Hoe meer bindmiddel, hoe beter de kwaliteit van de verf. Testen doe je door ongeveer 30 seconden met een doekje met alcohol te wrijven op het oppervlak. De meeste van dit type muurverven zullen dan oplossen.
Hoe het werkt? Verwijder de sluitzegel, knijp in de tester totdat er verf vrijkomt op de roller, breng de verf vervolgens aan op de muur, breng één a twee lagen aan en beoordeel de kleur na het drogen. Piece of cake! Fijn ook: je kunt zo'n 72 kleuren testen met de Kleurtester dus zoveel kleuren testen als je wilt.
De meest geavanceerde manier om een kleur te achterhalen, is met behulp van een speciaal sensor-apparaat, zoals de Sikkens Color Sensor. Dankzij de Sikkens Color Sensor kun je exact de kleurcode achterhalen. De sensor is namelijk veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een smartphone camera.
Maak de doek een beetje nat met spiritus en wrijf vervolgens over het oppervlakte. Na ongeveer 30 seconden kunt u het resultaat bekijken. Laat de verf af op uw doek? Dan heeft u te maken met acrylaatverf of wel een verf op waterbasis.
Flexa heeft voor types zoals ik 😉 een kleurtester ontwikkeld. Dat is 30 ml verf met een geïntegreerde verfroller waarmee je ongeveer één vierkante meter verf op de muur kan aanbrengen. Enorm handig! Zo kun je exact zien hoe de kleur op je muur staat.
Om te weten te komen of een bestaande aflak/vernis overschilderbaar is met een 2-componenten polyurethaan product van International kunt u deze eenvoudige test doen. Plak een met Thinner No. 9 gedrenkte doek op het geschilderde oppervlak en laat dit 24 uur zitten.
Verwijder eerst de slecht hechtende verflaag om vervolgens het oppervlak te ontvetten om vuil en vet te verwijderen. Vuil en vet zorgen voor onthechting van de verf, een effect dat nog eens versterkt wordt als je voor het reinigen al de ondergrond schuurt. Doe dit daarom altijd pas na het schoonmaken.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
ColorSay. Deze app herkent de kleur van een voorwerp waar je de camera op richt en spreekt die kleur uit met de geïntegreerde Nederlandse stem.
Door middel van een 6-cijferige codering worden de kleuren naar hun basiseigenschappen, kleur, verzadiging en helderheid gerangschikt. Telkens twee cijfers van deze codering staan daarbij voor de verzadiging en de helderheid, de kleur wordt daarentegen door een combinatie van letters en cijfers aangeduid.
De PPG Colour Reader (kleurenscanner) is een klein en gebruiksvriendelijk apparaat dat een kleur meet en de kleurcode en (eventuele) kleurnaam weergeeft. De scanner werkt met een app die je kan installeren op je smartphone of tablet. De scanner werkt op een Apple (iOS) en Android besturingssysteem.
U kunt dit zelf vaststellen door met een vochtige doek over de verflaag te gaan. Wanneer er poeder op het doekje achterblijft, betekent dit dat de verf niet meer goed hecht en dat het tijd is voor een nieuwe laag.
De Sikkens Alphacryl Pure Mat SF is volgens de consumentenbond uitgeroepen tot de beste muurverf van 2021.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Bij goed hechtende verflagen zal geen van de kruispunten van de sneden loslaten. Als de hechting echter te wensen overlaat dan zal langs de randen en/of kruispunten van de sneden de coating loslaten. Door middel van de getallen 0 - 5 wordt de hechting aangegeven waarbij 0 duidt op een perfecte hechting.
Of je gebruik wil maken van een 1- of 2-componentensysteem is afhankelijk van de ondergrond waarop je de verf wil aanbrengen en jouw persoonlijke voorkeur. Een stelregel is dat eencomponentenverf wel over tweecomponentenverf kan, maar andersom niet.
Verf en lak betekenen in principe hetzelfde. Hiermee wordt de hechtende en beschermende kleurcoating bedoeld voor op hout-, metaal- of kunststof ondergrond. De vakschilder gebruikt meestal de term “lak” of “aflak”.
Doorgaans komt dit neer op 4 tot 24 uur per laag (2 lagen op 1 dag zetten lukt meestal prima). Bij keuze van de snellere versie (impregneer of coating) heeft u een potlife van +/- 5 uur maar een droogtijd van +/- 20 tot 90 minuten.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'. Rol tot slot van boven naar beneden.