Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Gewone kaarsen zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Geurkaarsen hebben dezelfde functie, maar verspreiden ook nog eens een fijne geur in je huis. Iedere geur zorgt weer voor een andere vibe binnen je interieur. Zo werken sommige geuren rustgevend, zoals een bloemige geur.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
Dat komt vooral door de rook die ze bijna onvermijdelijk inademen. Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide. Door die onvolledige verbranding ontstaat een walm waar onder andere fijnstof in zit.
Kaarsen van bijenwas produceren geen rook of roet, dus ze kunnen veilig binnenshuis worden gebruikt. Kaarsen van bijenwas worden niet beschouwd als schadelijk voor mens of dier. Ze bevatten geen gifstoffen of kankerverwekkende stoffen, dus ze zijn veilig voor gebruik in de buurt van kinderen en huisdieren.
Kaarsen met sojawas
Kaarsen op basis van sojawas bevatten geen giftige stoffen en produceren een stuk minder roet dan kaarsen met paraffine. Zulke kaarsen smelten langzamer en gelijkmatiger, en gaan dus een stuk langer mee.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Kaarsen hebben als brandstof kaarsvet én zuurstof. Dit betekent dat er zuurstof wordt verbruikt als er kaarsen branden. Nu zal u dit niet snel merken bij het branden van één waxinelichtje. Wel wanneer er veel mensen in goed geïsoleerd huis zijn en er ook veel kaarsjes branden.
Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie. De dampen en stoffen die vrijkomen als je zo'n gezellig lichtje aansteekt zijn helaas niet erg gezond voor je..
De IKEA kaarsen worden gemaakt van stearine, paraffinewas en / of plantaardige was.
Sojakaarsen bevatten geen paraffine waardoor er tot maar liefst 90 % minder roet vrij komt dan bij een standaard paraffine kaars. Daarnaast kennen sojakaarsen als groot voordeel dat de was van de kaars eenvoudig te verwijderen is wanneer er gemorst is.
Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten.
Wat zit er achter? Voor vuur is zuurstof nodig. Zuurstof zit in de lucht. Als je de kaars afdekt met een pot, kan er geen verse zuurstof bij en zal de vlam doven.
Door het kapje dicht boven de vlam te houden dooft de vlam, doordat er een zuurstoftekort ontstaat. Veel kaarsendovers hebben een speciaal fantasie-ontwerp, zelfs in de vorm van bustes, dieren en van verschillend materiaal.
Dit klinkt misschien heel cliché, maar het is zeker waar. Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af.
De onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van kaarsen, omdat er bij de verbranding fijnstof vrijkomt. Met fijnstof worden alle stofdeeltjes in de lucht bedoeld. Dit kan schadelijk zijn voor je longen. Fijnstof komt bijvoorbeeld ook vrij als je een sigaret rookt, een open haard aansteekt of kookt op gas.
Uiteraard bepaalt de dikte en de lengte wel de houdbaarheid van de kaars. Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen.
HEMA kaarsen zijn gemaakt van de beste kwaliteit paraffine.
De brandende lont met een stokje of pincet in het hete kaarsvet buigen is uiteindelijk de beste manier om een kaars te doven. Hierbij komt geen walm vrij. In principe hoeft u het stokje niet schoon te maken. Gebruikt u een pincet, dan kan hier wat kaarsvet op komen.
Dankzij het gebruik van de beste grond- en geurstoffen roeten de Bolsius kaarsen niet zwart en walmen of roken ze niet. Ook met het aantal branduren en de brandzekerheid zit het goed. De lonten van de kaarsen en theelichtjes, ook wel kaarsenpitten genoemd, zijn zo gevlochten dat ze een mooie schitterende vlam geven.
De theorie is – kort samengevat – dat de aardewerken bloempot de hitte van de waxinelichtjes als het ware absorbeert en vervolgens verder uitstraalt. 'Groter verwarmd oppervlak = grotere actieradius = meer warmte', als het ware.
Het is ook niet gezond, omdat er in veel waxinelichtjes petroleum zit, wat de lucht kan vervuilen. Hou het dus bij een bloempot kachel voor incidentele lokale warmte, zoals voor naast de bank. En let er bij het aanschaffen van waxinelichtjes op dat je voor zo natuurlijk mogelijke materialen gaat.
Nu is er gelukkig goed nieuws: er bestaan kaarsen die een stuk duurzamer zijn. Al langere tijd zijn er kaarsen van bijenwas (was die wordt geproduceerd door honingbijen) te koop, maar ook kaarsen van sojawas zijn flink in opkomst. Gemaakt van de olie van sojabonen dus.
Duurzamer zijn kaarsen van plantaardige was, bijvoorbeeld van koolzaad, kokos, lijnzaad en soja. Het is dan wel belangrijk dat je kunt achterhalen of deze producten op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld. Wat dat betreft zijn bijenwaskaarsen een hele goede optie, gemaakt van de was van verlaten honingraten.
Kaarsen uit bijenwas hebben gezondheidsvoordelen; ze zijn niet schadelijk en reinigen zelfs de slechte partikels uit de lucht tijdens het branden; ideaal voor mensen met allergieën of astma.
Het is inderdaad zo dat je iets minder stroom verbruikt, maar bespaar je ook werkelijk? Kaarsen kosten al gauw 30 cent of meer per stuk en hebben zo'n 8 - 10 branduren. Voor 3 cent per uur heb je dus een brandende kaars die redelijk wat licht geeft.