Door gras te maaien krijgen alle sprieten, ook de fijnere, de kans om groot en stevig te worden. Zo creëer je een volle, dichte grasmat. Een ander mooi voordeel is dat door regelmatig te maaien, mos en onkruid geen of minder kans krijgen om te groeien.
Door vaak te maaien wordt de groei van andere grassoorten onderdrukt en krijgt onkruid minder kans om te gaan bloeien en uitzaaien. Regelmatig maaien maakt het gras dikker en gelijkmatiger en krijg je een stevige grasmat.
Hoe vaak kun je het best het gras maaien? Dat hangt sterk af van de groei van je gazon. Groeit het gras snel, maai dan twee keer per week. Groeit het niet zo snel, dan is een keer per week voldoende.
Hoe vaak gras maaien? In het voorjaar kan het gras iedere week gemaaid worden. Tijdens de zomer, is eenmaal in de 2 weken voldoende en aan het einde van de zomer mag het weer wekelijks gemaaid worden. De frequentie van het maaien hangt ook af van de grassoort: Een siergazon moet vaker gemaaid worden dan een speelgazon.
Door gras te maaien krijgen alle sprieten, ook de fijnere, de kans om groot en stevig te worden. Zo creëer je een volle, dichte grasmat. Een ander mooi voordeel is dat door regelmatig te maaien, mos en onkruid geen of minder kans krijgen om te groeien.
Bedrijven, gemeenten én particulieren worden opgeroepen om tijdens de maand mei het gras even niet te maaien. Hierdoor krijgen veel gewassen in grasvelden de kans om te groeien en vooral bloeien.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Het beste moment om gras te maaien
Gras maaien na regen kunt u beter niet doen. Het resultaat zal niet bevredigend zijn, bovendien is het niet goed voor uw gazon. U kunt beter het gras maaien wanneer het gras geheel droog is. Het ideale moment om te maaien is net voor een regenbui.
Het doel is simpel: zoveel mogelijk gazon ongemaaid laten en na een maand de opgekomen bloemen tellen. Door niet te maaien krijgen heel wat planten in het gras de kans om te bloeien. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor allerlei belangrijke beestjes, van bijen over kevers en vlinders tot hommels.
In de maanden dat je gras langzaam groeit is eens in de twee weken maaien voldoende. In de zomermaanden is eens per week aan te raden. Groeit jouw gras heel snel? Dan maai je het twee keer per week om het in een topconditie te houden.
Bij een goede bezetting van het gras en een lengte van ongeveer 9 cm mag je gras voor de eerste keer maaien na het zaaien. Bij groeizaam weer, in het voorjaar of in de zomer, kan dit al 4 – 6 weken na het zaaien zijn. Heb je gras gezaaid bij koudere omstandigheden in het najaar dan kan het iets langer duren.
Normaal maaien (één of tweemaal per jaar) of extensief maaien (minder dan één maal per jaar). Vaker dan tweemaal per jaar maaien draagt niet bij tot een soortenrijk grasland. De grassoorten kunnen dan niet tot bloei en zaad komen voordat de (volgende) maaibeurt er aan komt..
Maai Mei Niet helpt niet alleen bestuivende insecten, want je gazon wordt er ook beter van. Door niet te maaien, krijgen de wortels van het gras meer kans om dieper te groeien en kunnen ze meer water en voedingsstoffen opnemen. En daarvan wordt het gras alleen maar sterker en groener.
Maaien in de volle zon is slecht voor het gras. Maai liever in de late namiddag. Dat is in de regel het beste tijdstip om het gazon te maaien.
Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Maai het gazon tot een hoogte van ongeveer 2 tot 3 centimeter voordat je het verticuteert. Stel de verticuteermessen in op de juiste diepte. Verticuteer de eerste keer niet te diep.
Nog een voordeel van niet of minder maaien: u bespaart uzelf veel werk. Daarbij droogt het gras minder snel uit in de zomer en u hoeft dus ook minder vaak te sproeien. Dat bespaart nog meer werk én water. Weersta het maaien en wilde bloemen zullen uit zichzelf opkomen, na verloop van tijd.
Mossen houden van een lage pH-waarde en staan bekend als snelle groeiers. Mos kan vrij snel het gras verdringen, zeker bij een beschadigd gazon. Een sterke en volle grasmat zal dan ook het resultaat zijn van het strooien van kalk. Daarnaast heeft kalk ook een uitstekende preventieve werking.
Door het strooien van kalk ontzuur je de bodem, waardoor de graswortels de voedingsstoffen beter opnemen. Je kunt het gazon tegelijk kalken en bemesten.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
Grassnippers zijn rijk aan vocht en organische stoffen, zo is het meteen een uitstekende natuurlijke mest voor uw gazon. Wanneer en hoe vaak? · Het beste is om minimaal één keer per week te mulchen, in het groeiseizoen alle 5 dagen.
Het toevoegen van calcium aan een weide (bekalken) zorgt voor een goede pH-waarde van de bodem. Hierdoor worden voedingsstoffen in de bodem beter opgenomen. Het najaar is de beste periode om de weide te bekalken.
Langzaam wennen
Geef op stal eerst hooi en begin met een uurtje weidegang per dag. Bouw dat rustig op, bijvoorbeeld met een kwartier of half uur per dag. Stripbegrazen is ook een optie. De wei wordt dan met een draadje afgezet zodat de paarden niet teveel vers gras tegelijk binnen krijgen.