Bij de leerlingen die (zeer) vaak gepest worden komt met 37 procent mondeling pesten het vaakste voor. De gepeste leerling wordt dan uitgescholden, uitgelachen, beledigd of er wordt over hem/haar geroddeld.
De beroepsplekken waar pesten het meest voorkomt:
Goederenvervoer over de weg (minstens 10,2%); Beveiliging en opsporing (minstens 10,2%); Drukkerijen (minstens 9,6%); Restaurants (minsterns 9,1%).
Jongeren zijn vaker slachtoffer dan ouderen. Zo gaf 4 procent van de 15- tot 18-jarigen in 2021 (ongeveer 28 duizend personen) aan dat zij in de afgelopen twaalf maanden zijn gepest, tegen 1 procent van de 65-plussers. Homo- en biseksuelen zijn vaker slachtoffer van pesten dan heteroseksuelen.
Verschillende soorten pestgedrag van leerlingn
Fysiek (slaan, schoppen, duwen); Relationeel (buitensluiten, opstoken, roddelen); Materieel (spullen afpakken, vernielen); Digitaal (hacken, foto's misbruiken).
Vooral in de groep van de 11-12-jarigen liggen de cijfers erg hoog: ongeveer 1/3 (= 29%) zegt het slachtoffer te zijn geweest van pesten. De cijfers dalen met de leeftijd, maar zelfs bij groep 17-18-jarigen wordt 12% gepest.
Pesten is een vorm van agressie waarbij geprobeerd wordt om iemand steeds pijn te doen. Dat kan zowel offline als online. Bij pesten zijn verschillende mensen betrokken: de pester, de gepeste en de omstanders. De pester heeft vaak een sterkere sociale positie dan degene die gepest wordt.
Voor wie gepest wordt
Je voelt je slecht, eenzaam en onmachtig. Zelfs als je sterk in je schoenen staat, kan pestgedrag je helemaal onderuit halen. Je merkt het aan je lichaam: slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn of ademhalingsproblemen.
Sociaal pesten: anderen buitensluiten
Het gaat om hun reputatie, mensen negeren en buitensluiten van hun sociale groep. ' Dit is extreem effectief vanuit de positie van de pestkop, omdat in de wereld van een tienermeisje niets zo belangrijk is als sociale contacten.
Er zijn twee vormen van pesten: Direct pesten, zoals slaan, schoppen of uitschelden; Indirect pesten, zoals buitensluiten of roddelen.
Pesten is net als kindermishandeling een vorm van agressie. Een vorm van agressie dat vaak geuit wordt vanuit een frustratie bij de dader en dat vaak gericht is op een emotioneel of fysiek zwakkere persoon waarover de dader een zekere macht heeft.
Volgens 47 procent van de Nederlandse jongeren (gem. leeftijd 14 jaar) lokt kledingkeuze pesten uit. Italiaanse en Portugese jongeren worden nog iets vaker gepest vanwege hun kleding. Volgens een medewerker van Pestweb.nl is kledingkeuze niet de enige reden waarom jongeren gepest worden.
Vooral kinderen die herhaaldelijk en op verschillende manieren zijn gepest, hebben last van sociale en emotionele problemen. Hoe erger en langduriger het pesten, hoe groter de kans op negatieve gevolgen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot.
In tegenstelling tot wat mensen denken is het negeren van anderen schadelijker voor het geestelijke en fysieke welzijn dan pesten. In vergelijking met gepeste medewerkers nemen genegeerde medewerkers veel vaker ontslag, hebben zij minder binding met hun werk en ervaren zij meer gezondheidsproblemen.
Spreek de pester aan
Je uitspreken tegen de pester kan helpen wanneer de pester niet weet dat hij pest. Misschien denkt hij namelijk dat het grappig of normaal is en heeft hij niet door dat het jou raakt. Door aan te geven waar je last van hebt, maak je duidelijk waar de pester mee moet stoppen, en waarom.
Pesten valt onder twee van deze vier redenen, namelijk nummer 1 en 2: aandacht krijgen en vermijden of ontsnappen. Door te pesten, kan de pester voorkomen dat jij positieve aandacht krijgt, of in positie komt. Iemand die pestgedrag laat zien, vermijdt gezichtsverlies van zichzelf of verlies van aanzien.
"Kinderen die gepest worden gaan slechter slapen en anders eten", zegt Gie Deboutte. "Ze voelen zich vaak depressief of apathisch. Op school kunnen ze zich moeilijker concentreren en in sommige gevallen gaan ze spijbelen. Je ziet ook vaak gedragsproblemen, soms zelfs agressiviteit.
Hoe herken je signalen van pesten bij de pester (pestkop)?
zet zich af tegen de groep, speelt de baas. pikt er snel zwakke plekken uit. kan zich moeilijk inleven in anderen. aanvaardt moeilijk regels en grenzen.
Pesten doet zich voor op alle plekken waar groepen kinderen zijn: thuis, op school, online en in de vrije tijd. Er is veel aandacht voor pesten op school, maar minder voor pesten in andere omgevingen. Toch komt pesten ook voor op andere plekken en kan het heftige gevolgen hebben voor alle betrokkenen.
1 op de 20 jongeren wordt gepest (CBS), dit zijn 1 tot 2 leerlingen per klas. Volgens gegevens van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zaten er in het schooljaar 2020/2021 ongeveer 1,14 miljoen leerlingen op het voortgezet onderwijs in Nederland.