Ook wordt regelmatig de rookgasafvoer van voormalige gaskachels gebruikt terwijl die niet geschikt is voor houtgestookte apparaten, zoals pelletkachels. Het blijkt dat mensen vaak stoken met de verkeerde pellets waardoor te veel houtresten achterblijven in het rookkanaal en een schoorsteenbrand op de loer ligt.
Een pelletkachel kan niet zonder meer op een bestaande schoorsteen worden aangesloten. Door de sterke condensvorming in het afvoerkanaal moet de schoorsteen van binnen altijd bekleed worden met een RVS kanaal.
Een pelletkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen is geen probleem. Let er wel op dat de schoorsteen NIET GROTER mag zijn dan ø 150 mm. De afvoer mag NIET VAN ALUMINIUM zijn omdat de rookgassen aluminium weg kunnen vreten.
Een pelletkachel brandt beter als de rookgas-afvoer minimaal 150 cm verticaal aangelegd wordt. Aan te raden is dat de afvoer ca. 2 meter omhoog gaat in de kamer, daarna naar buiten door de muur met dubbelwandig. 2 meter omhoog, gemeten vanaf de vloer, dan is er minder kans op teveel tegenwind.
Kan de pelletkachel ook in de nacht blijven branden? U kunt de pelletkachel 's nachts laten branden, mits er voldoende pelletkorrels in het reservoir aanwezig zijn. De temperatuur kunt u voor de nacht een paar graden lager instellen, zodat de ruimte(s) op temperatuur blijven.
De temperatuur van de rookgassen van een pelletkachel zijn gemiddeld 100-150 graden Celsius, al onze pelletkachels zijn uitgerust met een beveiliging; indien de rookgastemperatuur een waarde > 220 graden Celsius bereikt slaat de kachel uit.
Het Eco design houd in dat de uitstoot eisen strak staan en de kachel voorzien moet zijn van een Ecolabel waar de toestellen van AAA ECO BV allemaal aan voldoen, deze regel is voor nu doorgeschoven naar 2022 dus voorlopig gaat het nog allemaal zoals het gaat maar zijn wij wel voorbereid!
Wanneer u een pelletkachel in huis heeft, is het sterk aan te raden om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Gebruikt u de kachel het hele jaar door? Laat de schoorsteen in dat geval eens per half jaar schoonvegen. Zo bent u ervan verzekerd, dat u de kachel veilig kunt blijven gebruiken.
Maar de geur overlast die van een palletkachel afkomt is doorgaans niet minder. Dat betekent dat u behoorlijk veel last kunt hebben van buren met een pelletkachel. Niet alleen de geur kan uw woongenot flink aantasten, ook de concentraties fijnstof die vrijkomen zijn van invloed.
Ook een pelletkachel heeft lokaal een negatief effect op de luchtkwaliteit.” Tegen 2050 wil Europa vrij zijn van fossiele brandstoffen, en ook het verbranden van hout als biomassa moet fors verminderen. “Met het oog op de toekomst is een pelletkachel dus sowieso geen blijver”, zegt Van Evercooren.
Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een pelletkachel? Ja, voor het plaatsen van de rookgasafvoer van een pelletkachel heb je een zogenaamde omgevingsvergunning nodig. Die kunt uzelf of de installateur aanvragen via www.omgevingsloket.nl of via de website van uw gemeente.
De temperatuur van de rookgassen van een pelletkachel zijn gemiddeld 100-150 graden Celsius, al onze pelletkachels zijn uitgerust met een beveiliging; indien de rookgastemperatuur een waarde > 220 graden Celsius bereikt slaat de kachel uit.
Bij de opstart zal je altijd even een rookpluim zien, dat komt omdat er op dat moment onvolledige verbranding is. Na de opstart regelt de kachel de aanvoer van brandstof en lucht en zou dan optimaal moeten branden. Je kan dan na een paar uur branden aan de kleur van de brandkamer zien of de kachel goed brand.
Allereerst moet de kachel tenminste twintig centimeter van alle wanden af staan. Maar de ene kachel is de andere niet en de ene kachel wordt ook warmer dan de andere. Dus kijk vooral ook even de handleiding er op na wat deze zegt over de minimale afstand tot de muur.
Pelletkachel heeft een goede afvoer nodig
Wat betreft de afvoer hebben pelletkachels vaak voldoende aan een eenvoudig afvoerkanaal van 80mm. Hierdoor is het plaatsen gemakkelijker. Een pelletkachel heeft een rendement van 85%, wat vaak hoger is dan het rendement van een houtkachel.
Dubbelwandige kachelpijpen hebben de functie om met behulp van aanwezige isolatie de afstand tot brandbaar materiaal te minimaliseren. Rookgassen kunnen op die manier, nadat ze het merendeel van de warmte afgegeven hebben, veilig door een uitmonding in uw huis naar buiten geleid worden.
Voor de pelletkachels en haarden geldt hetzelfde als bij de houtkachels- en haarden, ook hier is het niet mogelijk om dit zonder afvoer te doen. Bij de pelletkachels en haarden komen er ook verbrandingsgassen vrij die afgevoerd moeten worden.
Door een externe lucht aansluiting te maken in de gevel naar buiten of door de vloer naar de kruipruimte haalt de pelletkachel de benodigde zuurstofrijke lucht niet meer uit de ruimte waarin de pelletkachel geplaatst is.
Het bouwbesluit in Nederland vereist bij pelletkachels een rookkanaal dat ten minste boven de dakrand uitsteekt. Het is een misverstand dat pellethaarden (ondanks dat dit soms in een buitenlandse handleiding vermeld wordt) in Nederland mogen worden geplaatst middels een uitmonding direct door de gevel.
Heb je toch schoorsteenbrand gehad? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een opstalverzekering hebt. De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de schade die is ontstaan door de brand. Helaas wordt rook- en roetschade niet altijd vergoed als dit het gevolg is van het gebruik van een open haard of kachel.
Afvoer in een bestaande schoorsteen
Een pelletkachel kan je ook op een bestaande schoorsteen aansluiten. Belangrijk is dat de schoorsteen trekkend en aan de binnenzijde voldoende schoon en glad is. Ook hier kunnen bochten in de schoorsteen tot problemen leiden.
Is het kuisen van mijn schoorsteen wettelijk verplicht? Het is wettelijk verplicht om je kachel of open haard minstens 1 keer per jaar schoon vegen. De opkuis voor de centrale verwarming gebeurd door de EPB-controle en dat vind 1 keer om de 2 jaar plaats.
Hoe lang doe je met 15 kg pellets? Hoe lang u doet met een zak van 15 kg pellets ligt natuurlijk ook een beetje aan het rendement van uw kachel. Gemiddeld kunt u met een zak van 15 kilogram pellets ruim 10 uur stoken. Voor een zak van 15 kilo betaalt u gemiddeld tussen de 8 en 10 euro.
In vergelijking met andere brandstoffen is de prijs van pellets lang voordeliger gebleven. Maar met de gezondheidscrisis is de prijs van klassieke brandstoffen ingestort en per kWh zijn pellets duurder geworden dan gas of stookolie. Twee ton pellets bevatten evenveel energie als ongeveer één ton stookolie of 1 m3 gas.
Elk jaar of na 1200 uren branden dient de pelletkachel een compleet onderhoud te ondergaan, dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Hierbij dient de kachel volledig gedemonteerd te worden waarbij de warmtewisselaar en rookkanalen schoongemaakt moeten worden.