U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Principe. De arbeidsduur van de werknemers mag niet meer zijn dan 8 uren per dag. Deze grens is vastgesteld voor werknemers die in het zesdagenstelsel werken. Onder bepaalde voorwaarden kan de grens wel verlengd worden.
Uw werknemer mag alleen meer dan 5 dagen per week werken als hij in een periode van 14 dagen minimaal 72 uur achter elkaar niet werkt. Deze periode is eventueel te splitsen in 2 perioden van minimaal 32 uur achter elkaar.
Werknemers van 18 jaar en ouder mogen maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. In een periode van 16 weken mag een werknemer gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken. Per week moet er ten minste sprake zijn van een rustperiode van 11 uur per dag.
Bij een werkdag van meer dan 10 uur, pauzeert u minimaal 45 minuten. U kunt deze pauze splitsen in meerdere pauzes van ten minste 15 minuten. Pauze is geen werktijd. Naast regels voor pauzes zijn er ook regels voor onafgebroken rusttijden per week of per 2 weken.
Overwerken is niet verplicht
In de wet staat niets over overwerk. Maar je werkgever kan en mag verwachten dat je soms overwerkt. We raden dus aan overwerk niet meteen te weigeren. Je werkgever laat je vast ook wel eens wat eerder naar huis gaan om een persoonlijke reden.
Met het recht op vrije arbeidskeuze mag u twee banen hebben. Dat betekent dat u bij meerdere werkgevers kunt werken, of uw baan kunt combineren met een eigen bedrijf.
Werk jij al langere tijd meer uren dan in je contract staat? Wanneer je al langere tijd meer uren werkt dan in je contract staat kun je je werkgever vragen om het aantal uren aan te passen. Doe je dat niet, dan mis je mogelijk loon als je ziek wordt en bouw je minder verlofuren op.
Op 10 november 2022 trad een nieuwe wet in werking die het recht erkent van werknemers om voor meerdere werkgevers tegelijk te werken. Wat daarbij wel geldt: het verbod op oneerlijke concurrentie ten opzichte van een werkgever en het behoud van het bedrijfsgeheim.
Pauze is niet alleen belangrijk, maar ook nog eens verplicht. Er staan regels over pauze in de wet. Je werkgever moet zich daaraan houden, maar jij ook. Afhankelijk van hoe lang je werkt, moet je 30 of 45 minuten pauze nemen.
Dat een werknemer eens een keer te laat komt, daar is niets aan te doen. Wanneer de werknemer echter regelmatig te laat komt op het werk, kan de werkgever besluiten om disciplinaire maatregelen te treffen. Die maatregelen lopen uiteen van waarschuwingen tot ontslag (op staande voet).
De maximale grens van 11 uren per dag en 50 uren per week mag niet worden overschreden. De werknemer kan tot 120 vrijwillige overuren per jaar presteren die recht geven op de betaling van het gewone overloon (50% voor de overuren gepresteerd in de week en 100 % voor de overuren gepresteerd op zondagen of feestdagen).
Mag een werknemer de middagpauze zomaar overslaan en doorwerken? Een pauze nemen is wettelijk verplicht zodra men meer dan zes uur werkt. De duur van de pauze wordt vastgelegd op het niveau van de sector of het bedrijf. Zijn er geen regels, dan duurt de pauze minstens een kwartier.
Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.
U moet minstens 12 uur per week werken of minstens een derde van het aantal uren van een voltijdse baan in een gelijkaardige functie. U bent toelaatbaar als vrijwillig deeltijdse werknemer. Dat betekent dat u voldoende (halve) arbeidsdagen en gelijkgestelde dagen bewijst.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Je medewerker kan maximaal 120 extra vrijwillige overuren per kalenderjaar presteren. Sectoren kunnen dit aantal verhogen tot maximum 360. Het aantal uren dat als vrijwillige overuren kan gepresteerd worden is tijdelijk uitgebreid onder de noemer 'Relance-overuren'.
Wat is beter: tijd voor tijd of uitbetalen? Of tijd voor tijd of uitbetalen beter is, hangt af van de situatie en de voorkeur van zowel werkgever als werknemer. Tijd voor tijd kan een goede oplossing zijn als werknemers graag meer vrije tijd willen en de werkgever bereid is hen die tijd te geven zonder extra kosten.
Pas wanneer je met je tweede baan boven die inkomensgrens van de eerste schijf komt, wordt het inkomen bóven €69.399 belast in de tweede schijf met een tarief van 49,5% (net als wanneer je voor 1 werkgever werkt dus). Je wordt met een tweede baan dus niet direct benadeeld en betaalt niet meer belasting over je inkomen.
Nee, het aantal banen of werkgevers dat je hebt is niet relevant voor het bepalen van de belasting die je moet betalen. Voor de berekening van de hoeveelheid belasting die je moet betalen, kijkt de Belastingdienst naar de hoogte van je totale (jaar)inkomen. Het aantal banen dat je hebt is daarvoor niet relevant.
Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.
Voorgaande kan betekenen dat een medewerker op een vaste vrije dag per week aanspraak kan maken, wanneer persoonlijke omstandigheden daartoe voldoende redenen geven en de mogelijkheden van de werkgever dit toelaten (gezien de huidige personeelsbezetting).
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.