Probeer friszure producten zoals ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel en tomaat. Bij gevoelige slijmvliezen kunnen deze producten echter te scherp zijn. Door melkproducten wordt er niet meer slijm geproduceerd, maar ze kunnen wel een plakkerig of slijmerig gevoel in de mond geven.
Een banaan is rijk aan vitamine C en bevat weinig zuren, zodat er geen extra irritatie in je keel ontstaat. Top het af met wat honing, een theelepel kaneel en een beetje gember.
Vermijd zoete melkproducten
Beter van niet. Zoete zuivelproducten houden het slijm vast in je keel, hierdoor moet je vaker slikken. Gevolg: nog meer keelpijn. Je mag wel kwark, yoghurt en karnemelk nemen, omdat zure zuivelproducten geen kwaad kunnen (geen extra slijmvorming).
Zo heeft honing een bacterie- en schimmelremmende werking: ideaal als je last hebt van keelpijn of een verkoudheid. Honing legt bovendien een beschermend laagje in je keel, waardoor je minder last hebt van irritatie. Een lepeltje honing is dus een prima huismiddel tegen keelpijn.
Veel koffie, alcohol en sterke zwarte thee drinken. Koffie en thee en ook alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen. Dat draagt niet bij aan het herstel van je keelpijn. Door het uitdrogen van het slijmvlies kan het beschermende laagje zijn werk minder goed doen.
Een hoestdrank of tijmsiroop kan ook helpen om de keel te verzachten. Bijvoorbeeld van Bisolvon of Daro. Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost.
's Nachts lig je en kan slijm moeilijker weglopen uit je keel. Vaak worden keelklachten als hoesten hierdoor 's nachts erger. 's Ochtends kun je soms wakker worden met een hele droge mond en keel. Je hebt dan 's nachts door je mond geademd, omdat je neus verstopt zat misschien.
Heb je last van keelpijn? Zuig dan voordat je gaat slapen op een keelsnoepje, zuurtje of dropje. Hierdoor maak je extra speeksel aan en dat verzacht de keel(pijn).
De deelnemers rapporteerden tijdens de kiwiperiode minder verkoudheidssymptomen. Keelpijn nam af van 5,4 naar 2,0 dagen en hoofdverkoudheid van 4,7 naar 0,9 dagen in vergelijking met de banaanperiode. Het eten van de gele kiwi leidde ook tot hogere concentraties van vitamine C en antioxidanten in het bloed.
Yup. Waterijs zorgt voor verkoeling en verdooft al doende de pijn. Let wel dat je stuk ijs geen citroen, suiker of zuivel bevat, want die kunnen je keel juist meer irriteren.
Overslaan omdat: Je hoest of een zere keel hebt. Waarom je je er rotter door voelt: Sinaasappelsap is vaak verfrissend. Maar wanneer je griep hebt of keelpijn, kan het je keel nog gevoeliger maken. 'Sinaasappelsap bevat citroenzuur, wat je ontstoken keel nog meer irriteert,' zegt geneeskundedocent Taz Bhatia.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Thee is een perfecte warme drank om te drinken bij griep of verkoudheid. Het drinken van thee helpt keelpijn te verzachten en heeft antibacteriële eigenschappen die snel kunnen helpen bij verkoudheid. Kruidenthee en echte theeën kunnen helpen je verkoudheid en griep te kalmeren.
Ja, wanneer een keelontsteking wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, dan is het besmettelijk. Heb jij last van een keelontsteking die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie? Dit kun je doen om de besmettingskans zo klein mogelijk te maken: Houd voldoende afstand.
Tip 2: Zuig op een dropje of een zuurtje
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten.
Het advies is regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen. Dat kan volgens de gezondheidssite helpen allemaal goed helpen tegen de pijn. Als je veel pijn hebt, kun je een paracetamol nemen. Veel mensen gebruiken hoestsiroop en keelpastilles om op te sabbelen.
Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een 'snoepje' zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een 'snoepje' in je mond!
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Je longen gaan zich anders "plooien" wanneer je ligt. Als je zit, staat of loopt is dit niet het geval. Als je zit of staat zit het vocht onderin je longen wanneer je verkouden bent. Zodra je gaat liggen loopt dat vocht langs de wand van de longen omhoog, en ga je dus hoesten.
Meestal gaat de keelpijn vanzelf over binnen 7 à 10 dagen, ook als de infectie te wijten is aan een bacterie.
Bij keelpijn is de oorzaak een ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of de amandelen, bij keelontsteking is die ontsteking erger en zien de amandelen er rood en gezwollen uit. Op die gezwollen plekken zijn dan vaak ook witte puntjes zichtbaar.
Hoe vaak spoelen
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn is het goed vaker te spoelen. U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen is (ook bij langere toepassing) volstrekt gevaarloos.
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.