Raketten bestaan al eeuwen. Ze zijn uitgevonden in China, meer dan 800 jaar geleden. De eerste raketten waren erg eenvoudig – een kartonnen buis vol met buskruit die aan een geleidestaaf werd vastgemaakt – vergelijkbaar met het vuurwerk dat we tegenwoordig kennen.
De eerste raketten
Rond het jaar 600 wisten ze al hoe je vuurwerk de lucht in kunt schieten. Vuurpijlen zijn eigenlijk kleine raketten. Eerst werden vuurpijlen gebruikt om de vijand schrik aan te jagen. Daarna gingen ze door met het ontwikkelen van vuurpijlen als wapens.
Pas op 4 oktober 1957 ging de eerste raket op weg naar de ruimte, met aan boord de Spoetnik. Dit was een kleine bol van 58 cm, met een radio aan boord, die radiosignalen naar de aarde stuurde. Het ruimtetijdperk was geboren.
1926. De Amerikaanse uitvinder en onderzoeker Robert H. Goddard lanceerde op 16 maart 1926 de eerste raket met vloeibare brandstof. De raket werd gelanceerd vanuit Auburn, Massachusetts, en bereikte in 2,5 seconden een hoogte van 12,5 meter.
2022 was een recordjaar voor de ruimtevaart met 180 succesvolle raketlanceringen naar een baan om de aarde. Dat is het meeste ooit, en 44 meer dan in 2021. Dat meldt Nature. De lanceringen werden gedomineerd door raketten van het Amerikaanse bedrijf SpaceX en van de Chinese overheid en bedrijven.
Een lichtjaar is dus geen eenheid van tijd, zoals de naam suggereert. Om precies te zijn is een lichtjaar gedefinieerd als de afstand die een foton zou afleggen in vrije ruimte, oneindig ver weg van elk zwaartekrachtsveld en magnetisch veld in één juliaans jaar (365,25 dagen van elk 86 400 seconden).
De Falcon 9, tevens van SpaceX, kost volgens Business Insider per lancering 62 miljoen dollar.
Het Space Launch System (SLS) van NASA nam met de introductievlucht op 16 november 2022 de titel krachtigste beschikbare raket over. SpaceX' eigen Starship zal op termijn die titel weer van SLS overnemen. Die raketten kunnen zowel meer vracht kunnen vervoeren als hogere snelheden behalen.
Benodigde snelheid om helemaal los van de aarde te komen: een slordige 40 000 kilometer per uur. Niks warp 9. Het snelste ruimtevaartuig ooit, de in augustus 2018 gelanceerde Parker Solar Probe, gaat (ging) niet veel harder dan zo'n 200 km per seconde (720 000 km/uur).
De brandstof: vloeibare waterstof 1.450.000 liter = 102.600 kg vloeibare zuurstof 540.000 liter = 614.400 kg De motoren werken 9 minuten. Er wordt maar liefst 7400 liter brandstof per seconde verbrand!
NASA treft voorbereidingen voor de lancering van zijn nieuwe draagraket: Space Launch System (SLS). De 100 meter hoge monsterraket vertrok gister van de bouwplaats naar het lanceerplatform. Met een gemiddelde 'topsnelheid' van 1,3 kilometer per uur werd de raket in bijna 12 uur vervoerd en legde daarbij 6,4 km af.
Raketten bestaan al eeuwen. Ze zijn uitgevonden in China, meer dan 800 jaar geleden. De eerste raketten waren erg eenvoudig – een kartonnen buis vol met buskruit die aan een geleidestaaf werd vastgemaakt – vergelijkbaar met het vuurwerk dat we tegenwoordig kennen.
De eerste en tweede man op de maan
Tien jaar laten realiseerden de Amerikanen met de Apollo 11, onderdeel van het Apolloprogramma van NASA, de eerste succesvolle bemande maanlanding.
Nederland heeft 4 Patriot-systemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment 3 systemen operationeel, het vierde exemplaar dient als reserve. Een van de maatregelen uit de Defensienota van 2022 is ook dit vierde systeem in bedrijf te stellen.
De vastebrandstofraket is het oudst en is uitgevonden in China, waar ook het buskruit vandaan komt. Het is bekend dat in het jaar 907 al raketten officieel als strijdmiddel door de Chinezen zijn gebruikt onder de naam vuurpijl. Omstreeks 1500 ging de eerste raketbestuurder, de Chinees Wan-Hu, de lucht in.
Na vijf bemande maanlandingen werd het Amerikaanse maanprogramma daarna abrupt afgebroken. Sindsdien is er geen mens meer op de maan geweest.
De raket werd gelanceerd om 09:32 lokale tijd (14:32 in Nederland) en bereikte binnen tien minuten een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Nog eens twee uur later werd deze snelheid verhoogd naar 40.000 kilometer per uur, tien maal sneller dan een geweerkogel. De vlucht naar de man verliep vlekkeloos.
Een raket waarmee je een schip kunt uitschakelen, zoals de Russische KH-35 en de Oekraïense variant, de Neptune , kost minstens $500.000. De Amerikaanse variant, de Tomahawk 'cruise missile', kost al snel 2 miljoen .
Met de raket kan een bom tot wel 150 kilometer ver komen en tegelijkertijd een doelwit raken tot op een meter precies. Er zit een navigatiesysteem in om obstakels zoals bergen, maar ook luchtafweer te ontwijken.
'Een raket = honderd auto's'
Uit Amerikaanse berekeningen blijkt dat daarbij zo'n 336.500 kg CO2 is uitgestoten." Een gemiddelde benzine-personenauto in Nederland stoot per jaar zo'n 3.360 kg CO2 uit, uitgaande van 15.000 kilometer per jaar.
Een lanceerbasis of raketlanceerbasis is een plaats waar raketten gelanceerd worden. Dit kunnen draagraketten zijn die satellieten of ruimtevaartuigen naar de ruimte brengen, maar ook bijvoorbeeld onderzoeksraketten.
"Het is een raket die met de snelheid gaat van Mach5. Dat is dus vijf keer sneller dan het geluid. Een hypersonisch wapen legt 1 mijl af per seconde." Dat is veel sneller dan we van andere wapens of vervoersmiddelen gewend zijn.
Dat is 2,2 miljard dollar voor het bouwen van een enkele raket, 568 miljoen dollar voor de grondsystemen, 1 miljard dollar voor Orion en 300 miljoen dollar voor de Europese servicemodule.
“Perseverance zal met een snelheid van 20.000 kilometer per uur de atmosfeer binnendringen, maar hij moet het oppervlak van Mars raken met een snelheid van niet meer dan drie kilometer per uur.”