In India, Pakistan en Indonesië wonen de meeste mensen die nog nooit van het evangelie hebben gehoord. Wereldwijd zijn er volgens cijfers van de Amerikaanse organisatie Joshua Project 3,2 miljard 'onbereikten'. Dat is zo'n veertig procent van de wereldbevolking.
Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19 pct van de bevolking zich nog religieus noemt. 78 pct van de bevolking is ongelovig of overtuigd atheïst. Daarna volgen de Tsjechische Republiek waar nog slechts 23 pct religieus is en Nederland met 26 pct.
Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper. Noorwegen en Zweden volgen op gepaste afstand met respectievelijk 43 en 42 procent.
voor het eerst waargenomen in Friesland en Groningen, en is sindsdien steeds verder toegenomen. Vanaf 1999 neemt de kerkelijkheid in Nederland in vrijwel alle provincies verder af. Groningen telde met 37 procent in de periode 2004–2008 de minste kerkelijken, Limburg de meeste (82 procent).
Godsdienst is een geloof beleden binnen een bepaalde (kerk)gemeenschap. De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent).
Wie heeft animisme bedacht? Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden.
Wereldwijd welvaartsevangelie
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Nederland is geen gelovig land meer. Atheïsten en agnosten vormen inmiddels een meerderheid onder de bevolking. Religieuze groepen zijn nu minderheden in Nederland. Daarmee is voor de meeste mensen de zoektocht naar zingeving en zelfverwezenlijking een individuele zaak.
Zo'n 58 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder hangt geen religie of geloofsovertuiging aan. Dit aantal was in 2010 nog minder dan de helft, 45 procent. In 2020 rekende 55 procent van de Nederlanders zich niet tot een religie of geloofsgroepering.
Iets meer dan de helft van de aanhangers is katholiek. Verder is 37 procent protestants en 12 procent oosters-orthodox. Een op de honderd christenen behoort tot een kleine denominatie als het mormonisme of de Jehovah's Getuigen.
Meest religieus
De meest religieuze regio's zijn Afrika (86 procent) en het Midden-Oosten in combinatie met Noord-Afrika (82 procent). Het meest religieuze land ter wereld is Thailand (94 procent), gevolgd door Armenië (93 procent), Bangladesh (93 procent), Georgië (93 procent) en Marokko (93 procent).
Het rooms-katholieke geloof is wel de grootste stroming in Nederland, gevolgd door het protestantisme.
Brazilië telt de meeste katholieken ter wereld. De afgelopen decennia komt een ander christelijk geloof op, met een grote invloed in de Braziliaanse samenleving én politiek. In de laatste volkstelling van 2010 bleek 65% van de bevolking katholiek en 22% protestant.
Sint Pietersbasiliek, Vaticaanstad
Een van de mooiste kerken en kathedralen ter wereld is gevestigd in Vaticaanstad, bij de stad waar alle wegen naartoe leiden, Rome. De katholieke kerk is gebouwd tussen 1506 en 1626 in de Renaissance op de plek waar paus Petrus begraven is.
De Kleine Metropolitaan is waarschijnlijk de kleinste kerk ter wereld en staat in de Griekse hoofdstad Athene. Het bouwwerk is 7,5 meter breed en 11,5 meter lang. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd, in opdracht van Michael Choniates, de toenmalige bisschop van Athene.
De Gereformeerde Gemeenten telden op 1 januari van dit jaar 107.858 leden, 73 minder dan het jaar daarvoor. Het ledental van het kerkgenootschap, dat 150 lokale gemeenten telt, groeide de afgelopen decennia al steeds minder snel. In 2018 werd voor het eerst een lichte daling genoteerd.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De bible belt verwijst naar een geografische strook die loopt van het westen van Overijssel naar Zeeland. In dit gebied wonen relatief veel bevindelijk gereformeerden.
De ranglijst laat over het jaar 2016 een toename zien van de druk op christenen. Van de vijftig onderzochte landen scoren er tweeëndertig hoger dan het jaar ervoor. Volgens het onderzoek worden van de 2,48 miljard christenen wereldwijd, er minimaal 215 miljoen vervolgd. Dit komt neer op één op de elf christenen.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center, waarover het christelijke opinieweekblad Tertio bericht. Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats. Beide religies zullen de komende decennia verder groeien.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Van alle Nederlanders is zo'n 6% moslim, in 2050 is dat naar verwachting bijna 10%, met hoge concentraties in sommige stadsdelen.