Het kleurverschil zal na plaatsing door weersinvloeden snel wegtrekken. Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Underlayment. Underlayment bestaat uit meerdere lagen houtfineer. Deze zijn op verschillende manieren verlijmd en daardoor zeer sterk. Een underlayment plaat is zeer vlak, trekt niet snel krom en kan eenvoudig bewerkt worden met een cirkelzaag.
Douglas hout is heel sterk, recht en stabiel. Een ander voordeel van douglas hout is dat het heel eenvoudig machinaal te verwerken is. Boren en zagen gaat een stuk gemakkelijker dan bij eikenhout. Daarnaast heeft douglas hout een warme kleur en met de jaren vergrijst het egaal en fraai.
Wanneer het hout niet juist is toegepast, verkeerd is opgeslagen of niet op de juiste wijze gemonteerd wordt, kan het vervormen of gaan scheuren. Hout zal temperatuur- en vochtigheidsafhankelijk krimpen en uitzetten met mogelijke scheurvorming tot gevolg.
Met behulp van een hefboom (bijvoorbeeld een schroevendraaier of platte beitel) kan je de plank recht duwen. Werk daarbij van het linker- naar het rechteruiteinde toe. Je zet daarbij met de hefboom af tegen de planken die al zijn gemonteerd.
Elke houtsoort krimpt op het moment dat het droogt. Echter zal dit in een gelijkmatig tempo moeten gaan. Op deze manier krijgt het hout ook de kans om daadwerkelijk te krimpen. Op het moment dat dit te snel gaat kan er te snel veel spanning worden opgebouwd waardoor het hout scheurt of krom trekt.
Dit hout wordt veel gebruikt als tuinhout, maar kan ook voor binnen toepassingen worden ingezet. Onbehandeld douglas hout gaat tien tot vijftien jaar mee. Verleng de levensduur van het hout door het de juiste behandeling te geven.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Douglas heeft van nature een hoge duurzaamheid en valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10 tot 15 jaar mee kan gaan. Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidsklasse 5.
De eigenschappen van MDF
Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking.
Multiplex platen: oersterk met een natuurlijke uitstraling
Gelukkig is er multiplex! Een plaatmateriaal wat vanaf het oppervlak eruit ziet alsof het van één stuk hout is gemaakt en wat haast niet kan krom trekken!
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden. Ons advies is om het hout na levering zo snel mogelijk te verwerken of in de schaduw te leggen, aangezien het bij warmte sneller krom trekt.
Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water. Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid. Daarom is het belangrijk dat het hout ook de tijd krijgt om te drogen en niet constant nat is.
Is douglas hout geschikt voor buiten? Douglashout is uitstekend geschikt voor buiten gebruik. Omdat het hout hars bevat, is douglashout van nature al extra bestand tegen vocht. Douglas hout valt onder duurzaamheidsklasse 3.
Ons hout zoals douglas hout en eikenhout werkt door vochtverlies. Hout is een natuurproduct. Wanneer hout nat wordt dat zwelt het. In de zomer verliest het hout vocht waardoor er door de toenemende spanning in het hout duidelijk zichtbare krimpscheuren kunnen ontstaan.
Douglas hout is een redelijk duurzame houtsoort. Voor een optimale levensduur is het belangrijk om het Douglas hout goed te behandelen. Ook om de prachtige uitstraling van Douglas te behouden is beitsen noodzakelijk.
Eikenhout is duurzamer dan Douglas hout. Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse twee, wat betekent dat het duurzaam hout is. Douglas hout heeft duurzaamheidsklasse drie, wat gemiddeld duurzaam betekent. Eiken is, ondanks de hoge duurzaamheidsklasse, wel gevoelig voor vocht.
De regelmaat waarin u het Douglas hout moet behandelen verschilt per middel. Maakt u gebruik van een beits, dan gaat dit meestal rond de 3 à 4 jaar mee. Ook bestaan er beitsen die wel bijna 10 jaar meegaan.
De kosten voor douglas hout zijn relatief laag.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen.
In tegenstelling tot kunststof en metaal zet hout niet uit onder invloed van warmte. Constructies die onder wisselende temperaturen maatvast moeten blijven worden dan ook vaak van hout gemaakt. Als hout droogt dan krimpt het.
Kiln-gedroogd hout is kunstmatig gedroogd hout (ook wel oven gedroogd hout genoemd) en kan tot wel 0,4 centimeter krimpen of uitzetten in breedte, voor elke 10 centimeter lengte. Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, vertaalt dit zich toch in een verandering van 2,5 centimeter bij een tafel va 120 centimeter.