en de onderkant van je voeten zijn uitzonderingen.
Deze verstopping ontstaat meestal doordat oude huidcellen zich ophopen in de afvoer van je talgklier. Hierdoor kan je klier het talg dat hij produceert niet meer kwijt. Je lichaam probeert dit vocht af te schermen door om het talgkliertje een wand te maken. Hierdoor ontstaat een met vocht gevulde holte, een cyste.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
Talgklieren in andere delen van de huid dan het ooglid
Op andere plekken van de huid zitten ook talgklieren, behalve op de binnenkant van de handen en de voetzolen. De meeste talgklieren komen voor op het hoofd en de nek. En in de T-zone van het gezicht (voorhoofd, neus en kin).
Nee atheroomcyste kan niet vanzelf weggaan, soms verminderd het iets en lijkt het zo maar dan komt terug hij later terug en kan leiden tot een ontsteking van talgklier en infectie.
Testosteron neemt vaker de overhand, waardoor de talgproductie omhoog gaat en de huid vetter wordt. Daarnaast reiken vrouwen tijdens hun menstruatie vaak naar chocolade, snoep en vette snacks, wat weer leidt tot een hogere talgproductie. Sommige medicijnen hebben puistjes en een vette huid als bijwerking.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
U kunt ontstoken haarzakjes, talgklieren en zweetklieren herkennen aan: Een kleine zwelling die rood of paars kleurt en pijnlijk en warm aanvoelt. In eerste instantie lijkt deze zwelling op een beginnende puist. De zwelling groeit en er kan een holte ontstaan waar pus in zit.
Dit is noodzakelijk voor onze huid. Het zorgt er namelijk voor dat de huid niet uitdroogt en het beschermt tegen infecties door bacteriën en schimmels. Maar soms raakt een talgklier verstopt. Dode huidcellen, zweet en talg hopen zich dan op en er ontstaat een bolletje.
Bij een jonge vette huid hebben ze een ronde vorm. Wanneer er een verslapte huid is als gevolg van het verouderingsproces, dan krijgen ze een ovale vorm. Omdat talgklieren gelokaliseerd zijn op plaatsen met haar, gebruiken de talgklieren de haarfollikels vaak als afvoerbuis van hun afscheidingsproduct (talg).
Het verwijderen van een talgkliercyste duurt ongeveer 5 tot 20 minuten. De plastisch chirurg tekent welk klein deel van de huid weggehaald zal worden in combinatie met de cyste. Vervolgens wordt een verdovende vloeistof met adrenaline ingespoten. De adrenaline zorgt ervoor dat het bloeden wordt beperkt.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
Het beste wat je kunt doen om talgkliercysten te voorkomen is om je huidverzorgingsroutine goed af te stemmen op je huidtype, van vet tot gecombineerd of gevoelig. Hiernaast wordt blootstelling aan de zon gelinkt aan de ontwikkeling van Sebaceous Hyperplasia.
In tegenstelling tot een puistje kun je deze dus niet uitknijpen. Probeer daarom niet zelf de cyste te verwijderen. Je loopt hiermee het risico dat de cyste ontstoken raakt en dat kan voor veel pijn zorgen.
Een cyste kan door middel van een punctie worden leeggezogen. Een dunne naald wordt in de cyste gebracht, waarna het vocht uit de holte wordt gezogen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen kan een cyste zich opnieuw vullen.
Voor een huid in topconditie zijn verschillende vitamines nodig. Zowel vitamine A, C, D, E én B zijn daarbij belangrijk. Om de talgproductie te remmen is vooral voldoende vitamine D en A belangrijk. Vitamine D voorkomt ook dat poriën worden geblokkeerd en een onrustige huid in het gezicht ontstaat.
De lederhuid
Deze laag bestaat uit bindweefsel. In de lederhuid bevinden zich zweetklieren, haarwortels, talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden.
De lederhuid bevat duizenden kliertjes die talg maken. Deze talgklieren zitten overal in de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Talg is een mengsel van allerlei vettige stoffen. Het houdt de huid soepel en beschermt tegen uitdroging.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Hoe ziet een atheroomcyste eruit ? We zien één of meerdere 0,5 tot 3 cm grote ronde tot ovale, wat harde huidkleurige gezwelletjes, die meestal goed begrensd en verschuifbaar zijn ten opzichte van het onderliggende huidweefsel.
Aan de binnenkant van het ooglid ziet een chalazion er grijs uit. Soms barst een hagelkorreltje vanzelf open. De inhoud die dan naar buiten vloeit, is wit en gelei-achtig. Een chalazion kan geen kwaad, maar het kan wel op je oog drukken, je zicht belemmeren en irritatie veroorzaken.