De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.
Helaas blijf je niet eeuwig immuun tegen SARS-CoV-2 nadat je covid-19 hebt doorgemaakt. Ook na vaccinatie kan je opnieuw besmet worden en de ziekte doormaken, zij het vaker in een mildere vorm dan de eerste keer.
In de studie van Yonker 2021 onder kinderen, nam de kans op het aantonen van kweekbaar virus al af na dag 5. Bij ernstige ziekte kan kweekbaar virus mogelijk langer worden aangetoond, tot 10-14 dagen (Basile 2021, Walsh 2020 , Nolmura 2021, Folguiera 2021, Young 2021).
Mensen die het virus oplopen, kunnen al één of twee dagen voordat ze klachten krijgen besmettelijk zijn. In de eerste 8 dagen van de klachten lijken mensen het meest besmettelijk. Als je weer beter bent en als je 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, dan kun je anderen niet meer besmetten.
Bescherming na vaccinatie duurt even
Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat u kreeg: Het BioNTech/Pfizer-vaccin beschermt vanaf 7 dagen na de tweede prik. Het Novavax vaccin beschermt vanaf 14 dagen na de tweede prik. Het Janssen-vaccin beschermt na 28 dagen.
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een herhaalprik halen.
U krijgt een vaccinatiebewijs na de basisserie van de coronavaccinatie. Die is dan 270 dagen geldig.
We nemen aan dat de kans om andere mensen te besmetten blijft bestaan tot drie dagen na het stoppen met hoesten of drie dagen na het verdwijnen van de koorts. We gaan er van uit dat je veertien dagen na het begin van de symptomen niet meer besmettelijk bent, op voorwaarde dat je geen symptomen meer hebt.
Ook al is iemand immuun voor corona, dan nog kan hij of zij anderen besmetten.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Bij symptomatische infecties begint de besmettelijke periode 2 dagen voor de start van de klachten, en eindigt als de persoon 24 uur klachtenvrij is en minimaal 5 dagen na start van de symptomen. Bij asymptomatische infecties begint de besmettelijke periode op de testdatum en eindigt 5 dagen na de testafname.
Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Ik blijf lang klachten houden na corona
Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Als je antistoffen in je bloed hebt, betekent dit dat je besmet bent geweest met het virus. Ook na vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. Als je daarna in contact komt met het coronavirus, word je onder andere door die antistoffen beschermd.
Bij sommige mensen zien we geen antistoffen na besmetting. De antistoffen herkennen kleine stukjes van het virus. Het coronavirus is veel groter dan een enkele antistof. De antistoffen herkennen daarom verschillende deeltjes van het virus.
Het virus is erg besmettelijk en wordt overgedragen door 'dichtbij-contact': zoenen, knuffelen en het inademen van de uitgehoeste lucht van iemand anders. Maar ook via de handen kan besmetting plaatsvinden. Vaak blijven er resten van slijm op de handen achter na het afvegen van de neus.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Als u uw gele boekje kwijt bent, kunt u bij de GGD of ANWB een nieuw vaccinatieboekje kopen. Als u het boekje bij GGD Amsterdam koopt, kunnen wij daarin alle reisvaccinaties vermelden die u bij GGD Amsterdam hebt gekregen.
Als u een coronavaccinatie heeft gekregen kunt u op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin u heeft gekregen en wanneer. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs.
Na een coronabesmetting krijg je de herhaalprik tegen corona pas minstens 3 maanden na je besmetting. Want jouw afweersysteem is door de besmetting al actief geweest.
De uitslag is positief
Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.